Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2018 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Viceprim-ministrul Ana Birchall, demersuri pentru obținerea sprijinului statelor CARICOM în perspectiva candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

În perioada 7-8 mai 2018, viceprim-ministrul Ana Birchall a participat la cea de-a 21-a reuniune ministerială a Consiliului pentru Relații Externe și Comunitare (COFCOR) al statelor membre ale Comunității şi Pieţei Comune a Statelor Caraibiene (CARICOM), care a avut loc la Nassau (Bahamas). În cadrul intervenției, Ana Birchall a transmis sprijinul ferm al prim-ministrului Viorica Dăncilă și al Guvernului pentru candidatura României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Este pentru prima dată când România participă la acest important eveniment, la invitația Secretarului General al CARICOM, ambasadorul Irwin LaRocque. Alături de România, la reuniunea CARICOM au fost invitate să participe SUA, Canada, Germania, Belgia şi Norvegia. Principalul obiectiv al participării oficialului român la reuniune a fost promovarea candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi obținerea sprijinului celor 14 state CARICOM la alegerile care vor avea loc în iunie 2019. Precedentul mandat al României în cadrul Consiliului de Securitate al ONU datează din 2004-2005.

În cadrul alocuțiunii susținute în plen, viceprim-ministrul Ana Birchall a expus viziunea și angajamentul pe termen lung al României față de regiunea caraibiană, obiectivele și inițiativele de politică externă ale țării noastre în plan bilateral și multilateral și a exprimat interesul de a identifica noi oportunități de cooperare sectorială cu statele CARICOM, inclusiv din perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului UE (semestrul I 2019).

De asemenea, subliniind importanța subiectelor privind integrarea regională în ansamblul relaţiilor UE-Caraibi, a informat despre intenţia României de a avea, constant, un schimb de opinii cu preşedinţia rotativă a CARICOM şi de a stabili contacte punctuale cu instituții ale Comunităţii Caraibiene în domenii de interes comun. A comunicat disponibilitatea României de a furniza asistenţă tehnică pentru proiecte relevante pentru statele CARICOM la nivel individual sau regional.

Totodată, viceprim-ministrul Ana Birchall a transmis o scrisoare de invitație din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă adresată premierului statului Sfântul Vicențiu și Grenadinele, Ralph Gonsalves, pentru a efectua o vizită în România, invitaţie care a fost acceptată.

În marja reuniunii COFCOR, viceprim-ministrul român a avut o serie de întrevederi bilaterale cu şefii diplomaţiei tuturor celor 14 state participante, precum şi cu Irwin J. LaRocque, Secretarul General al CARICOM, Kenneth Merten, vicesecretar asistent în cadrul Biroului pentru Afaceri în Emisfera Vestică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Marie Claude Bibeau, ministrul Dezvoltării Internaționale şi al Francofoniei din  Canada, cu Guy Sevrin, ambasadorul Belgiei în Jamaica, prilej cu care a reafirmat voința fermă de a deveni un partener activ al regiunii în relația cu UE, de a dinamiza dialogul politico-diplomatic și schimburile comerciale și de a crea cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea cooperării sectoriale bilaterale.

Omologii caraibieni au exprimat interesul pentru cooperarea cu România, inclusiv din perspectiva exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domenii precum: schimbări climatice, securitate alimentară, energie regenerabilă, formare profesională, gestionarea situaţiilor de urgenţă, petrol şi gaze, turism și au discutat proiecte concrete în acest sens.

Informaţii suplimentare:

Statele membre ale Comunității şi Pieţei Comune a Statelor Caraibiene (CARICOM) sunt: Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Montserrat, Saint Lucia, Saint Kitts și Nevis, Saint Vincent și Grenadine, Surinam, Trinidad şi Tobago.

Preşedinţia actuală este exercitată de Republica Haiti, iar în semestrul II, va fi exercitată de Jamaica.

CARICOM are un Secretariat permanent, cu sediul în Guyana, şi 12 instituţii specializate, care au sediile în diferite state ale Comunităţii.

http://gov.ro/ro/media/comunicate/viceprim-ministrul-ana-birchall-demersuri-pentru-obtinerea-sprijinului-statelor-caricom-in-perspectiva-candidaturii-romaniei-pentru-mandatul-de-membru-nepermanent-in-cadrul-consiliului-de-securitate-al-onu&page=1

Alaturi de Irwin LaRoque, Secretar General al CARICOM

La sustinerea interventiei in cadrul reuniunii COFCOR al CARICOM

La deschiderea lucrărilor celei de-a 21-a reuniuni ministeriale COFCOR al CARICOM

Cu Francine Baron, senator, ministrul Afacerilor Externe si al CARICOM al Federatiei Dominica

Cu Darren Henfield, ministrul Afacerilor Externe din Bahamas

Alaturi Elma Gene Issac, ambasador al CARICOM si Secretar Permenent in Ministerul Afacerilor Externe al statului Sfsanta Lucia

Alaturi de Wilfred Peter Elrington, ministrul Relatiilor Externe al statului Belize

Alaturi de Peter David, ministrul Afacerilor Externe si al Muncii al statului Granada

Alaturi de Maxine McClean, ministrul Afacerilor Externe si al Comertului International din Barbados

Alaturi de Mark Brantley, ministrul Afacerilor Externe din Saint Kitts si Nevis

Alaturi de Louis Hilton Straker, prim-ministru adjunct si ministru Afacerilor Externe, Schimburilor si Comertului al statului Sfantului Vincentiu si Grenadinele

Alaturi de Kamina Johnson Smith, senator, ministrul jamaican Afacerilor Externe si al Comertului Exterior

Alaturi de Dennis Moses, ministrul Afacerilor Externe si al CARICOM din Trinidad si Tobago

Alaturi de Chet Greene, ministrul Afacerilor Externe, Comertului International si Emigrarii din Antigua si Barbuda

Alaturi de Carl Greenidge, vicepresedinte si ministrul Afacerilor Externe al Guyanei

Alaturi de Antonio Rodrigue, ministrul de Externe al statului Haiti

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.