Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 17, 2016 in Comunicate | 0 comments

Este necesar astăzi, mai mult decât oricând, să oferim un răspuns puternic şi coerent în faţa ameninţărilor de securitate emergente şi hibride

Ana_Birchall_deputat

Este necesar astăzi, mai mult decât oricând, să oferim un răspuns puternic şi coerent în faţa ameninţărilor de securitate emergente şi hibride

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 15-17 aprilie a.c., la Forumul Global de Securitate (GLOBSEC 2016). Conferinţa s-a desfăşurat la Bratislava, fiind organizată de către Comisia Atlantică din Slovacia (SAC), organizație non-guvernamentală activă îndeosebi în domeniul securităţii internaţionale.

GLOBSEC 2016 şi-a propus să servească drept platformă pentru dezbateri pe teme cheie din sfera securităţii europene şi internaţionale, fiind organizată doar cu câteva luni înainte de următorul summit NATO (8-9 iulie 2016), care se va desfăşura la Varșovia. Printre temele dezbătute în cadrul conferinţei s-au numărat migraţia, terorismul, viitorul NATO, situaţia din Siria, criza din Ucraina, ameninţările cibernetice, Brexit-ul, viitorul ledearship-ului din Statele Unite ale Americii după încheierea mandatului preşedintelui Barack Obama sau viitorul energetic al Europei. Temele au fost dezbătute în prezenţa unor invitaţi de renume din sfera politicului, a relaţiilor internaţionale, securităţii şi a societăţii civile.

În cadrul unei intervenţii susţinute pe tema migraţiei şi a răspunsului pe care Europa îl propune pentru anul 2016 în faţa acestei provocări, Ana Birchall a subliniat că „actuala criză a migraţiei este şi va rămâne unul dintre subiectele majore pe agenda europeană pe anul în curs şi pentru anii ce urmează”.

„Una dintre priorităţile în abordarea actualei crize trebuie să vizeze identificarea şi implementarea instrumentelor adecvate şi aprofundate în ce priveşte cooperarea cu statele de origine şi de tranzit pentru actualul flux migraţionist, cu accent pe implementarea Acordului UE-Turcia, pe relaţionarea cu statele din Balcanii de Vest şi pe oferirea unei soluţii temeinice la criza siriană”, a precizat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte protejarea spaţiului european, Ana Birchall a susţinut importanţa unei bune cooperări atât la nivelul statelor membre, cât şi cu statele care sunt direct implicate în gestionarea fluxului migraţionist. „Este necesar astăzi, mai mult decât oricând, să dezvoltăm capacitatea Uniunii Europene în materie de securitate, atât privitor la securitatea graniţelor interne şi externe, cât şi în ceea ce priveşte răspunsul în faţa ameninţărilor de securitate emergente şi hibride. Este imperios necesar ca UE să îşi întărească profilul printr-un leadership de criză, precum şi prin diversificarea şi întărirea cooperării pe paliere multiple, atât între statele membre, cât şi cu partenerii externi, şi în special cu cei din vecinătate”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

În acest context, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că o atenţie deosebită trebuie acordată ameninţărilor de natură cibernetică. “Ameninţările şi riscurile prezente în spaţiul cibernetic reprezintă o realitate ce nu poate fi ignorată. În faţa unor astfel de vulnerabilităţi se impune o reacţie solidă din partea actorilor statali şi instituţionali la nivel internaţional. Practic, în zilele noastre un stat poate fi atacat fără a fi nevoie de o invazie fizică a teritoriului statului respectiv. De asemenea, este foarte probabil, dacă nu chiar o certitudine, faptul că în anii care urmează războiul cibernetic va constitui o componentă din ce în ce mai puternică a conflictelor dintre state”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, în contextul discuţiilor referitoare la situaţia din Ucraina şi la vecinătate estică a UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat necesitatea ca UE să îşi consolideze profilul strategic în regiunea Europei de Est, prin sprijinul acordat autorităţilor ucrainene în stabilizarea internă şi mai ales în procesul de reforme democratice şi pro-europene: “Ucraina trebuie să îşi mențină atașamentul puternic față de reformele care să-i permită înscrierea ireversibilă pe calea integrării în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, UE trebuie să fie atentă pentru a nu cădea în capcana ce pare întinsă de Federaţia Rusă şi să dezvolte astfel o anumită flexibilitate faţă de sancţiuni. Situatia Ucrainei trebuie sa rămână pe agenda europeană și să beneficieze de expunerea cuvenită în mass media pentru a contracara posibile tehnici manipulative ale războiului informațional din zilele noastre” a susținut Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.