Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Promovarea adecvată a tuturor drepturilor omului constituie un element-cheie în combaterea terorismului

 

La cea de-a 39-a ediție a forumului anual al Parlamentarilor pentru Acțiuni Globale – Forumul parlamentar din Milano pentru acţiune în prevenirea extremismului violent şi a atrocităţilor la scară mare

Alături de Margareta Cederfelt

Alături de Roberto Montella, Secretar General al AP al OSCE

Ana Birchall: Promovarea adecvată a tuturor drepturilor omului constituie un element-cheie în combaterea terorismului

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ana Birchall, preşedintele delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE, membru în Comisia Generală a AP OSCE pentru afaceri politice și securitate şi membru în Comisia ad hoc pentru combaterea terorismului a AP OSCE, a participat la Forumul parlamentar pentru acţiune în prevenirea extremismului violent şi a atrocităţilor la scară mare. Reuniunea s-a desfăşurat în 27-28 noiembrie a.c., la Milano, sub egida Camerei Deputaţilor din Italia, a Senatului italian, a Parlamentului European şi a organizaţiei Parlamentarilor pentru Acțiuni Globale, cu participarea a numeroşi oficiali – miniştri, membri ai parlamentelor naţionale din statele UE, europarlamentari şi specialişti în domeniu. Dezbaterile s-au concentrat în jurul prevenirii şi combaterii fenomenelor extremiste şi radicalizării, lupta împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, asigurarea accesului la justiţie a victimelor extremismului, schimb de bune practici pentru protejarea drepturilor minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile.

Deputatul Ana Birchall, invitată în calitate de membru în Comisia ad hoc pentru combaterea terorismului a AP OSCE, a susţinut o intervenţie în cadrul seminarului “Politicile şi regulile contra-terorismului: respectarea drepturilor omului”, în cea de-a doua zi a reuniunii. “Terorismul a devenit o amenințare fără precedent la adresa securității internaționale și regionale și trebuie să oferim un răspuns puternic acestui fenomen care răspândește frica. Terorismul curmă vieți în multe zone ale lumii, iar pentru a combate eficient acest flagel este necesară o cooperare activă la nivel global, precum și schimburi de bune practici care să conducă la eliminarea cauzelor profunde care îl generează. În primul rând, trebuie să recunoaștem că, prin elaborarea unor strategii de combatere a terorismului bazate pe protecția drepturilor omului, abordăm și cauzele profunde ale terorismului și ale radicalizării: deznădejdea și disperarea. Abordarea cauzelor profunde ale extremismului violent prin eforturile de îmbunătățire a condițiilor socio-economice ale persoanelor aparținând comunităților cele mai vulnerabile la radicalizare și recrutare pentru terorism trebuie să fie un imperativ pentru toate parlamentele noastre naționale. Prin urmare, protejarea adecvată a tuturor drepturilor omului – inclusiv drepturile politice și civile, împreună cu drepturile economice, sociale și culturale – constituie un element-cheie în combaterea terorismului”, a subliniat Ana Birchall în debutul intervenţiei.

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE a subliniat că un rol central în prevenirea şi combaterea terorismului, precum şi în protejarea eficientă a drepturilor celor direct afectaţi de acest flagel revine aleşilor şi reprezentanţilor direcţi ai cetăţenilor. ”În calitate de parlamentari și reprezentanți ai cetățenilor noștri, purtăm responsabilitatea de a fi în prim-planul tuturor inițiativelor de combatere a terorismului. Pentru a ne îndeplini acest angajament, suntem chemați să elaborăm o legislație și politici inovatoare, care să aibă la bază echilibrul între securitate și intimitate, între eforturile eficiente de combatere a terorismului și respectul pentru libertățile fundamentale la toate nivelurile și cel mai important în zilele noastre respectul și libertatea fiecărui individ în spațiul cibernetic”, a reliefat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a subliniat că un element de prim-plan în prevenirea şi combaterea terorismului îl constituie securitatea cibernetică, în contextul în care ameninţările şi riscurile din spaţiul s-au amplificat exponenţial în ultima perioadă. “Când vine vorba de acte teroriste comise cu sau în interiorul mediului cibernetic sau expunerea la mesajele de ură și propagandă care circulă prin intermediul mass-mediei virtuale, una dintre principalele soluții pe care le-am subliniat și le-am susținut, în România și nu numai, este educarea și dezvoltarea unei culturi a securității cibernetice în rândul cetățenilor noștri. În acest sens, am inițiat un proiect de lege în România pentru introducerea securității cibernetice în programele școlare din ciclul primar şi gimnazial. În plus, cred că trebuie să acordăm o atenţie deosebită sectorului de securitate și să promovăm în mod activ dialogul dintre guvernele naționale, comunitățile locale și societatea civilă, tocmai pentru a oferi răspunsuri adecvate problemelor cu care ne confruntăm”, a declarat Ana Birchall.

În privința combaterii terorismului, Ana Birchall a subliniat că ”România a creat un mecanism complex de prevenire, care are la bază o cooperare inter-instituțională eficientă atunci când trebuie gestionate amenințări teroriste. Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului este mecanismul care oferă cadrul specific pentru coordonarea activităților necesare implementării politicilor naționale între diverse instituții la nivel de stat implicate în prevenirea și combaterea actelor de terorism”.

Preşedintele delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE a pledat în continuare pentru utilizarea tuturor instrumentelor legale disponibile în lupta împotriva terorismului. În acest sens, Ana Birchall a relevat importanța inițiativei comune a României și a Regatului Spaniei referitoare la înființarea Curții Internaționale împotriva Terorismului. „Un astfel de instrument cu resorturile în dreptul internațional în domeniu ar consolida ideea că răspunsul la o amenințare globală, așa cum este terorismul, necesită o acțiune multilaterală, fundamentată în lege”, a explicat deputatul social-democrat.

„Misiunea noastră nu este una uşoară, însă, dacă ne unim forțele pentru a promova strategii mai eficiente și care să respecte drepturile omului în domeniul combaterii terorismului, atunci va fi o luptă pe care o vom câştiga. Comitetul nostru ad-hoc pentru combaterea terorismului va fi un actor activ, îndeosebi în operațiunile de teren ale OSCE din Europa de Sud-Est și Asia Centrală, două zone din regiunea noastră, unde amenințarea teroristă este prezentă”, a punctat Ana Birchall, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.