Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 17, 2019 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall, mesaj din partea Guvernului României la Baku: În 2019, România și Azerbaidjan sărbătoresc 10 ani de parteneriat strategic

Împreună cu președintele Republicii Azerbaidjan, domnul Ilham Aliyev
Cu ministrul azer de Externe, domnul Elmar Mammadyarov
Cu ministrul azer al Muncii, domnul Sahil Babayev
Împreună cu doamna Kerry Kennedy și doamna Vaira Vīķe-Freiberga
Inaugurarea Centrului de limba română în cadrul Universității de Lingvistică din Baku

Întâlnire cu studenții în cadrul Universității de Lingvistică din Baku
Împreună cu domnul Rovshan Muradov, secretar general al Centrului Internațional Nizami Ganjavi din Baku

Ana Birchall, mesaj din partea Guvernului României la Baku: În 2019, România și Azerbaidjan sărbătoresc 10 ani de parteneriat strategic

COMUNICAT DE PRESĂ

Viceprim-ministrul Ana Birchall a efectuat, în perioada 14-17 martie 2019, o vizită în Republica Azerbaidjan, unde a reprezentat România la cea de a șaptea ediție a Forumului Global de la Baku, organizat de Centrul Internațional Nizami Ganjavi. Tema principală din acest an a Forumului Global de la Baku a fost „Noua politică externă”, iar printre invitați s-au numărat actuali și foști lideri politici la nivel internațional. Totodată, în marja Forumului, vicepremierul român a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali azeri: președintele Ilham Aliyev, ministrul de Externe Elmar Mammadyarov și ministrul Muncii Sahil Babayev.

În mesajul prezentat din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă, vicerpemierul român a subliniat importanța Forumului de la Baku, devenit o platformă de dezbatere extrem de utilă din perspectiva provocărilor existente la nivel european și internațional. Oficialul român a mai arătat că Republica Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României și unul dintre cei mai importanți parteneri economici din regiune. ”Dezvoltarea cooperării în domeniul conectivității între România și Republica Azerbaidjan, inclusiv prin valorificarea oportunităților existente în plan regional, reprezintă un obiectiv comun al celor două țări. Într-o perioadă de reașezări strategice, Președinția română a Consiliului UE va fi promotoarea unui dialog politic autentic cu statele din vecinătate”, se arată în mesajul prezentat de Ana Birchall.

În cadrul intervenției susținute în sesiunea dedicată Balcanilor de Vest, demnitarul român a punctat importanța pe care România o acordă acestei regiuni, mai ales din perspectiva extinderii. ”În timpul președinției Consiliului UE, România va continua să pledeze pentru păstrarea ușilor deschise extinderii UE”, a transmis Ana Birchall în sesiunea de dezbateri dedicată Balcanilor de Vest, în marja Formului Global de la Baku.

De asemenea, programul vizitei de lucru a inclus întrevederi cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, ministrul de Externe, Elmar Mammadyarov, și ministrul Muncii și protecției sociale a populației, co-președinte al părții azere în Comisia mixtă interguvernamentală de cooperare economică și tehnico-științifică România-Republica Azerbaidjan, Sahil Babayev. Discuțiile s-au focalizat asupra stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale, în contextul celebrării, anul acesta, a celei de a zecea aniversări a Parteneriatului Strategic dintre România și Azerbaidjan, precum și asupra subiectelor de actualitate ale agendei regionale și globale, inclusiv în contextul aniversării, în mai 2019, a 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic.

În discuția cu Președintele Ilham Aliyev, demnitarul român a evidențiat importanța dinamizării cooperării economice, cu accent asupra valorificării oportunităților existente în plan regional în sfera transporturilor, inclusiv în perspectiva transpunerii în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Vizita de lucru de la Baku a prilejuit și un eveniment de marcare a 10 ani de Parteneriat Strategic între România și Azerbaidjan, în marja căruia a fost inaugurat un centru de limbă română în cadrul Universității de Lingvistică din Baku. ”România a fost una dintre primele țări care au recunoscut independența Republicii Azerbaidjan și primul stat membru UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Baku, relațiile româno-azere cunoscând evoluții pozitive în ultima perioadă, îndeosebi în planul economic”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, a fost evocată, în context, organizarea viitoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, alături de posibilitatea organizării unui Forum de afaceri comun.

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/ana-birchall-mesaj-din-partea-guvernului-romaniei-la-baku-in-2019-romania-i-azerbaidjan-sarbatoresc-10-ani-de-parteneriat-strategic&page=1

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.