Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 8, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

 

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

La data de 8 iunie a.c. s-a desfășurat reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene.

În contextul reuniunii au fost discutate mandatele care permit prezentarea pozițiilor naționale în cadrul Consiliului UE de către delegațiile României. De asemenea, a existat o discuție specifică privind stadiul transpunerii directivelor comunitare în cadrul legislației naționale.

Totodată, în agenda reuniunii au fost cuprinse și evoluțiile privind dosarele aflate în dezbatere în cadrul Parlamentului European și a Comisiei Europene, fiind accentuată cu această ocazie importanța colaborării în cadrul Sistemului național de gestionare a afacerilor europene a tuturor părților implicate pentru o comunicare deschisă și eficientă cu instituțiile comunitare.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate ultimele demersuri de pregătire în vederea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019 și au fost subliniate activitățile întreprinse în perspectiva asumării mandatului național, în perspectiva următoarei întâlniri a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a salutat dezbaterea interministerială privind evoluțiile la nivel internațional referitoare la schimbările climatice și a subliniat importanța continuării dialogului pe această temă. În context, Ana Birchall a declarat: „Întreaga Uniune Europeană se solidarizează în jurul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, fiind rezultatul unor negocieri complexe, care stabilește o direcție comună în sensul limitării efectelor produse. România nu face notă discordantă în acest demers, având un patrimoniu natural care trebuie protejat și conservat cu responsabilitate și cu grijă față de mediul înconjurător. Ideea din spatele celei de a 21-a sesiuni a Conferinței părților (COP 21) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice este că lumea pe care copiii noștri o vor moșteni depinde de acțiunile noastre imediate, lipsa unui plan pe termen lung putând conduce la schimbări ireversibile, schimbări pe care România dorește să le combată alături de partenerii europeni, atât prin măsuri de ordin practic, cât și prin intermediul colaborării științifice pe aceste subiecte”.

 

Elemente suplimentare:

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/42125

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.