Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 4, 2018 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din Parteneriatul Strategic cu SUA și a altor proiecte bilaterale România – SUA

Mulțumiri pentru fotografii domnului Radu Bădoiu! 

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din Parteneriatul Strategic cu SUA și a altor proiecte bilaterale România – SUA

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din Parteneriatul Strategic cu SUA și a altor proiecte bilaterale România – SUA, prezidată de viceprim-ministrul Ana Birchall a avut loc ieri, la Palatul Victoria. La reuniune au participat reprezentanți  ai ministerelor care fac parte din Comitetul interministerial.

Înființarea acestui Comitet interministerial, prin decizia nr. 117 din 13 martie 2018 a prim-ministrului Viorica Dăncilă, este încă un exemplu al angajamentului premierului și al Guvernului României în sensul dezvoltării și aprofundării Parteneriatului Strategic cu SUA. Premierul României este informat periodic cu privire la îndeplinirea obiectivelor Comitetului.

Pe agenda primei reuniuni s-au aflat teme de prim-plan precum pregătirea Dialogului Strategic România – SUA, Summit-ul Inițiativa celor Trei Mări (I3M), informări privind cele mai recente evoluții în dialogul politico-diplomatic bilateral, sprijinul SUA pentru candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și stadiul proiectelor și consultărilor pe grupurile de lucru sectoriale, prevăzute în cadrul Parteneriatului Strategic. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptat și regulamentul de funcționare și organizare a Comitetului.

În ceea ce privește Dialogul Strategic România – SUA, care în conformitate cu prevederile Parteneriatului Strategic trebuie să se desfășoare anual, viceprim-ministrul Ana Birchall a precizat că reuniunea la nivel înalt va avea loc în perioada imediat următoare. ”Dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este o prioritate a Guvernului României, asumată prin Programul de guvernare. România este și rămâne un aliat angajat al SUA și un promotor ferm al relației transatlantice atât la nivel european, cât și la nivel regional. Dezvoltarea relațiilor economice bilaterale constituie o prioritate în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA”, a subliniat Ana Birchall în cadrul reuniunii.

De asemenea, în cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial au fost identificate o serie de proiecte concrete și oportunități în relația România – SUA, îndeosebi în sfera economică. De exemplu, oportunitatea ca România să devină o destinație favorită pentru co-producțiile din industria cinematografică, precum și oportunitatea dezvoltării proiectelor comune din domeniul energiei.

Referitor la Summit-ul Inițiativa celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri, programate la București în luna septembrie a acestui an, în cadrul Comitetului interministerial a fost agreată necesitatea unei promovări eficiente în vederea valorificării oportunităților politice, economice pe care cele două evenimente le oferă.

 

Elemente suplimentare:

Scopul înființării Comitetului este acela de a asigura unitatea la nivel politic și îmbunătățirea coordonării interdepartamentale în vederea promovării mai coerente și eficiente a intereselor României în cooperarea cu Statele Unite ale Americii. Comitetul este coordonat de Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Din componența Comitetului fac parte: Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Educației Naționale.

Comitetul se întrunește trimestrial sau ori de câte ori situația o impune, pentru a monitoriza stadiul implementării proiectelor bilaterale România – SUA și a examina propunerile ministerelor participante, în vederea avansării către partea americană a unor propuneri de cooperare.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.