Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 27, 2017 in Cultural, Social | 0 comments

132 de ani de la naşterea lui Liviu Rebreanu

Data de 27 noiembrie are o însemnătate deosebită pentru literatura românească, deoarece în 1885, în comuna Târlișua din Bistrița-Năsăud, se năștea unul dintre cei mai mari prozatori și dramaturgi români, Liviu Rebreanu.

Liviu Rebreanu a fost creatorul romanului românesc modern și realist, opere precum ”Ion”, ”Pădurea spânzuraților” sau ”Năpasta” devenind în timp nu doar lecturi obligatorii pentru elevii și studenții români, ci adevărate borne ale literaturii românești. Talentul său a fost demonstrat și de numeroasele sale povestiri și nuvele, deopotrivă umoristice, istorice sau psihologice, cele mai cunoscute fiind, cu siguranţă, ,,Ițic Ștrul Dezertor” şi ,,Ciuleandra”.

Felul în care Rebreanu a reușit să surprindă valoarea autentică a satului românesc, puternic inspirat de tradițiile și personalitățile complexe ale locuitorilor din zona rurală în care și-a trăit prima parte a vieții, precum în romanul ”Ion” sau felul plin de patos prin care reușește să pună în valoare zbuciumul sufletesc al soldatului român din Transilvania Primului Război Mondial înainte de Unirea din 1918, precum în romanul ”Pădurea Spânzuraților”, îl așază pe Rebreanu în panteonul valorilor spirituale ale poporului român.

Vă invit să îl citim și recitim pe Rebreanu de fiecare dată când avem ocazia și să transmitem copiilor noștri valorile pe care acesta a reușit să ni le insufle prin operele sale, și anume dragostea fundamentală față de istoria românilor şi de valorile tradiţionale ale poporului roman.

Un gând bun se îndreaptă în această zi de specială aducere aminte, către nepoata marelui scriitor, Nora Rebreanu, o persoană apropiată sufletului meu de la care am învăţat multe lucruri frumoase şi pentru care nutresc sentimente deosebite de simpatie şi mulţumire.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.