Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 9, 2019 in Comunicate | 0 comments

Viceprim-ministrul Ana Birchall, discuții la Washington D.C. cu John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională

COMUNICAT DE PRESĂ

Vicepremierul Ana Birchall a avut, vineri, 8 februarie 2019, o întrevedere cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru Siguranţă Naţională.
În cadrul întrevederii cu John Bolton, cei doi oficiali au apreciat nivelul excelent al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA și implicarea administrației președintelui american Donald Trump în promovarea legăturilor strânse dintre cele două țări. Vicepremierul Ana Birchall a reiterat rolul esențial al Parteneriatului Strategic în ce privește politica externă și securitatea României, precum și angajamentul Guvernului Dăncilă că România va fi în continuare un partener strategic de încredere al Statelor Unite. În acest context, au fost discutate și recentele declarații ale oficialilor Federației Ruse privind facilitățile defensive de la Deveselu. De asemenea, viceprim-ministrul român a punctat priorităţile României în exercitarea Președinției Consiliului UE în prima parte a lui 2019, evidențiind importanţa consolidării relaţiei transatlantice.
Ana Birchall a subliniat importanța pe care România o acordă securității în Flancul estic și în regiunea Mării Negre. “Am discutat cu John Bolton despre gravele acuzații ale Federației Ruse la adresa țării noastre, prin care este solicitată distrugerea de către SUA a scutului anti-rachetă de la Deveselu. Am primit asigurări că, în calitate de partener strategic și de aliat în cadrul NATO, SUA vor fi în continuare alături de România. Consolidarea prezenței în regiunea Mării Negre, inclusiv pentru contracararea influenței maligne a Rusiei, este un obiectiv comun. România contează în continuare pe sprijinul SUA inclusiv pentru creșterea nivelului de conștientizare cu privire la riscurile de securitate din această regiune. Marea Neagră are o importanță geostrategică deosebită, iar cooperarea strânsă în regiune este esențială din perspectiva gestionării provocărilor actuale de securitate”, a declarat Ana Birchall.
Viceprim-ministrul român a evidențiat importanța acordată de țara noastră securității energetice și securității cibernetice, teme pe care țara noastră dorește să le avanseze pe agenda europeană, inclusiv în contextul exercitării Președinției rotative a Consiliului UE. “Țara noastră este o susținătoare puternică a formatelor de cooperare regională care pot aduce valoare adăugată în domenii precum securitatea energetică, interconectivitatea rețelelor și a coridoarelor de transport”, a declarat Ana Birchall.

Comunicatul pe site-ul Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/viceprim-ministrul-ana-birchall-discutii-la-washington-d-c-cu-john-bolton-consilierul-prezidential-american-pentru-siguranta-nationala&page=1

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.