Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 23, 2015 in Comunicate | 1 comment

Amânarea implementării Legii insolvenței persoanelor fizice, un act normativ atât de aşteptat de românii aflaţi într-o situaţie financiară dificilă, este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare

deputat

Ana Birchall: Amânarea implementării Legii insolvenței persoanelor fizice, un act normativ atât de aşteptat de românii aflaţi într-o situaţie financiară dificilă, este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 23 decembrie, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie şi urma să intre în vigoare la sfârşitul lunii
decembrie, având prevederea expresă inclusă în lege că va intra în
vigoare la şase luni de la publicare.

Inițiatorul acestui proiect legislativ, deputatul PSD Ana Birchall, a declarat că este o greșeală amânarea intrării în vigoare a unei legi atât de așteptate de românii sufocați de datorii. Amânarea implementării acestui act normativ atât de aşteptat de românii aflaţi într-o situaţie financiară dificilă este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare”, a susținut deputatul PSD Ana Birchall.

Ana Birchall a mai adăugat că motivul amânării intrării în vigoare a legii, întârzierea elaborării normelor de aplicare, este unul nefundamentat.Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern și la instituțiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul PSD și-a manifestat nedumerirea față de motivele invocate pentru amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice.După ce m-am luptat un an și jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare ale ei în diferite comisii, nu înțeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituțiile abilitate au avut la dispoziție şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voință la nivel instituțional. Nu vreau să cred că se dorește pedepsirea românilor sufocați de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară”, a susținut Ana Birchall.

În final, deputatul PSD Ana Birchall s-a arătat dezamăgită că românii nu vor putea beneficia încă de prevederile unei legi care venea să îi sprijine pe cei care riscă să își piardă agoniseala de o viață. M-am bătut pentru ca Legea persoanelor fizice să intre în vigoare şi consider profund nejustificată amânarea implementării ei. Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul finanicar în care au intrat, fără voia lor. Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniţiat în 2014 şi care a fost  adoptat în Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de preşedinte pe 18 iunie, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri, de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă sau să continuie să fie urmăriți financiar pentru diferența rezultată din valoarea inițială a imobilului și prețul obținut după executarea silită”, a încheiat Ana Birchall.

1 Comment

  1. Poate ar fi mai bine să aplicați legile existente pt a diminua furăciunile în loc să dați alte legi populiste și aberante. Ca român în România sunt capabil să-mi gestionez cheltuielile așa încât să nu-mi ducă statul grija insolvenței ca și persoană fizică.
    În fond, familia mea nu e o firmă și dacă nu beau, nu preacurvesc, nu dau banii pe Q7 (exemplu la întâmplare) și pe plimbări la Nice nici nu dau faliment ! Legea dv va înființa peste 40 de comisii în cadrul ANPC ? Bun așa ! Apoi le veți da și pensii speciale ? Urăsc cuvântul „special” pus în orice context românesc ! „Debitor de bună credință”, „nivel de trai rezonabil” parcă văd aici toți notarii și avocații care au dat de dracu după 2008 după ce i-au luat amantei căsuță și Tuareg ! O lege care induce o distorsiune „în piață” dar și în societate în general. La fel ca și cealaltă aberație – legea dării în plată ( a lui Zamfir ? whatever !) destinată șmecherilor. Poate umblu eu doar printre sărăntoci dar lucrând la bancă nu am dat multe credite ipotecare peste 80000 eur (deci chiar un plafon de 125000 eur cred că era acoperitor) însă nici măcar 150000 euro plafon ?
    Vă rog să-mi spuneți cum ați votat „Legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor” . Sărbători fericite și un an nou cu multe împliniri !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.