Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 26, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România va rămâne un susținător ferm al politicii de coeziune și al politicii agricole comune, politici tradiționale destinate eliminării decalajelor în cadrul UE

Ana Birchall: România va rămâne un susținător ferm al politicii de coeziune și al politicii agricole comune, politici tradiționale destinate eliminării decalajelor în cadrul UE

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Deputatul social-democrat Ana Birchall a participat la întrevederea Comisarului European responsabil cu bugetul și resursele umane, Günther Oettinger, cu membrii Comisiilor reunite pentru afaceri europene și pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților și Senat.

Ana Birchall a apreciat că viitorul buget european va reprezenta unul dintre “dosarele active” pe durata mandatului Preşedinţiei României a Consiliului UE din prima jumătate a anului 2019 şi a subliniat faptul că scenariile din Cartea Albă privind viitorul Europei, chiar dacă nu aduc foarte multă claritate în ceea ce priveşte bugetul Uniunii, vor presupune și anumite modificări referitoare la alcătuirea bugetului.

“Este posibil să existe o serie de presiuni pentru reducerea bugetului multianual post-2020, dată fiind ieşirea din UE a unui contributor important – Marea Britanie, precum şi semnalele privind atitudinea reticentă a statelor contributoare de a-şi spori contribuţiile la buget, pentru a permite astfel menţinerea bugetului UE la actualul nivel.

Trebuie să avem în vedere faptul că există voci care vor solicita modificarea filozofiei actuale a politicii de coeziune, pledând pentru transformarea acesteia dintr-o politică pentru toate statele membre într-o politică dedicată doar regiunilor și statelor cu decalaje de dezvoltare, ipoteză luată în calcul și de Cartea Albă a Comisiei Europene. Doresc să subliniez că o astfel de abordare contravine principiilor susţinute de România şi de restul statelor prietene ale coeziunii, care nu doresc transformarea politicii de coeziune într-o politică de caritate.

Alături de politica de coeziune, politica agricolă comună, politica de vecinătate și procesul de extindere a UE constituie exemple de politici de succes ale UE, care nu trebuie sacrificate, ci trebuie să rămână și în continuare între pilonii fundamental al proiectului european, cu obiectivul de a reduce disparităţile şi de a genera coeziune social-economică în ansamblul creşterii la nivelul întregii Uniuni Europene. În acest sens, solicităm sprijinul dumneavoastră și al întregii Comisii Europene.

Politica de coeziune se află în acest moment într-o situație vulnerabilă, iar Uniunea Europeană, și mai ales statele care prezintă încă decalaje de dezvoltare, cum este și cazul României, nu-și pot permite să piardă această politică deosebit de importantă în asigurarea progresului. Convergența economică și coeziunea socială trebuie să rămână principii de referință ale tuturor acțiunilor la nivelul UE. România va rămâne un susținător ferm al politicii de coeziune și al politicii agricole comune, politici tradiționale destinate eliminării decalajelor în cadrul UE”, a susținut deputatul PSD Ana Birchall în cadrul întrevederii cu Günther Oettinger, comisar european responsabil cu bugetul și resursele umane.

Referitor la întrebarea deputatului Ana Birchall privind impactul Cadrului Financiar Multianual post-2020 asupra Președinției României la Consiliul UE, comisarul Oettinger a subliniat importanța mandatului României, în contextul în care aceasta va acoperi inclusiv ultimele luni de mandat ale actualei Comisii Europene, exprimându-și totodată dorința ca prin negocieri echitabile și cu concursul președințiilor bulgară, austriacă și română negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual să fie finalizate înainte de termen.

Nu în ultimul rând, ca răspuns la întrebarea referitoare la impactul real al Brexit asupra bugetului UE, Günther Oettinger a reliefat necesitatea generării veniturilor care să acopere deficitul prognozat într-o manieră care să nu afecteze semnificativ politicile tradiționale precum coeziunea sau politica agricolă comună.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.