Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 12, 2018 in Comunicate, Cultural, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall la Sommet-ul Francofoniei: România vă rămâne o promotoare a valorilor francofone în regiunea noastră

Discursul domnului Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei în deschiderea Sommet-ului

Alături de doamna Michaëlle Jean, secretarul general al OIF și domnul Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei

Alături de Louise Mushikiwabo, ministrul de externe al statului Rwanda, care a fost aleasă prin consens viitorul Secretar General al OIF

La semnarea acordului de sediu al Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (BRECO), încheiat între Guvernul României și OIF, acord semnat cu domnul Adama Ouane, administratorul OIF

Împreună cu domnul Rivo Rakotovao, Preşedintele ad interim al Republicii Madagascar

Împreună cu domnul Charlot Salwai, prim-ministru al Republicii Vanuatu

Alături de Mohamed El-Amine Souef, ministrul afacerilor externe al Uniunii Comorelor

Alături de domnul Viktor Dimovski, secretar de stat in MAE Macedonia

Ana Birchall la Sommet-ul Francofoniei: România vă rămâne o promotoare a valorilor francofone în regiunea noastră

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, în perioada 10-12 octombrie a.c., la Conferința șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză, în Armenia, la Erevan. Sommet-ul de la Erevan s-a desfășurat sub deviza ‟Trăind împreună în solidaritate, potrivit valorilor umaniste și cu respect față de diversitate: sursă de pace și de prosperitate pentru spațiul francofon‟.

Pe agenda reuniunii s-au aflat teme relevante pentru țările francofone precum adoptarea unor documente și rezoluții relevante pentru problematica spațiului francofon, alegerea Secretarului General al Francofoniei pentru mandatul 2018-2022, dezbateri privind situațiile de criză din spațiul francofon și acceptarea de noi membri în Organizația Internațională a Francofoniei. De asemenea, printre temele dezbătute de participanți s-au numărat contribuția francofoniei la multilateralism, ca răspuns la actualele provocări internaționale, situațiile de criză din spațiul francofon și modalități de a contribui la soluționarea acestora și importanța culturii, educației și cercetării pentru dezvoltarea statelor din întregul areal francofon.

Cu această ocazie, vicepremierul român a fost mandatat să semneze, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, acordul de sediu al Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (BRECO), încheiat între Guvernul României și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Ana Birchall a susținut o alocuțiune, în calitate de șef al delegației române, în cadrul plenarei reuniunii în care a subliniat angajamentul profund și temeinic al României pentru francofonie și valorile acesteia, transmițând mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă. ”România își va asuma pe mai departe rolul de țară fanion a Francofoniei în regiunea noastră și în întreg spațiul francofon. Îi asigurăm pe prietenii noștri francofoni din toate țările OIF că pot conta pe angajamentul susținut al României față de valorile noastre comune”, a declarat viceprim-ministrul român.

În alocuțiunea sa, Ana Birchall a evidențiat ”că este pentru a doua oară când o capitală din Europa Centrală și de Est devine centrul francofoniei globale, după Sommet-ul de la București, din 2006” și a subliniat, totodată, că, în contextul Centenarului României moderne, în 2018 sărbătorim și 25 de ani de la aderarea României la mișcarea francofonă.

În marja Sommet-ului, Ana Birchall a avut o agendă bogată de întrevederi bilaterale cu omologi din state francofone, respectiv cu Rivo Rakotovao, Preşedintele ad interim al Republicii Madagascar, Charlot Salwai, prim-ministru al Republicii Vanuatu, precum şi cu şefii delegaţiilor din Republica Macedonia şi Uniunea Comorelor. În cadrul întrevederilor au fost discutate oportunităţile de dezvoltare a dialogului politic bilateral şi de cooperare în domeniile sectoriale de interes comun, precum şi cooperarea în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi în contextul deţinerii, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE (începând cu 1 ianuarie 2019).

 

Elemente suplimentare:

A XVII-a ediție a Conferinței șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză s-a desfășurat la Erevan, în perioada 10-11 octombrie, reunind peste 35 de șefi de state și guverne din spațiul francofon, alături de reprezentanți de marcă ai organizațiilor internaționale partenere ale mișcării francofone (ONU, UNESCO, Liga Arabă ș.a.).

La reuniunile pregătitoare și la Sommet au participat reprezentanți din cele 84 de state membre ale francofoniei, precum și din statele membre asociate și observatori.

În cadrul următorului Sommet, în 2020, la Tunis, se va sărbători împlinirea a 50 de ani de mișcare francofonă instituționalizată. Reuniunea de la Erevan marchează începutul Președinției armene a OIF (2018-2020) și pregătește aniversarea a 50 de ani de mișcare francofonă, care va fi sărbătorită în 2020, la Sommet-ul de la Tunis.

 

Comunicatul de presă pe pagina Guvernului României: http://gov.ro/ro/media/comunicate/ana-birchall-la-sommet-ul-francofoniei-romania-va-ramane-o-promotoare-a-valorilor-francofone-in-regiunea-noastra&page=1

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.