Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 24, 2019 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Au fost selectați candidații pentru susținerea interviului în vederea desemnării reprezentantului României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT)

COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 24 septembrie 2019, a avut loc reuniunea Comisiei de selecție pentru desemnarea reprezentantului României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT). În această etapă a procedurii a avut loc evaluarea dosarelor celor șase candidați înscriși pentru această poziție. Până la momentul evaluării dosarelor de către Comisie, un candidat s-a retras.

Comisia de selecție este condusă de ministrul justiției, Ana Birchall, și este compusă din șase membri – patru reprezentanți ai ministerelor (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii) și un reprezentatnt al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Verificarea dosarelor a constat în evaluarea îndeplinirii condițiilor cumulative care să permită accederea în urmatoarea etapă a procedurii, interviul.

În urma evaluării dosarelor realizată individual de fiecare membru al Comisiei de selecție, s-a constatat că din cei cinci candidați rămași în procedura de selecție, trei au îndeplinit toate condițiile cumulative, iar doi candidați au fost respinși.

Candidații care îndeplinesc condițiile vor susține interviul în fața aceleiași Comisii de selecție în perioada următoare. ”Comisia a analizat cu transparență și profesionalism dosarele tuturor candidaților. Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante este un organism extrem de important, iar România merită să fie reprezentată așa cum se cuvine, având la bază meritocrația și experiența profesională relevantă pentru activitatea acestui comitet”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Elemente suplimentare:

Mandatul actualului membru al României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) expiră în decembrie 2019 și, până la această dată, noul membru trebuie ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) din lista celor trei candidați pe care România îi va propune.

În procesul de selecție a reprezentantului României în CPT, candidații trebuie să aibă experiență profesională considerabilă în domeniile reglementate de Convenție (de exemplu:  magistrat, medic legist, psihiatru, sociolog, specialist pe probleme penitenciare, polițist, expert în domeniul drepturilor omului).

Potrivit articolului 5, alineatul 1 din Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, membrii Comitetului sunt aleși de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei cu majoritate absolută de voturi de pe o listă de nume întocmită de către Biroul Adunării Consultative a Consiliului Europei; delegația națională a fiecărei părți în Adunarea Consultativă prezintă trei candidați, dintre care cel puțin doi au cetățenia statului respectiv.

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Justiției: http://www.just.ro/ana-birchall-au-fost-selectati-candidatii-pentru-sustinerea-interviului-in-vederea-desemnarii-reprezentantului-romaniei-in-comitetul-european-pentru-prevenirea-torturii-si-a-pedepselor-sau-tratamente/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.