Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 2, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Slovacia s-a bucurat de o Preşedinţie de succes, cu un ecou pozitiv în cancelariile europene, fiind un model foarte bun pentru ceea ce ţara noastră îşi doreşte de la Preşedinţia Consiliului UE

 

Alături de Ľuboš Blaha, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Naţional al Republicii Slovace

Ana Birchall: Slovacia s-a bucurat de o Preşedinţie de succes, cu un ecou pozitiv în cancelariile europene, fiind un model foarte bun pentru ceea ce ţara noastră îşi doreşte de la Preşedinţia Consiliului UE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Președintele Comisiei speciale comune a Senatului și Camerei Deputaţilor pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, deputatul social-democrat Ana Birchall, a avut o întrevedere cu delegația Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Naţional al Republicii Slovace, aflată în vizită în România.

Delegația din Slovacia a fost condusă de preşedintele comisiei, Ľuboš Blaha, şi l-a mai avut în componenţă pe Martin Klus, vice-preşedinte al comisiei, și pe E.S. Ján Gábor, ambasadorul Republicii Slovace în România. Din delegaţia română au făcut parte şi deputaţii Alina Teiş (PSD), Cristian Ghinea (USR), membri ai Comisiei speciale pentru pregătirea Preşedinţiei române, precum şi senatorul Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României.

Printre temele de discuţie s-au numărat dosarele de interes aflate pe agenda europeană în perspectiva pregătirii Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, cu accent pe dezbaterea privind viitorul Europei, subiectul migraţiei şi Brexit sau obiectivele strategice ale Uniunii Europene de întărire a securităţii şi stabilităţii din vecinătatea estică, precum şi aspecte privitoare la relaţia bilaterală.

“Vizita a fost un bun prilej pentru un schimb de experienţă şi de bune practici în ceea ce priveşte pregătirea şi organizarea dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în primul semestru din 2019. Slovacia s-a bucurat de o Preşedinţie de succes, cu un ecou pozitiv în cancelariile europene, fiind un model foarte bun pentru ceea ce ţara noastră îşi doreşte de la Preşedinţia Consiliului UE. Un exemplu pozitiv este memorandumul de înţelegere încheiat la nivelul tuturor forţelor politice din Slovacia pentru o bună colaborare pe durata mandatului Slovaciei la Preşedinţia Consiliului UE. Voi propune ca un asemenea demers să fie adoptat și în România în vederea pregătirii Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene”, a subliniat Ana Birchall, preşedintele Comisiei speciale pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE.

“I-am informat pe colegii mei slovaci de eforturile recente ale Parlamentului român cu privire la pregătirea organizării dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei române a Consiliului UE, în mod particular prin crearea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei. Totodată, le-am prezentat membrilor delegaţiei slovace obiectivele acestei Comisii, contextul dificil care se prefigurează pentru 2019 şi eventuale priorităţi ale Preşedinţiei române în dimensiunea sa parlamentară, care vor fi stabilite în urma unor ample consultări publice”, a adăugat deputatul Ana Birchall.

“În planul relațiilor bilaterale, România şi Slovacia împărtăşesc viziuni similare în multe dosare aflate pe agenda europeană, iar ţara noastră este interesată de consolidarea dialogului bilateral şi de îmbunătăţirea coordonării la nivel european, în special în acest context internaţional cu numeroase provocări, multe dintre ele fără precedent”, a mai precizat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Naţional al Republicii Slovace, Ľuboš Blaha, a salutat demersurile părții române și şi-a manifestat deschiderea de a sprijini, în primul rând prin schimbul de experienţă și expertiză, pregătirile pentru organizarea dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.