Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 31, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: Considerăm importante campaniile naţionale şi europene de creştere a conştientizării asupra efectelor atacurilor cibernetice, dar şi ale acţiunilor de dezinformare, inclusiv fake news, care pot duce la subminarea proceselor şi a valorilor europene

 

Ana Birchall: Considerăm importante campaniile naţionale şi europene de creştere a conştientizării asupra efectelor atacurilor cibernetice, dar şi ale acţiunilor de dezinformare, inclusiv fake news, care pot duce la subminarea proceselor şi a valorilor europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Deputatul social-democrat Ana Birchall a participat la întrevederea Comisarului European pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, cu membrii comisiilor de resort din Parlamentul României. În cadrul întrevederii a fost abordată tema pieței unice digitale, cu accent pe spectrul de frecvențe, securitatea cibernetică (prioritate a Președinției române a Consiliului UE), accesul la internet în zonele rurale, hub-urile de inovare și dezvoltarea competențelor digitale. De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la cadrul financiar 2021-2027, precum și la normele privind un nou cod pentru comunicațiile electronice.

În intervențiile avute cu ocazia întrevederii, deputatul Ana Birchall a subliniat că Europa se confruntă cu provocări şi vulnerabilităţi, pe care decidenții politici trebuie să le gestioneze în acord cu așteptările cetățenilor. ”Ca parte componentă a măsurilor necesare, consider că este foarte important să dezvoltăm şi întărim facilităţile şi competenţele noastre în materie de securitate cibernetică, însă, în acelaşi timp, se impune o dezvoltare a culturii de securitate cibernetică la nivelul întregii societăţi şi cu o implicare profundă a cetăţenilor. În acest sens, una dintre principalele măsuri necesare presupune un transfer de responsabilitate, conştientizare şi expertiză către cetăţeni, implicându-i nu doar în dezvoltarea educaţională pe această temă, dar şi prin cooptarea lor în ce priveşte dezvoltările din domeniu”, a afirmat deputatul social-democrat.

”România acordă o importanţă deosebită consolidării agendei digitale ca important factor catalizator pentru dezvoltarea pieţei interne a Uniunii Europene şi asigurarea competitivităţii sale la nivel internaţional. Sunt necesare demersuri suplimentare la nivel european pentru consolidarea Pieţei Digitale Europene şi a securităţii cibernetice. În domeniul securităţii informatice, ţara noastră a înregistrat progrese remarcabile prin forţă de muncă înalt calificată, devenind exportator de soluţii de securitate cibernetică şi având un avantaj competitiv care trebuie consolidat. România susține inițiativele Comisiei Europene privitoare la protecția datelor, însă, după cum i-am transmis doamnei comisar, securitatea cibernetică reprezintă mult mai mult decât atât. Avem nevoie în primul rând de o conştientizare în domeniu, inclusiv pentru a putea preveni eventuale radicalizări prin intermediul spaţiului cibernetic”, a declarat Ana Birchall.

În acest context, i-am comunicat comisarului european iniţiativa pe care am susţinut-o constant referitoare la introducerea în programa şcolară a securităţii cibernetice, invocând posibilitatea generalizării unui demers similar la nivel european, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall. În răspunsul său, doamna comisar a apreciat ideea introducerii noțiunilor de securitate cibernetică în educație, cu atât mai mult cu cât statisticile arată că majoritatea atacurilor cibernetice sunt cauzate și de neglijența utilizatorilor. Astfel, Mariya Gabriel a evidențiat inclusiv importanța unor campanii de informare în masă, a căror responsabilitate să fie împărțită între instituțiile europene și statele membre.

”România se distinge ca unul dintre statele membre cel mai bine pregătite în acest domeniu. Ţara noastră beneficiază de un cadru strategic în domeniul securităţii cibernetice, centre specializate de răspuns la incidente de securitate cibernetică, precum şi o Strategie de Securitate Cibernetică, ca să enumăr doar câteva dintre elementele care recomandă România în acest domeniu. Cu toate acestea, ținând cont de răspândirea insuficientă în mediul rural a accesului la mediul digital, consider că trebuie prioritizate în primul rând politicile privind dezvoltarea infrastructurii în aceste zone”, a adăugat deputatul PSD.

Ana Birchall i-a adresat comisarului european Mariya Gabriel, în acest context, o întrebare referitoare la politicile și inițiativele specifice avute în vedere pentru dezvoltarea infrastructurii în mediul rural, precum și la măsura în care acestea vor fi reflectate în viitorul cadru financiar multianual. Comisarul a transmis că aceasta constituie o prioritate a mandatului său, care va fi puternic reflectată în negocierile privitoare la viitorul cadru financiar multianual, şi că în următoarea perioadă vor fi lansate noi inițiative în acest sens din partea Comisiei Europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.