Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 8, 2018 in Comunicate | 0 comments

Guvernul României le urează succes elevilor participanți la Olimpiada Internațională de Matematică

Alături de echipa de olimpici români

Echipa olimpică de matematică a României

Alături de Geoff Smith, președintele Olimpiadei Internaționale de Matematică

Guvernul României le urează succes elevilor participanți la Olimpiada Internațională de Matematică

COMUNICAT DE PRESĂ

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, duminică, 8 iulie a.c., la deschiderea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică, unde a transmis mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă și al Guvernului României. Olimpiada se desfășoară în perioada 3-14 iulie 2018, în municipiul Cluj-Napoca, prestigiosul concurs reunind peste 900 de invitați străini și mai mult de 600 de tineri participanți din peste 100 de țări, cei mai buni elevi la matematică din întreaga lume, precum și actori instituționali de prim-plan. La sesiunea de deschidere au participat președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Educației, Valentin Popa, președintele Olimpiadei Internaționale de Matematică, Geoff Smith, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Societății de Științe Matematice din România, Radu Gologan, managerul Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018, Valentin Claudiu Cuibus și președintele de onoare al Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018, Valentin Barbu.

Ana Birchall a prezentat mesajul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, transmițând mult succes și inspirație elevilor și urându-le ”o experiență minunată trăită în România, de care să vă aduceți aminte cu drag peste ani”.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a declarat, în cadrul sesiunii de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică, că este onorată să fie prezentă în fața unor elevi model și talentați la cel mai important concurs internațional de științe exacte, care premiază excelența în matematică.  ”Este o onoare pentru mine să fiu prezentă la deschiderea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică, găzduită în acest an de România, la Cluj-Napoca. Întotdeauna m-am simțit bine în rândul elevilor și al tinerilor. Vă mărturisesc că întotdeauna am avut de învățat din exuberanța, tenacitatea și inteligența voastră, care sunt surse de inspirație pentru noi toți”, se arată în mesajul vicepremierului Birchall.

Oficialul român le-a transmis olimpicilor că implicarea lor este deosebit de importantă pentru progresul societății. ”Tinerii olimpici de astăzi sunt «creierele» societăților de mâine și, totodată, cele mai importante bogății de care dispune omenirea. Din rândul vostru se vor desprinde lideri în domenii dintre cele mai diverse. Vă spun cu sinceritate că îmi doresc ca măcar o parte dintre voi, atunci când veți alege ce drum să urmați în viață, să optați și pentru implicarea în politică și în diplomație”, a mai spus Ana Birchall.

Viceprim-ministrul Ana Birchall și-a încheiat alocuțiunea urându-le succes participanților și un concurs în care să își pună în valoare talentul și mințile sclipitoare. ”Sunt convinsă că am în fața mea o generație excepțională care va înfrunta provocările lumii în care trăim cu încredere și curaj. Vă îndemn să nu renunțați niciodată la idealurile voastre. Țineți minte că nu contează pe ce drum vă poartă viața, întotdeauna să aveți încredere în calitățile și abilitățile voastre, nu vă temeți să vă bazați pe cei apropiați vouă, și niciodată să nu uitați că adevăratele bogății sunt în mintea și în sufletul fiecăruia dintre voi. Aștept cu nerăbdare ziua în care voi toți veți fi liderii de mâine, nu doar în România, dar și la nivel internațional”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall.

Elemente suplimentare:

Olimpiada Internațională de Matematică este cel mai prestigios concurs dedicat elevilor în domeniul științelor exacte. Aceasta are loc anual, prima ediție fiind găzduită în anul 1959, în România.

În ceea ce privește ediția din anul 2018 găzduită la Cluj-Napoca, manifestarea educațională va fi una de mare amploare, cu peste 2000 de participanți (elevi, profesori, lideri de grup, observatori și voluntari) din cele 114 țări participante.

Organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică din 2018 se conectează simbolic la țara noastră din două perspective. Pe de-o parte, istoria IMO datează din 1959, când prima ediție a avut loc în România, cu șapte țări participante: România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS. De atunci, evenimentul a avut loc în fiecare an (cu excepția anului 1980) în diferite țări.

România a mai organizat și edițiile din anii  1959 (la Brașov), 1960 (la Sinaia), 1969, 1978 și 1999 (ultimele trei ediții fiind organizate la București). Astfel, Olimpiada Internațională de Matematică (IMO) este cea mai mare, cea mai veche și prestigioasă competiție din domeniul științelor exacte. De asemenea, evenimentul va marca, în același timp, și unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale: 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 100 de ani de existență a statului național unitar, România modernă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.