Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 17, 2017 in Cultural | 0 comments

136 de ani de la naşterea poetului George Bacovia

Poetul George Bacovia, pseundonim pentru Gheorghe Vasiliu, s-a născut la 4/17septembrie 1881, la Bacău. Aici a urmat scoala generală și liceul, pe care l-a absolvit în 1903. In 1911 a devenit licențiat al Facultății de Drept din Iași.

A debutat la 30 martie 1899, pe cand avea 18 ani, în revista ”Literatorul” a lui Al. Macedonski cu poezia ”Și toate”, scrisă cu un an înainte și semnată V. George. Între anii 1903-1904 a frecventat cenaclul lui Macedonski, unde a citit pentru prima oară poeziile ”Plumb” (1903) și ”Nervi de toamnă” (1904).

”Din modelele franceze, Bacovia și-a făcut, lucrul este evident, o existență proprie, susținută de un sentimentalism fundamental și în genere de capacitatea de a trăi personal toate aspectele împrumutate. Asocierea ninsoarei grandioase în căderea ei molcomă cu mișcarea alburie a imaginilor pe ecranele de cinematograf ar fi singură o dovadă de acuitatea simțurilor. Poezia bacoviană provoacă incertitudini, trezind aci entuziasme, aci o firească rezervă pentru manierismul ei patetic (. ..)”, scrie criticul literar George Călinescu în ”Istoria literaturii române de la origini până în prezent”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.