Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 24, 2016 in Comunicate | 0 comments

Adevărul a ieșit la iveală! Comisia Europeană a solicitat României returnarea sumei de 30.208.379,78 euro, prefinanțare necheltuită aferentă programului “Schema de Garanții pentru Tineri – NEETS”

deputat2-1

Ana Birchall: Adevărul a ieșit la iveală! Comisia Europeană a solicitat României returnarea sumei de 30.208.379,78 euro, prefinanțare necheltuită aferentă programului “Schema de Garanții pentru Tineri – NEETS”

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a declarat că informațiile prezentate public în ultimele săptămâni, conform cărora României i-a fost solicitată returnarea sumei de 30.208.379,78 euro, reprezentând prefinanțarea necheltuită aferentă programului “Schema de Garanții pentru Tineri – NEETS”, sunt confirmate oficial de către Comisia Europeană, prin emiterea notei de debit în data de 05.08.2016. “Așa cum am arătat atât în cadrul audierii ministrului Fondurilor Europene de la finalul lunii iunie precum și în comunicarea ulterioară, se confirmă că România a pierdut prefinanțarea în valoare de peste 30 milioane de euro încă din data de 23 mai 2016, prin aplicarea Regulamentelor UE, respectiv art. 22a(3) şi art. 1 alin. 3 din Regulamentul (UE) nr. 779/2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1304/2013. Motivul rambursării sumei este acela că ţara noastră nu a trimis cererile de plată intermediare deoarece procesul de desemnare a autorităților pentru Programul Operațional Capital Uman, finanțat prin Fondul Social European, nu a fost finalizat”, a explicat Ana Birchall.

“Urmare a notificării României prin emiterea notei de debit în valoare de peste 30 milioane euro, se confirmă nu numai incompetenţa actualului ministru al Fondurilor Europene, dar este demascată şi strategia de manipulare a domnului Ghinea, care s-a zbătut să ascundă opiniei publice acest adevăr dureros. Este foarte grav că această sumă care a existat în contul României nu a fost folosită, urmând ca în viitor, când se va demara acest proiect, banii să fie asiguraţi de la bugetul de stat, punându-se astfel în continuare presiune pe bugetul României”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

“Aţi încercat să ascundeţi adevărul, arătând lipsă de transparenţă şi de respect faţă de românii care aveau dreptul să ştie că ţara noastră a pierdut o sumă foarte mare. Oficial, România a fost notificată că trebuie să returneze peste 30 milioane euro. Aveţi minimul respect faţă de români să vă daţi demisia, că de onoare nu mai poate fi vorba”, a mai arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a subliniat că în cazul ministrului Ghinea se impune nu doar demisia, dar și prezentarea de scuze publice pentru calomniile și manipulările pe care le-a lansat în spațiul public. “Se dovedește că domnul ministru Ghinea se află într-o campanie furibundă, miza fiind alegerile parlamentare în care a declarat că dorește să candideze. Doar că, prin acuzații defăimătoare lansate la adresa mea, potrivit cărora eu aș fi pus presiune la Comisia Europeană pentru ca România să returneze respectiva prefinanțare în valoare de peste 30 milioane euro, nu face decât să se afunde și mai mult în propria mocirlă. Adevărul a ieșit la iveală: România a pierdut banii încă din data de 23 mai 2016, în baza aplicării prevederilor Regulamentelor UE, regulamente pe care domnul Ghinea demonstrează că nu le cunoaşte. Aştept din partea domnului ministru Ghinea scuzele publice pe care le datorează atât Comisiei pentru afaceri europene, cât şi mie personal”, a punctat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.