Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 2, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene s-a reunit săptămâna aceasta pentru dezbaterea, în vederea aprobării, a mandatelor naționale necesare participării delegațiilor României la reuniunile ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene. Un alt punct important în cadrul reuniunii a vizat ultimele evoluții care privesc agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene, fiind subliniată importanța unei colaborări cât mai eficiente cu cele două instituții.

Discuțiile s-au concentrat, totodată, pe aspecte referitoare la transpunerea directivelor UE în legislația națională, context în care ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a reliefat atenția deosebită acordată procesului de transpunere ca o garanție a îndeplinirii obligațiilor asumate în relația cu instituțiile comunitare.

În ceea ce privește procesul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, au fost prezentate concluziile primei întâlniri a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu accent pe liniile directoare pentru continuarea și accelerarea demersurilor care vor permite preluarea mandatului național.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a prezentat concluziile celei de-a patra reuniuni a Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană, care a avut loc la Chișinău în data de 19 mai. Au fost evidențiate progrese importante în toate domeniile sectoriale discutate, urmând ca procesul de cooperare interguvernamentală să continue printr-o nouă sesiune organizată în România spre sfârșitul acestui an. În context, ministrul delegat Ana Birchall a arătat că „parcursul european al Republicii Moldova este foarte important pentru România, parteneriatul dintre cele două țări fiind construit pe idei și valori comune, precum progresul, dezvoltarea economică și respectarea drepturilor cetățenilor, și pe o cooperare strânsă, bazată pe transparență și încredere reciprocă”.

 

Elemente suplimentare:

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/42059

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.