Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 29, 2010 in Aparitii media | 7 comments

Asta seara voi fi la B1TV

la emisiunea  ”6 – Vine Presa!” incepand cu 17:50 pm. Printre subiectele de discutie se numara si  Legea Educatiei. Poate ma ajutati si voi cu cateva idei. Multumesc.

Update – selectiuni cu interventiile mele din cadrul emisiunii:

7 Comments

  1. Da…aşa da!
    Compania selectă de la B1TV a făcut ca evenimentul să fie de fapt un reusit brainstorming.
    Nu s-au dărâmat cărămizile celorlalţi ci s-au pus unele peste altele într-o idee de învăţământ şi educaţie inteligibilă pentru orice privitor.
    Magicianul care a condus de fapt sedinta de brainstorming n-a fost o persoană anume de acolo ci nevoia de educaţie a acestui neam, nevoia de clarificări şi de limpezire. Toţi aţi fost impecabili.
    Aşa am văzut eu!

    • Ioan MM
      multumesc. Eu chiar cred ce spun ….clasa politica trebuie data afara din scoala. Este o crima sa ratam o lege buna doar datorita unor orgolii marunte. Numai bine si inca odata multumesc.

  2. Ai reusit, impreuna cu ceilati participanti, o emisiune de nivel inalt. Felicitari!

    Sunt cateva idei in principiu pozitive in aceasta lege, insa cred ca inca nimanui nu e clar (nici mie), ce se va intampla cand aceste masuri se vor lovi de realitatea noastra „mioritica”.

    Cateva ganduri spontane:

    – Vom avea un „invatamant de cumetrie”, in care vor fi angajate doar rudele si prietenii directorului?
    – Vom avea o societate mai polarizata in care cei care nu au avut sansa, din diverse motive, sa termine macar liceul vor fi condamnatzi sa spele vesnic ciubotele celorlalti?
    – Autofinantzarea (adica finantarea dupa numarul de elevi) suna bine, dar cum va functiona ea intr-o tzara care vinde diplome pe banda rulanta. Ce se va intampla cu scolile mici de la sate?
    – Autonomia suna bine, insa daca criteriile valorice sunt locale, va promova acest lucru concurentza, sau va incuraja coruptia. Care vor fi criteriile de selectie in HarCov?
    – Care vor fi criteriile dupa care se va stabili cine poate sa faca doi ani intr-unul? Vor conta succesurile sau succesele scolare?
    – Faptul ca institutiile de invatamant pot infintza societati comerciale mi se pare ciudat. Ar putea deveni o forma de plata quasi-legala a unor servici ilegale.
    – Amenzile pentru parintzii a caror copii nu vin la scoala mi se par deplasate. Vor lovi tocmai in parintzii cu probleme.
    – Pentru cei care nu doresc sa studieze religia, eu as fi inclus obligativitatea unor ore de etica.
    – Pericolul sesizat de Marga e real. Dat fiind ca o treime din consiliul de administratie va fi format de membrii consiliului local, politizarea invatzamantului va creste la cote inimaginabile.

  3. Din ce în ce viaţa politică în România îmi pare mai pliată după zisa „câinii latră, caravana trece”. Lumea se ceartă, discută în studiourile de televiziune, se dezvoltă principii, consecinţe… până la urmă „cine trebuie” nu ascultă şi legea nu e niciodată modificată. Hau-hau, scârţ, scârţ

    • Bibliotecaru
      dar nu asa ar trebui sa se intample…dar la noi anormalul a devenit normal.

  4. Proiectul de lege propus spre dezbatere – pagina de pe care se poate descarca
    Rasfoindu-l, nu am gasit nicio diferenta fatza ciclii cu care eram obisnuit…
    In privinta invatamantului superior poate ar tb promovata competitia intre universitati?!
    Imediat peste granita, Universitatea din Szeged este in Top 500. Iar asta nu se poate face decat daca autonomia lor se materializeaza in preturi pe educatie. Dar in paralel tb dezvoltat si un sistem de burse finantate de stat/fundatii/companii.
    Iar educatia primara/secundara tb conceputa mai pedagogic, sa se tina cont in primul rand de vocatia elevului si sa fie cadrul de unde se selecteaza elevii ce au chemare spre teorie pt a merge la universitati.
    Prea multi romani se ingramadesc in univestitati, mult prea multi…
    De aici decurg multe pagube:
    – in loc sa munceasca intre 19-25 ani si sa creasca ponderea pop ocupate in ponderea pop active ei se chinuiesc sa termine o facultate
    – in loc sa faca ce le place(fie facultatea spre care au chemare, fie o meserie, etc), fac ce nu le place si vor intra pe piata muncii f nefericiti
    – cand termina, incearca sa se recalifice cumva, eventual sa practice altceva decat ceea ce au studiat.
    Europa are loc pt orice job, cu o conditie insa, sa fii bun in ceea ce faci. Deci daca nu e de lucru in tara, va fii cu siguranta in UE.
    Cred ca legea educatiei ar tb croita dupa legile educatiei din alte tari europene. In UE scoala iti garanteaza o calificare. Si e insotira de ucenicei dupa caz pt definitivarea falificarii. Exceptie face traseul preuniversitar(frecventat cam de 25-30% din copii), care pregateste pt universitate. It’s that simple;)
    Copy/Paste… Eventual elevii sa beneficieze de cursuri facultative de limbi UE.
    Si atunci ar veni si investitori mai multi si mai diversi, absolventii ar avea alta deschidere, facand o scoala similara cu concetatenii lor europeni si stiindu-le si limbile.
    PS: In America cred ca e privita altfel universitatea, e „un must” pt succesul in viata, dar na, Europa e mai civilizata:P

    • Ovidiu
      ai drepate …multumesc pt post…multe idei foarte bune

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cearta pe educatie continua…din pacate! « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] sustinut si voi continua sa sustin, cu toate costurile asumate, ca educatia si scoala romaneasca trebuie scoase din luptele politice sterile…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.