Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 16, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

 

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

La data de 16 iunie a.c. a avut loc reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene. Pe agendă s-au aflat teme precum pregătirile pentru exercitarea Președinției Consiliului UE de către România în primul semestru din 2019, participarea României la discuțiile UE27 pentru pregătirea negocierilor privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Brexit) și respectarea obligațiilor României de stat membru UE referitoare la situația transpunerii legislației europene. De asemenea, au fost discutate mandatele de reprezentare a României în diversele formațiuni ministeriale ale Consiliului UE programate pentru săptămâna 19-23 iunie.

Referitor la pregătirile pentru exercitarea Președinției Consiliului UE de către România în primul semestru din 2019, au fost discutate aspecte privind reuniunea Consiliului Interministerial pentru pregătirea și exercitarea Președinției române la Consiliul UE, coordonată, miercuri, 14 iunie a.c., de către ministrul delegat Ana Birchall. În cadrul reuniunii Consiliului, au fost adoptate trei linii de acțiune referitoare la modalitatea de elaborare și execuție a bugetului multianual alocat Președinției române la Consiliul UE, la măsurile necesare în domeniul resurselor umane şi la măsurile necesare în domeniul activității de protocol. De asemenea, a fost convenită circularea textului acestor decizii cu toate ministerele.

Astfel, bugetul multianual va avea o componentă centrală pe care o va gestiona MAE prin Unitatea de Pregătire a Președinției. De asemenea, ministerele vor avea pentru activități specifice suplimentări de buget dedicate pregătirii și exercitării Președinției Consiliului UE.

În domeniul resurselor umane, Consiliul a decis modificarea cadrului legal pentru crearea condițiilor necesare ca, pe perioada de pregătire și exercitare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, să se asigure recrutarea, încadrarea, formarea și perfecționarea prin cursuri generale și de specialitate, precum și motivarea specialiștilor care vor fi implicați în exercitarea mandatului.

Nu în ultimul rând, Consiliul a decis modificarea normelor aplicabile acțiunilor de protocol și de reprezentare externă, precum și a celor aplicabile deplasărilor în străinătate, cu scopul facilitării procesului de pregătire și exercitare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În ceea ce privește negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE, reprezentantul ministrului delegat pentru Afaceri Europene a informat cu privire la principalele reuniuni care vor avea loc în acest context în cursul săptămânii următoare, respectiv Consiliul Afaceri Generale (CAG art.50) din 20 iunie și Consiliul European pe dimensiunea art.50 din 23 iunie. Pe agendele celor două reuniuni se va afla discutarea și aprobarea procedurii de relocare a agențiilor europene aflate în prezent în Marea Britanie, după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

A fost reiterat obiectivul României, susținut permanent de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene, privind acordarea unei ponderi semnificative criteriului echilibrului geografic în cadrul procedurii de relocare. În cadrul tuturor discuțiilor bilaterale ale ministrului delegat pentru Afaceri Europene, precum și în contextul participării sale la reuniuni multilaterale, ministrul delegat a reiterat că România este îndreptățită să obțină găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente, având în vedere că la 10 ani de la aderarea noastră la UE în România nu există încă nicio agenție europeană.

Totodată, în cadrul discuțiilor din Comitetul de coordonare au fost amintite cele mai recente evoluții cu privire la documentele de poziție ale Comisiei Europene referitoare la drepturile cetățenilor și aspectele financiare ale viitorului acord de retragere a Marii Britanii din UE.

În cadrul reuniunii a fost prezent și Ivan Korcok, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe din Slovacia. Oficialul slovac a făcut o prezentare axată pe două puncte: conținutul și structura unei președinții rotative a Consiliului UE și, respectiv, modul de articulare a programului de acțiune în exercitarea Președinției.

Prezentarea a fost urmată de un dialog cu ministerele de linie reprezentate în cadrul Comitetului de coordonare, punctele de vedere exprimate reflectând atât o cunoaștere detaliată de către ministere a problematicii din sfera de responsabilitate, cât și interesul real de a se pregăti cât mai bine în vederea preluării Președinției în primul semestru din 2019.

Totodată, un punct distinct pe agenda reuniunii Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene a vizat transpunerea directivelor UE în legislația națională.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, se află la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Activitatea în domeniul afacerilor europene este asigurată conform agendei.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/42227

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.