Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 10, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Uniunea Europeană trebuie să își protejeze cetățenii, interesele și valorile democratice fundamentale

La conferința DESCOP 2017, care s-a desfasurat la Praga

Împreună cu doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene

Alături de Lubomir Zaoralek, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe

Alături de domnul Miroslav-Lajcák, ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Slovace

Alături de Jan Kral, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului Republicii Cehe

Ana Birchall: Uniunea Europeană trebuie să își protejeze cetățenii, interesele și valorile democratice fundamentale

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat vineri, 9 iunie a.c., la conferința DESCOP 2017, pe tema securității și apărării UE, care a avut loc în Republica Cehă, la Praga. Conferința a beneficiat de o participare la cel mai înalt nivel, printre invitați numărându-se Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Federica Mogherini,  Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO, Bohuslav Sobotka, prim-ministrul Republicii Cehe precum și numeroși miniștri din statele membre UE.

În cadrul dezbaterilor, ministrul Ana Birchall a subliniat că, în actualul context de securitate, dominat de o gamă largă de provocări și amenințări, este necesară o abordare coordonată și coezivă la nivelul statelor membre. ”Europa trebuie să fie din ce în ce mai responsabilă pentru securitatea sa, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. România este direct interesată de asigurea și de consolidarea profilului și a acelor instrumente care să permită Uniunii Europene să își protejeze cetățenii, interesele și valorile democratice fundamentale”, a declarat ministrul român.

Abordarea provocărilor actuale de securitate este un efort colectiv care necesită coordonare și cooperare. O atenție deosebită trebuie acordată valorii adăugate pe care Uniunea o poate aduce eforturilor existente de consolidare a dimensiunii de securitate. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește NATO, deoarece aceste două organizații sunt parteneri naturali, iar Alianța rămâne principalul garant al apărării colective a membrilor săi. Dezvoltarea cooperării NATO-UE ar trebui să rămână o prioritate-cheie. În această logică, este importantă maximizarea impactului benefic pe care fiecare organizație îl generează”, a susținut ministrul Ana Birchall în cadrul sesiunii.

În marja conferinţei, ministrul Ana Birchall a avut discuţii cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Bohuslav Sobotka, prim-ministrul Republicii Cehe, Georgios Katrougalos, ministrul adjunct de externe al Greciei responsabil pentru afaceri europene și Miroslav Lajcak, ministrulul Afacerilor Externe din Slovacia. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de actualitate europeană, cu accent pe reflecția privind viitorul proiectului european, evoluțiile referitoare la procesul Brexit, pregătirile pentru preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului UE, și aspecte legate de gestionarea migrației și securitatea internă a UE.
În dialogul dintre Ana Birchall și Miroslav Lajcak, ministrul slovac al Afacerilor Externe, a fost abordată situația  sediului pe care Slovacia l-a deținut la Bruxelles pe perioada exercitării Președinției Consiliului UE, în condițiile în care România a demarat demersurile pentru preluarea aceluiași imobil la momentul asigurării președinției rotative a Consiliului UE, în primul semestru din 2019.

Totodată, în marja conferinței, Ana Birchall a avut întrevederi cu Lubomír Zaorálek, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și cu Jan Kral, secretarul general pentru afaceri europene din Guvernul Republicii Cehe.

În dialogul cu ministrul ceh al Afacerilor Externe, Ana Birchall a subliniat importanța aprofundării cooperării cu Republica Cehă pe subiectele de interes comun, cu accent pe dezvoltarea colaborării în domeniul afacerilor europene. De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiecte de interes comun precum consolidarea proiectului european, Brexit, migrație, Cadrul Financiar Multianual post-2020, politica de coeziune și politica agricolă comună și Parteneriatul Estic.

Avem nevoie de o Uniune Europeană puternică, inovatoare, competitivă,  capabilă să asigure o dezvoltare economică susținută și noi locuri de muncă. Indiferent de provocările cărora Uniunea trebuie să le facă faţă, menţinerea integrităţii pieţei interne şi a celor patru libertăţi fundamentale ale acesteia sunt prioritare. Aşa cum am afirmat de fiecare dată, toate cele patru libertăți ale Pieței Unice, inclusiv libera circulație a persoanelor/lucrătorilor, trebuie să fie pe deplin respectate”, a subliniat Ana Birchall în cadrul întrevederii cu Lubomír Zaorálek.

În cadrul întrevederii cu secretarul general pentru afaceri europene Jan Kral, cei doi demnitari au abordat o serie de subiecte de interes comun de pe agenda europeană, cu accent pe viitorul Uniunii Europene, pilonul social al UE, securitatea internă, negocierile referitoare la Brexit. Alte subiecte pe agenda discuțiilor au vizat aspecte legate de pregătirea Președinției României a Consiliului UE, dar și negocierile privind viitorul cadru bugetar multianual și viitorul politicilor tradiționale ale UE.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall a reiterat angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, atât din perspectiva dosarelor de actualitate de pe agenda europeană, dar și a viitoarei Președinții a Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru din anul 2019. „Pledăm pentru o Europă consolidată, unitară și incluzivă, care are la bază solidaritatea europeană şi dimensiunea socială”, a subliniat ministrul român.

Totodată, Ana Birchall a exprimat deschiderea pentru aprofundarea cooperării cu Republica Cehă pe subiectele de interes comun în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/42145

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.