Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 22, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România participă și contribuie substanțial în discuțiile grupurilor tematice referitoare la ieșirea Marii Britanii din UE, urmărind cu prioritate pentru această fază obiectivul protejării drepturilor cetățenilor români și ale familiilor lor

 

La reuniunea grupului de lucru interministerial privind Brexit

Ana Birchall: România participă și contribuie substanțial în discuțiile grupurilor tematice referitoare la ieșirea Marii Britanii din UE, urmărind cu prioritate pentru această fază obiectivul protejării drepturilor cetățenilor români și ale familiilor lor

COMUNICAT DE PRESĂ

  

La 22 iunie a.c., a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe reuniunea săptămânală a grupului de lucru interministerial privind Brexit, prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. În contextul în care la 19 iunie a.c. au fost demarate oficial negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, reuniunea a fost organizată în format extins, fiind invitate să participe toate ministerele la nivel de secretar de stat.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat cele mai recente evoluții pe plan european cu privire la procesul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu accent particular pe concluziile primei runde de negocieri din 19 iunie, rezultatele dezbaterii din cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50) care a avut loc la data de 20 iunie la Luxemburg, precum și pe elementele care se află acum pe agenda Consiliului European de la Bruxelles.

Ministrul delegat Ana Birchall a apreciat maniera constructivă în care au debutat negocierile cu Marea Britanie, acestea urmând să se concentreze în prima fază pe patru priorități: drepturile cetățenilor, aspectele financiare, aspecte ce țin de procesul de separare și frontiere (Irlanda). În context, a subliniat importanța menținerii unității UE27, și urmărirea cu hotărâre a obiectivelor stabilite în directivele de negociere ale Comisiei Europene. În plus, Ana Birchall a subliniat interesul arătat de Marea Britanie pentru păstrarea unei relații speciale cu UE post-retragere, care să se axeze pe comerț, apărare și securitate. Având în vedere demararea oficială a negocierilor referitoare la Brexit, la propunerea ministrului delegat s-a decis activarea grupului de lucru interministerial care să urmărească în detaliu și cu atenție evoluțiile privind drepturile și interesele cetățenilor români din Marea Britanie și ale familiilor lor.

De asemenea, ministrul delegat a reiterat importanța participării experților din cadrul ministerelor la grupul de lucru ad-hoc de la nivelul Consiliului UE, acesta fiind singurul for în care se pot discuta pozițiile de negociere ale Uniunii Europene. În acest sens, ministrul delegat a subliniat că „fundamentarea și consolidarea poziției noastre, în special prin intermediul contribuțiilor sectoriale, și continuarea unei implicări active, pe toate palierele, a ministerelor pentru pregătirea negocierilor este foarte importantă pentru susținerea intereselor și priorităților României în negocieri”.

În contextul dezbaterii procedurii de relocare a agențiilor europene din Marea Britanie la Consiliul Afaceri General art.50, ministrul delegat a subliniat eforturile României pentru construirea unei candidaturi pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente. „Este important să se asigure un tratament echitabil tuturor candidaturilor pe baza unei abordări echilibrate și principiale la nivelul UE, cu accent pe păstrarea unității UE27 în procesul relocării. Punctul referitor la relocarea agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie se află și pe agenda Consiliului European și suntem în discuții pe acest subiect cu reprezentanții instituțiilor de la Bruxelles”, a reiterat ministrul Ana Birchall.

La propunerea ministrului delegat, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Secretariatului General al Guvernului, Agenției Naționale a Medicamentului și ai Ministerului Sănătății, a fost adoptată agenda de acțiuni sectoriale cu termene și responsabili, astfel încât dosarul de candidatură și de promovare a candidaturii României să fie finalizat conform graficului.

 

Elemente suplimentare:

Grupul de lucru interministerial privind Brexit, care funcționează în baza Memorandumului pentru constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană adoptat în ședința de Guvern din data de 22 martie 2017, își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Grupul de lucru se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/42286

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.