Pages Menu
Categories Menu

5 Comments

  1. Esti una dintre cele mai consecvente politiciene pe care o stiu… Totusi, daca imi aduc aminte, anul trecut relatam intr-un comentariu ca RO n-a avut de fapt crestere economica in anii 2000, din perspectiva buzunarului meu(bucurestean cu venit mediu intre 2001-2008). Si mi-ai spus ca gresesc.
    Pe cand tu studiai si castigai o multime de bani in America, eu ma chinuiam sa platesc din venitul meu mediu de Buc(din ce in ce mai mare), procente tot mai mari pt chirie. Si n-o spun cu repros (Doamne fereste, te admir pt reusita si sacrificiile tale si sunt mandru de experienta mea)!
    Am spus-o pt a arata ca la nivelul romanului sarac sau mediu nu s-a simtit nicio crestere economica.
    Viziunea asta e impartasita (cum am mai zis in urma cu ceva timp) de grupul de economisti neconventionali cunoscut sub numele de „Scoala austriaca de stiinte economice”:
    The Austrian School has consistently argued that a „traditionalist” approach to inflation yields the most accurate understanding of the causes (and the cure) for inflation. Austrian economists maintain that inflation is by definition always and everywhere simply an increase in the money supply (i.e. units of currency or means of exchange), which in turn leads to a higher nominal price level for assets (such as housing) and other goods and services in demand, as the real value of each monetary unit is eroded, loses purchasing power and thus buys fewer goods and services.
    O alta sectiune din Wikipedia, care insa are nevoie de aprobare stiintifica, sustine acelasi lucru pe care l-am simtit si eu si pe care il sustine si Scoala Austriaca – si anume ca inflatia activelor(ex imobiliare) e simtita ca si inflatia preturilor bunurilor si serviciilor.
    Tu ce intelegi prin model de crestere economica care nu se bazeaza pe consum? Il putem obtine prin poltici care sa limiteze cresterea inflatiei activelor sau putem lasa piata activelor libera si sa ne concentram pe stimularea investitiilor nefinanciare?
    Daca gasesti corecte aspecte din teoria Scolii Austriece, atunci le putem include in ideologia birchallista despre economie, ceea ce i-ar conferi originalitate si o identitate puternica.
    Daca ar fi sa descriu modelul economic bircallist m-as lega de cateva repere:
    – stat minimal preocupat in principal de Sanatate, Educatie si Infrastructura (cum ai zis in film)
    – imbunatatirea ADN-ului ec-financiar
    – fam tanara, prioritate ec si sociala
    Cum vezi insa investitiile imobiliare in modelul tau?!
    Ai tine cont de infaltia activelor imobiliare in elaborarea politicilor?!
    Daca da, cum ai promova interventia statului pe aceasta piata sau sustii ca ea sa ramana libera?!
    Intrebarile pot fi extinse la tot ce inseamna investii si piete financiare.
    Si inca ceva: economia americana, indiferent ca vb de poltici democrate sau republicane, ramane una orientata spre consum. Iar tu promovezi altceva decat status quo-ul din locul unde ai studiat si te-ai maturizat.
    De o luna ma tot gandesc sa concep un guest post sau sa discut cu tine despre birchallism si nu stiu de unde sa incep – cred ca dimensiunea economica ar fi un start bun.
    Economia bazata pe consum apare odata cu liberalizarea pietei… iar la noi singura piata cu adevarat libera a fost cea imobiliara

    • Ovidiu
      astept propuneri…ai o minte analitica foarte buna. Ce intelegi tu prin birchallism? Dezvolta ca tot esti pasionat de ideologii…..multam

  2. Ana, scuze ca nu comentez la subiect, dar nu mai vreau sa scap ocazia, ca il alte dati, sa iti spun ca iti sta excelent cu parul prins in felul in care l-ai avut la emisiune 🙂

    • Adriana
      bine ai revenit…multumesc desi nu prea sunt convinsa ….sincer…poate ca m-am obijnuit cu o anumita coafura! Numai bine

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.