Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 24, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

 

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Miercuri, 24 mai a.c., a avut loc reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene. În cadrul reuniunii au fost discutate, pentru a fi aprobate, mandatele naționale care permit participarea delegațiilor României la reuniunile ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene. Totodată, au fost aduse în discuție ultimele evoluții privind agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene, fiind subliniate elementele de interes care vizează direct sau indirect România.

Un punct distinct de pe agenda Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene a vizat transpunerea directivelor UE în legislația națională, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, reiterând cu această ocazie importanța unei comunicări eficiente atât la nivel național, cât și la nivel european în relația cu instituțiile comunitare.

Referitor la procesul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, Cristian Bădescu, reprezentant cu însărcinări speciale pentru pregătirea Președinției române a Consiliului UE, a prezentat ultimele evoluții privind cooperarea interministerială pe acest subiect.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat concluziile Consiliului Afaceri Generale (CAG) din 22 mai a.c. privind adoptarea directivelor de negociere referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. “Uniunea Europeană trebuie să fie unită în acest moment pentru a putea purta un dialog corect cu Marea Britanie privind materializarea deciziei de a se retrage din cadrul Uniunii, cât și privind dinamica relației ulterioare retragerii. Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în  procesul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Am insistat pentru ca această abordare să se regăsească explicit în strategia de negociere a UE, urmărind protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni de a locui, munci și studia în Marea Britanie, în condițiile asigurate de dreptul Uniunii Europene la momentul actual”, a susținut ministrul Ana Birchall.

 

Elemente suplimentare:

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/41925

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.