Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 28, 2016 in Cultural | 0 comments

100 de ani de la Bătălia de la Podul Jiului

Astăzi aniversăm împlinirea a 100 de ani de la Bătălia de la Podul Jiului, unul dintre momentele reprezentative pentru participarea românilor la Primul Război Mondial şi pentru faptele eroice pe care soldaţii români şi românii în general le-au înfăptuit în numele României.

Bătălia a oferit lumii întregi un exemplu important de patriotism şi devotament faţă de apărarea ţării, eroii care s-au distins în acea zi fiind nu doar soldaţii români, ci mai ales bătrânii, femeile şi copiii din Târgu Jiu, care s-au alăturat forţelor armate pentru apărarea oraşului şi a semenilor lor. Din rândul acestora, merită menţionată Ecaterina Teodoroiu, cunoscută ca „Eroina de la Jiu”, un exemplu de devotament, curaj şi determinare şi  o eroină a cărei amintire trebuie cinstită de noi toţi.

Acest moment este cu atât mai important cu cât marele sculptor român Constantin Brâncuşi a ales această zi pentru a inaugura, în 1938, cea mai importantă operă a sa, „Coloana infinitului”, pe care Brâncuşi a numit-o iniţial „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” pentru a cinsti memoria soldaţilor români care s-au jertfit pentru ţară în timpul Primului Război Mondial.

În contextul în care ne apropiem de centenarul Marii Uniri din 1918, este esenţial să ne amintim, astăzi, de faptele eroice şi sacrificiile umane care au dus într-un final la atingerea acestui obiectiv milenar al românilor.

podul-jiului

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.