Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 9, 2017 in Comunicate, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenței persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflați în necaz financiar

Ana Birchall: Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenței persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflați în necaz financiar

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În cadrul ședinței de guvern de joi, 9 iunie a.c., a fost adoptată o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii insolvenței persoanelor fizice. Actul normativ permite astfel aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice, inițiată în 2014 de către Ana Birchall, lege a cărei intrare în vigoare a fost amânată de către Guvernul Cioloș în decembrie 2015.

În calitate de inițiatoare a Legii insolvenței persoanelor fizice, Ana Birchall a declarat că, prin adoptarea HG-ului de aprobare a normelor metodologice, persoanele aflate în necaz financiar au acces la o procedură legală care le oferă șansa de a se redresa financiar. “Decizia de astăzi a Guvernului este salutară, în acord cu așteptările zecilor de mii de români care vor avea acum un instrument legal, care le va oferi protecție debitorilor bună credință, aflați în necaz financiar. Legea insolvenței persoanelor fizice vine în sprijinul românilor care nu vor mai sta cu frica în sân că își pot pierde agoniseala de o viață sau că pot fi executați silit. Legea prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona obligațiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu alte 12 luni”, a declarat Ana Birchall.

“M-am bătut pentru ca Legea insolvenței persoanelor fizice să intre în vigoare și, așa cum am spus de fiecare dată, am considerat profund nejustificate motivele invocate de-a lungul timpului care au întârziat fără temei implementarea ei. Am adresat, în anii trecuți, o serie de interpelări prin care am solicitat urgentarea procesului de elaborare a normelor metodologice pentru Legea insolvenței persoanelor fizice. Din păcate, termenele de intrare în vigoare au fost prorogate, fără să fie oferite explicații clare, prelungindu-se astfel incertitudinile și nesiguranța românilor aflați în impas financiar. Legea insolvenței persoanelor fizice oferă o alternativă viabilă și modernă la impasul financiar în care se află foarte mulți români care, nu din vina lor, au ajuns să acumuleze datorii”, a explicat inițiatoarea actului normativ.

“Țin să mulțumesc parlamentarilor și în special colegelor și colegilor din PSD pentru votul în favoarea Legii insolvenței persoanelor fizice. Îi mulțumesc în mod special președintelui Liviu Dragnea care a susținut adoptarea acestui act normativ extrem de important pentru români. De asemenea, îi mulțumesc ministrului Economiei, Mihai Tudose care a înțeles importanța acestei legi și s-a implicat în elaborarea normelor metodologice de aplicare a legii. Nu în ultimul rând, mulțumesc tuturor colegelor și colegilor din Guvern pentru contribuțiile aduse la elaborarea normelor metodologice”, a mai declarat Ana Birchall.

 

Elemente suplimentare:

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost inițiată de Ana Birchall în martie 2014 și adoptată în Parlament pe 20 mai 2015. Intrarea în vigoare a legii a fost prorogată în mai multe rânduri, fiind invocate întârzieri în elaborarea normelor metodologice de către instituțiile care aveau atribuții în acest sens.

Legea prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona obligațiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvență dacă este în incapacitate de a-și achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care își declară insolvența sunt protejați de executarea silită și orice astfel de procedură aflată în curs de desfășurare se suspendă pe durata insolvenței. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalități sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.