Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 23, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul economic românesc și să promovăm politici care să asigure creștere economică și echitate socială

La conferința cu tema „Modelul economic românesc în cadrul UE”, organizată de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), împreună cu Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Academia de Studii Economice (ASE) și România Durabilă, sub patronajul Senatului României

Ana Birchall: Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul economic românesc și să promovăm politici care să asigure creștere economică și echitate socială

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat marți, 23 mai a.c., la conferința “Modelul economic românesc în cadrul UE: provocări, oportunități, priorități”, organizată sub patronajul Senatului României. La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai mediului instituțional, ai societății civile, ai mass-media, experți din domeniul economic.

Dezbaterea de astăzi vine într-un moment plin de însemnătate pentru România, respectiv împlinirea a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și, pentru a avea toate elementele unei dezbateri utile, trebuie să plecăm de la un bilanț – cel al României ca stat membru al Uniunii. Ultimul deceniu a reprezentat indiscutabil o perioadă de progres pentru România. Creșterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investițiilor străine directe și stimularea antreprenorialului într-un mediu foarte concurențial, au fost vizibile și pentru România, asemenea fiecărui nou stat membru. Dezvoltarea din ultimul deceniu a dus la o rată mai mare de ocupare a forței de muncă, o creștere a salariului mediu și a nivelului de trai. De dezvoltarea economică durabilă depinde viitorul nostru ca nație! Numai astfel vom putea pe termen mediu și lung, să reducem decalajele de dezvoltare față de statele din regiunea noastră și să imprimăm, mai puternic, un model economic și social viabil. Acest lucru reprezintă o prioritate absolută”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

“Trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic românesc, trebuie să avem curajul să modificăm ADN-ul modelului economic și social românesc. Trebuie să promovăm politici care să asigure creștere economică și echitate socială. Spre exemplu, fiecare leu cheltuit pentru educația copiilor noștri este o investiție în prezent și mai ales în viitor, nu o cheltuială bugetară!”, a punctat Ana Birchall.

Ana Birchall a susținut că afirmația lui Nicolae Titulescu – “dați-mi o bună politică internă, pentru a vă da o bună politică externă” – este la fel de actuală și astăzi, iar România are capacitatea de a urma acest principiu. “Pentru noi, acest principiu este mai mult ca oricând actual, de dezvoltarea economică depinzând și reducerea declinului demografic – un alt aspect de care trebuie să ținem cont dacă vrem să fim o țară influentă în Uniunea Europeană și pur și simplu dacă vrem să avem un viitor. Acest lucru a fost pe deplin conștientizat în programul nostru de guvernare care și-a propus ca rezultatele economice să se resimtă în nivelul de trai al oamenilor. Numai astfel românii își vor regăsi speranța de a-și construi viitorul în propria lor țară! Numai astfel vom putea identifica formule pentru stimularea românilor plecați în străinătate pentru a se întoarce în țară și pentru a contribui la creșterea nivelului de trai din țara lor. Este drept că prin sumele de bani trimise au contribuit și contribuie la scăderea deficitului de cont curent însă, dincolo de calculele economice, avem nevoie de ei acasă”, a subliniat Ana Birchall.

“Doar prin dialog putem identifica soluții pe termen lung, capabile să antreneze beneficii multiplicate atât de ordin economic cât și social. Același dialog ne va permite să ne conturăm mai clar interesele astfel încât vocea României în plan european și global să fie fermă și bine articulată. Îmi exprim încrederea că în cadrul dezbaterii de azi au fost găsite soluții constructive reale și durabile la provocările actuale. România și UE continuă povestea de succes începută acum 10 ani. Am încredere în potențialul nostru, am încredere în România și în români!”, a susținut Ana Birchall în finalul intervenției.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41893

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.