Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 19, 2019 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: Reuniunea ministerială UE-SUA a fost un success și confirmă progresele notabile în cooperarea UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne

Ministrul justiței și viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României,  Ana Birchall, a prezidat în data de 19 iunie 2019, secțiunea Justiție a Reuniunii ministeriale tradiționale UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne. Președinția română a Consiliului UE a mai fost reprezentată de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan și ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

În cadrul reuniunii, Ana Birchall a subliniat rezultatele înregistrate de România în perioada Președinției la Consiliul UE. ”România a asigurat cu succes Președinția Consiliului UE, îndeplinind toate obiectivele propuse în domeniul justiției, inclusiv din punct de vedere al organizării evenimentelor de nivel inalt. România a confirmat statutul de partener de încredere în procesul de consolidare și promovare a proiectelor europene, dar și capacitatea de a înțelege, ca broker onest,  abordările proprii celorlalte state member, prin armonizarea intereselor acestora in procesul de negociere interinstituțională. În concordanță cu principiile și valorile europene, Ministerul Justiției va continua să participe activ la avansarea politicilor Uniunii ca promotor al unei justiții independente, orientată spre stabilitate și predictibilitate”, a declarant ministrul roman al justiției.

Ambele părți au reiterat importanța accesului transfrontalier rapid la probe electronice (E-evidence), reamintind beneficiile pe care le-ar aduce Acordul UE-SUA pentru a facilita accesul la probe electronice. În acest context, participanții au salutat aprobarea în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din data de 6 iunie 2019, a mandatului de autorizare a începerii negocierilor în vederea încheierii unui acord între UE și SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală.

” Reprezentanții UE și SUA au subliniat prioritatea absolută a combaterii terorismului și au discutat modalități de continuare și extindere a eforturilor comune, inclusiv în ceea ce privește schimbul de informații relevante de pe câmpul de luptă în scopul aplicării legii și a urmăririi penale.

Subliniind angajamentul înregistrării de progrese în aceste domenii de interes comun și, evidențiind faptul că sunt necesare soluții comune pentru a face față amenințărilor globale la adresa securității, UE și SUA s-au angajat să se reîntâlnească în a doua jumătate a anului 2019 în Washington, D.C.

A fost o onoare pentru România să găzduiască reuniunea tradițională la nivel ministerial dintre UE și Statele Unite ale Americii în domeniul justiției și afacerilor interne. M-a bucurat faptul că reuniunea de la București este prima reuniune ministerială cu participarea Procurorului General, William BARR și a Secretarului adjunct ad interim, David PEKOSKE. Reuniunea a reprezentat o oportunitate pentru consolidarea cooperării de lungă durată în domeniul justiției și afacerilor interne, ambele părți reafirmându-și angajamentul de a aborda în comun un spațiu de securitate aflat în evoluție, precum și amenințările comune la adresa securității”, a concluzionat ministrul justiției roman care, în calitatea sa și de viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice, a apreciat că “Parteneriatul Strategic cu SUA este fundamental pentru România, având rol de pilon în politica externă a țării noastre”.

La finalul Reuniunii ministeriale a fost adoptată o Declarație Comună UE-SUA, în cadrul căreia a fost evidențiată importanța continuării și aprofundării cooperării dintre cele două părți în domeniul justiției și afacerilor interne.

În marja reuniunii a avut loc o întrevedere bilaterală între Ana BIRCHALL, ministrul justiției român și Věra JOUROVÁ, Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, în cadrul căreia  au fost discutate aspecte referitoare la cele mai importante rezultate înregistrate de Președinția României la Consiliul UE în domeniul justiției, precum și pașii de urmat în vederea aprofundării dialogului tehnic dintre Comisie și autoritățile române în domeniul justiției.

Romania a fost un mediator onest în timpul exercitării Președinției Consiliului UE. Rezultatele înregistrate, care au depășit obiectivele inițiale, confirmă acest lucru. Succesul nu ar fi fost posibil însă fără contribuția tuturor statelor membre, a Secretariatului General al Consilului UE, a Comisiei Europene, a Parlamentului European și agențiilor relevante din cadrul UE. România este un stat profund european, care împărtășește pe deplin valorile comune ale Uniunii Europene, iar agenda UE pe durata exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, a fost dezvoltată substanțial”, a subliniat Ana BIRCHALL,, ministrul român al justiției.

Totodată, ministrul român al justiției a avut o discuție cu omologul său finlandez , Anna-Maja Henriksson.. Subiectele au vizat rezultatele Președinției României la Consiliul UE, cooperarea cu Finlanda în cadrul Trio-ului din care fac parte România, Finlanda și Croația, dar și dezvolatrea relației de cooperare bilaterală în domeniul justiției dintre cele două țări. „România și Finlanda au cooperat foarte bine în pregătirea și exercitarea mandatului Trio-ului din care fac parte, promovând împreună, cu succes, subiecte de interes pentru agenda europeană. România este pregătită să sprijine Finlanda în procesul de exercitare a Președinției Consiliului UE” a conchis Ana Birchall.

Informații suplimentare:

La reuniune, Uniunea Europeană a fost reprezentată de Comisarul pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea de Șanse, Věra Jourová, Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos și Comisarul pentru Uniunea Securității, Julian King. Au mai participat reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă, Secretariatului General al Consiliului, Europol, Eurojust, Frontex, precum și Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove.

Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de procurorul general, William Barr și de secretarul adjunct pentru securitate internă, David Pekoske.

De asemenea, Finlanda, în calitate de stat care va exercita următoarea președinție rotativă a Consiliul UE, a fost prezentă prin delegații ministeriale conduse de ministrul justiției, Anna-Maja Henriksonn și ministrul afacerilor interne, Maria Ohisalo.

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Justiției: http://www.just.ro/ana-birchall-reuniunea-ministeriala-ue-sua-a-fost-un-success-si-confirma-progresele-notabile-in-cooperarea-ue-sua-in-domeniul-justitiei-si-afacerilor-interne/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.