Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 27, 2019 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: Rețeaua Judiciară Europeană are un rol esențial în facilitarea cooperării judiciare între statele membre ale UE și cu state terțe și reprezintă un model pentru alte rețele similare

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministerul Justiției organizează, în perioada 26-28 iunie 2019, la Palatul Parlamentului, în contextul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene, cea de-a 52-a reuniune plenară a Rețelei Judiciare Europene.

Pe agenda reuniunii se află teme de interes practic pentru punctele de contact ale acestei rețele judiciare și în general pentru judecători, procurori și alți specialiști în domeniu, inclusiv aspecte care s-au aflat printre prioritățile Președinției române a Consiliului în acest semestru: rolul Rețelei Judiciare Europene (RJE) în facilitarea aplicării instrumentelor Uniunii Europene în domeniul cooperării judiciare în materie penală, sinergiile dintre Eurojust și Rețeaua Judiciară Europeană, aspecte practice privind mandatul european de arestare și ordinul european de anchetă, viitoarele relații de cooperare dintre RJE și Parchetul European.

În deschiderea reuniunii, ministrul justiției, viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, a avut o scurtă alocuțiune despre importanța activității RJE și a cooperării juridice la nivel european. „Punctele de contact ale României la Rețeaua Judiciară Europeană – judecători, procurori, reprezentanți ai Ministerului Justiției în calitatea sa de autoritate centrală în materie – colaborează încă din 2002 cu omologii din alte state membre și din statele partenere, având o contribuție importantă la facilitarea cooperării judiciare în materie penală în cadrul Uniunii Europene și cu statele terțe. În acest sens, Rețeaua Judiciară Europeană se află în România la ea acasă! RJE are un rol esențial în facilitarea cooperării judiciare în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene și cu state terțe, iar în ultimii 21 de ani a avut o activitate excelentă, care i-a conferit rolul de model pentru alte rețele similare”, a subliniat ministrul Justiției în cadrul reuniunii.

În cadrul reuniunii, la care participă peste 120 de puncte de contact ale RJE din statele membre ale UE, precum și reprezentanți ai unor instituții ale UE și organizații partenere, Secretariatul RJE va prezenta raportul privind activitățile desfășurate de RJE în 2017-2018, activitățile curente și perspectivele privind activitatea RJE.

Informații suplimentare:

Rețeaua Judiciară Europeană în materie penală (RJE) este o rețea de puncte de contact naționale pentru facilitarea cooperării judiciare în materie penală. RJE a fost creată prin Acțiunea comună 98/428/JAI din 29 iunie 1998 pentru a îndeplini recomandarea nr. 21 din Planul de acțiune privind combaterea criminalității organizate, adoptat de Consiliu la 28 aprilie 1997.

RJE este alcătuită din punctele de contact din statele membre desemnate de către fiecare stat membru dintre autoritățile centrale care răspund de cooperarea judiciară internațională, autoritățile judiciare sau alte autorități competente cu responsabilități specifice în domeniul cooperării judiciare internaționale.

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Justiției: http://www.just.ro/ana-birchall-reteaua-judiciara-europeana-are-un-rol-esential-in-facilitarea-cooperarii-judiciare-intre-statele-membre-ale-ue-si-cu-state-terte-si-reprezinta-un-model-pentru-alte-retele-similare/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.