Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 20, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Participarea secretarului de stat Bogdan Mănoiu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Participarea secretarului de stat Bogdan Mănoiu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Secretarul de stat Bogdan Mănoiu a participat astăzi, 20 iunie 2017, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Principalul subiect de interes al agendei a vizat pregătirea Consiliului European din 22-23 iunie 2017, miniștrii pentru afaceri europene examinând proiectul de concluzii ale proximului Summit european. În intervenția sa, în baza mandatului primit de la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, demnitarul român a subliniat importanța ca măsurile adoptate în planul securității și apărării să fie echilibrate, să conducă la creșterea coeziunii între statele membre UE, să asigure valoarea adăugată a contribuției UE, precum și complementaritatea cu măsurile NATO în acest domeniu. Totodată, a reiterat interesul României pentru aplicarea, de o manieră unitară la nivelul UE, a instrumentelor care urmăresc protecția sporită a frontierelor externe ale UE.

În raport cu textul proiectului de concluzii ale Consiliului European vizând domeniul economic, în baza mandatului primit de la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, secretarul de stat Bogdan Mănoiu a manifestat sprijin pentru eforturile întreprinse la nivelul UE pentru continuarea consolidării pieței interne, cu menținerea integrității acesteia și a celor patru libertăți fundamentale. De asemenea, a exprimat satisfacția pentru reflectarea în concluziile Consiliului European a obiectivelor vizând reducerea diferențelor din domeniul digital.

Cu privire la migrație, secretarul de stat a reiterat susținerea pentru continuarea abordării cuprinzătoare a UE, subliniind importanța consolidării progreselor înregistrate în cooperarea cu statele de origine și de tranzit, în baza Cadrului de Parteneriat adoptat în 2016. De asemenea, a reiterat deschiderea României pentru continuarea dialogului vizând identificarea unor soluții consensuale în materie de reformă a Sistemului European Comun de Azil.

De asemenea, a fost andosat programul Trio-ului de Președinții rotative ale Consiliului UE în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2018, constituit din Estonia, Bulgaria și Austria. Un alt punct al agendei CAG a vizat Acordul Inter-Instituțional, ocazie cu care Președinția malteză a Consiliului UE a informat cu privire la stadiul implementării Acordului și la prioritățile viitoare.

Totodată, Consiliul Afaceri Generale a adoptat Recomandările Specifice de Țară în vederea transmiterii acestora, spre andosare, în atenția Consiliului European. A fost adoptat, de asemenea, ca punct fără dezbatere, documentul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/42265

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.