Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 31, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Viitorul UE depinde de capacitatea noastră de a fi creativi, de a găsi soluţii ambiţioase care să asigure premise solide de dezvoltare proiectului european

 

Ana Birchall: Viitorul UE depinde de capacitatea noastră de a fi creativi, de a găsi soluţii ambiţioase care să asigure premise solide de dezvoltare proiectului european

COMUNICAT DE PRESĂ

 

„Viitorul UE depinde de capacitatea noastră de a fi creativi, de a găsi soluţii ambiţioase care să asigure premise solide de dezvoltare proiectului european. Acum, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, la 10 ani de la intrarea României în familia europeană şi la 24 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, este momentul redinamizării construcţiei europene. Împreună avem capacitatea de a depăşi obstacolele şi de a participa la modelarea în bine a viitorului nostru! Europa unită este cheia reuşitei noastre”, a susținut deputatul PSD, Ana Birchall, în declarația politică din această săptămână.

Deputatul social-democrat a reliefat semnificația aniversării, la data de 1 noiembrie, a celor 24 de ani de la intrarea în vigoare, în 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană, semnat la Maastricht pe 7 februarie 1992. “Tratatul intrat în vigoare pe data de 1 noiembrie 1993 reprezintă pasul cel mai important către devenirea Uniunii Europene, către transformarea Comunităţii Europene într-o familie nu doar cu instituţii comune, dar şi cu valori, principii şi obiective care au definit parcursul european din acel moment”, a subliniat Ana Birchall în declarația politică.

Parlamentarul român a mai precizat că discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 13 septembrie a demonstrat rolul important pe care ţara noastră îl deţine în reformarea proiectului european și valoarea strategică pe care europenii o alocă României. Un astfel de moment aniversar este un prilej bun pentru un stat membru ca România, profund ataşat valorilor europene, de a reitera impactul pozitiv al apartenenţei sale la UE asupra modernizării şi dezvoltării interne de până acum, dar şi asupra evoluţiei sale viitoare. “Pentru a putea salva şi continua proiectul european la acelaşi nivel ca până acum, nu putem obţine perspective şi soluţii benefice pentru Uniune dacă acţionăm disparat, în formate concurente. De aceea, consider că este de datoria noastră să susţinem continuitatea şi predictibilitatea în promovarea obiectivelor politice, a mizelor cu anvergură şi a politicilor care au asigurat durabilitatea construcţiei europene. Consolidarea pieţei interne, în baza celor patru libertăţi constitutive ale acesteia, extinderea spaţiului Schengen şi a zonei euro, politica de vecinătate pe ambele dimensiuni, extinderea, politica regională şi de coeziune, securitatea internă şi externă a Uniunii cu toate componentele sale – toate acestea sunt emblematice, în viziunea României, pentru avansarea construcţiei europene”, a punctat Ana Birchall.

Deputatul PSD, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, a mai subliniat importanța stabilirii intereselor specifice ale țării noastre în raport cu principalele teme de pe agenda europeană şi a promovării acestora în perioada următoare, în contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.