Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 8, 2007 in Aparitii media | 1 comment

Arhiva declaratiilor pe tema „educatie”- 2008

Cristian Adomniţei îşi bate din nou joc de viitorul copiilor noştri!
18 mai 2008
Deşi a semnat în numele PD-L Pactul Naţional pentru Educaţie, Cristian Adomniţei dovedeşte încă o dată că gestionarea problemelor învăţământului românesc este ultima pe lista sa de priorităţi.
Manifestând acelaşi dispreţ faţă de părinţi, profesori şi elevi, de acum caracteristic pentru Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei a refuzat în mod constant orice dialog în vederea găsirii de soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor existente în sistemul naţional de evaluare, preferând să ia de unul singur decizii lipsite de profesionalism, care nu au făcut decât să accentueze haosul deja existent. Ba mai mult, preocupat fiind cu propria campanie electorală, domnul Adomniţei a lăsat în seama adjuncţilor organizarea examenelor naţionale, aducându-şi aminte de îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin ca ministru al educaţei doar pentru a le exercita în interes electoral. Ca urmare, ceea ce era de aşteptat, s-a petrecut: examenele naţionale au fost din nou bulversate, iar soarta a peste 500.000 de copii din ciclurile gimnazial şi liceal este pusă sub semnul întrebării, în timp ce Cristian Adomniţei îşi vede senin de propria campanie electorală.
Protestez vehement faţă de atitudinea profund iresponsabilă manifestată de către ministrul Cristian Adomniţei şi reamintesc faptul că, prin Pactul Naţional pe Educaţie, a propus ridicarea învăţământului desupra ciclurilor electorale, pentru a permite ca reforma educaţiei să intre în sfârşit pe un făgaş de normalitate. A venit timpul ca destinele învăţământul românesc să nu mai fie gestionate de politruci, ci de adevăraţii profesionişti, singurii capabili să facă ordine în sistem şi să redea educaţiei din România o faţă cu adevărat europeană.

PSD a iniţiat şi a obţinut în Senat majorarea salariilor profesorilor

8 aprilie 2008
La iniţiativa parlamentarilor PSD şi cu susţinerea prin vot a parlamentarilor PC, astăzi a fost adoptată în Senat o propunere legislativă care prevede o majorare importantă a salariilor cadrelor didactice cu un procent de peste 60%, prin modificarea valorii coeficientului de multiplicare 1 de la 270 de lei la 400 de lei, care se aplică salariului brut şi tuturor celorlalte sporuri.
Aceasta este a doua creştere salarială semnificativă obţinută în această sesiune parlamentară prin efortul parlamentar al PSD, după creşterea cu 33% a salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi creşterea cu 38% pentru preparatori, asistenţi, lectori şi conferenţiari universitari în 2007.
Pentru PSD creşterea salariilor cadrelor didactice este şi va rămâne o prioritate şi vom continua demersurile legislative pentru ca şi Camera Deputaţilor (forul decizional) să adopte această măsură menită să asigure profesorilor nu numai o salarizare mai bună, ci şi respectul cuvenit pe care noi îl datorăm dascălilor noştri.

Solicităm ministrului Adomniţei să ceară scuze în mod public părinţilor
14 martie 2008
Deşi problema locurilor în grădiniţele din Bucureşti există de mai bine de doi ani, oficialii de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-au arătat mai preocupaţi să caute ţapi ispăşitori pentru propria incompetenţă, decât să găsească o soluţie eficientă pentru a acoperi deficitul de locuri.
PSD a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra numărului insuficient de locuri în grădiniţe, în special în Capitală, care satisface numai jumătate din cererile părinţilor pentru copiii de vârstă preşcolară. Astfel, în 2008 vor fi peste 20.000 de copii fără locuri în grădiniţele de stat din Bucureşti, iar ceilalţi 36.000 vor fi nevoiţi să se chinuie în grupe supradimensionate de 33 de copii, în condiţiile în care numărul normal este de 20 de preşcolari.
După ce până acum, ţinta predilectă a fost administraţiile locale, ministrul Adomniţei a decis să renunţe să mai arunce vina pe primari, probabil pentru că el însuşi se pregăteşte să intre în breasla acestora, găsind în schimb, culmea tupeului şi neruşinării, că vinovaţi pentru criza locurilor din grădiniţe sunt… părinţii.
PSD consideră că încercarea Mihaelei Suciu, consiliera ministrului Adomniţei, de a-şi disculpa şeful şi de a pasa responsabiliiatea crizei de locuri în grădiniţe pe umerii părinţilor care chipurile “ţin neapărat să-şi dea copilul la o anumită grădiniţă” depaşeşte orice limită a bunului simţ. Afirmatia reprezintă o gravă lipsă de respect faţă de părinţii care stau la cozi imense pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţe sau care sunt nevoiţi să plătească mai mult de un salariu minim pe economie drept taxă la unităţile private de învăţământ.
PSD îi solicită domnului Adomniţei să prezinte neîntârziat în numele ministerului pe care îl conduce scuze publice părinţilor pentru afirmaţiile sfidătoare ale subordonaţilor săi.

Guvernul şi Preşedinţia tratează problemele educaţiei şi cercetării cu superficialitate!
26 februarie 2008
PSD apreciază invitaţia la dezbateri şi preocuparea Comisiei Prezidenţiale pentru învăţământul din România, dar ţine să reaminească faptul că Pactul Naţional pentru Educaţie şi Cercetare a fost o iniţiativă şi un proiect propriu încă din anul 2005.
Orice dezbatere pe probleme de educaţie riscă însă să cadă în derizoriu în condiţiile în care în România vorbim de forme fără fond: avem un Pact şi nişte legi, dar nu avem o strategie pe termen mediu şi lung care să le includă.
PSD propune şi susţine elaborarea unei strategii naţionale pentru educaţie, în baza căreia sa fie redactată o adevărată lege-cadru a învăţământului românesc – un pachet legislativ complet şi eficient, care să conţină Legea Învăţământului Preuniversitar, Legea Învăţământului Universitar, Statutul Cadrelor Didactice, Legea Salarizării, Legea Descentralizării si Legea Calităţii în învăţământ.
PSD nu va vota în Parlament legile educaţiei propuse de ministrul Adomniţei, deoarece ele nu corespund realităţilor din şcoala românească şi nu rezolvă problemele cele mai grave ale acesteia: descentralizarea, abandonul şcolar, violenţa în şcoli, lipsa performanţei reale, şomajul tinerilor, migraţia profesorilor spre alte domenii de activitate sau salarizarea cadrelor didactice.
PSD va fi de acord numai cu un pachet de legi care să asigure accesul egal la educaţie pentru elevii din mediul rural, acordarea de burse sociale elevilor şi majorarea bursei studenţilor cu nivelul salariului mediu pe economie, atingerea obiectivelor agendei Lisabona şi corelarea specializărilor din şcoală cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Considerăm totodată că Pactul pentru Educaţie propus de Preşedinţie este superficial şi mult prea general, iar pentru a elabora şi duce la bun sfârşit o reformă reală a sistemului de învăţământ avem nevoie de fapte, nu de vorbe frumoase.
PSD solicită ferm acordarea a 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare, şi nu a 6%, cât prevede Pactul şi remarcă lipsa elementelor sociale din acest document. Avertizăm că nu vom semna Pactul pentru Educaţie dacă aceste priorităţi nu sunt luate în calcul sau dacă el este doar o găselniţă electorală şi nu reprezintă primul şi cel mai important pas în reformarea învăţământului românesc!

Îl somăm pe domnul Adomniţei să respecte şi să aplice legile!
14 februarie 2008
În conformitate cu prevederile normelor europene, descentralizarea ar fi trebuit să fie un pilon central al reformei sistemului de învăţământ, însă nu ne mai miră că domnul Adomniţei înţelege să trateze cu ignoranţă şi superficialitate şi acest subiect important pentru reforma în învăţământul românesc.
Deşi Legile 354/2004 – pentru modificarea şi completarea Legii Învăţământului nr. 84/1995 – şi 349/2004 – pentru modificarea şi completarea Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic – au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008, iar aplicarea acestora ar fi trebuit pregătită eşalonat, în perioada septembrie 2004 – decembrie 2007, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu a făcut nimic pentru a pregăti acest moment. Cu toate că legislaţia secundară pentru aplicarea acestor legi (metodologii, regulamente, costuri standard, Hotărâri de Guvern) trebuia pusă în dezbatere publică înainte cu 30 de zile de scadenţa lor, adica cel târziu la 1 decembrie 2007, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a ignorat această obligaţie. În schimb, a aruncat în dezbatere publică un aşa-zis pachet de legi ale educaţiei, incomplet şi incoerent, al cărui unic scop este acela de a-i fi asigurat ulterior domnului Adomniţei periplul electoral prin ţară, legi pe care PSD nu le va vota în Parlament.
Datorită neglijenţei şi neprofesionalismului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prevederile Legii 354/2004 şi Legii 349/2004 nu se pot aplica la această dată, deşi ele sunt esenţiale pentru o reforma reală a educaţiei româneşti. Reamintim faptul că legea 354/2004 instituie finanţarea şcolilor proporţional cu numărul de elevi (art.16(9)) – o măsură care poate duce la creşterea calităţii în educaţie, precum şi descentralizarea juridică şi administrativă, prin acordarea statutului de instituţii publice cu personalitate juridică unităţilor de învăţământ cu mai mult de 200 de şcolari sau 100 de preşcolari (art.7(8)), iar legea 349/2004 prevede o mai bună salarizare a directorilor, prin adăugarea unei indemnizaţii de conducere de până la 50% (art.20(11)) – ceea ce înseamnă că salarizarea pe luna ianuarie 2008 s-a făcut ilegal, directorilor neacordându-li-se banii cuveniţi.
Ba mai mult, în mod inconştient şi iresponsabil, ministrul Adomniţei a fost de acord cu organizarea concursurilor pentru posturile didactice vacante în baza vechii legi, lucru ilegal, pentru că aceste concursuri ar trebui sa fie organizate în conformitate cu art.(6) – „Coordonarea metodologică a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante este asigurată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar organizarea şi desfăşurarea acestora de către inspectoratele şcolare şi de directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar” – din Legea 349/2004, lege care se află acum în vigoare cu sau fără voinţa domnului Adomniţei.
Iresponsabilitatea unui astfel de gest are ca efect lovirea de nulitate absolută a rezultatelor acestor concursuri.
Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD solicită aplicarea de urgenţă a celor două legi, reamintindu-i totodată ministrului Adomniţei art.(1) din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, conform căruia domnul Adomniţei este obligat să respecte şi să aplice legile în vigoare.
În situaţia în care ministrul Adomniţei nu înţelege să respecte şi să aplice în regim de urgenţă prevederile Legilor 354/2004 şi 349/2004, Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD va începe demersurile pentru respectarea prevederilor Legii 115/1999 şi îl va acţiona în instanţă pe domnul Adomniţei pentru cel puţin comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu conform art. 249 din Codul Penal.

PSD susţine revendicările salariale ale profesorilor!
29 ianuarie 2008
Seria dezbaterilor publice pe tema legilor educaţiei organizate de către Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD a continuat luni, 28 ianuarie 2008, în judeţul Argeş. La întâlnirea care a avut loc în Municipiul Piteşti au participat elevi şi studenţi, părinţi, profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, primari, consilieri judeţeni şi locali.
Printre temele abordate în cadrul dezbaterii s-au numărat salarizarea cadrelor didactice, combaterea violenţei în şcoli, abandonul şcolar din cauza sărăciei, descentralizarea, autonomia şcolară şi universitară, schimbarea programei şcolare, precum şi problema tezelor unice.
„Absenţa unei legi a salarizării din aşa-zisul pachet de legi promovat de Guvern este inadmisibilă. PSD susţine cererile cadrelor didactice şi consideră justificată şi necesară majorarea salarială de 50%, cerută de toate cele patru federaţii sindicale”, a declarat Ana Birchall, şeful Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare al PSD.
Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD va propune o iniţiativă legislativă astfel încât plata tichetelor cadou să nu mai fie aruncată pe consiliile locale, aşa cum se întâmplă acum fără bază legală, ci să fie asigurată de către angajator, şi anume Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene.

Stop abandonului şcolar din cauza sărăciei!
27 ianuarie 2008

Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD a organizat, sâmbătă 26 ianuarie, la Sibiu, o dezbatere publică pe tema legilor educaţiei, la care au participat elevi şi studenţi, părinţi, profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, primari din judeţul Sibiu, consilieri locali şi judeţeni.
Principalele teme discutate în cadrul dezbaterii au fost salarizarea profesorilor, descentralizarea, autonomia universitară, schimbarea programei şcolare, învăţământul obligatoriu, bacalaureatul, educaţia timpurie, învăţământul din mediul rural.
Prezent la dezbatere, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu a declarat: „Calitatea începe cu educaţia şi se sfârşeşte cu educaţia. Educaţia alimentează economia şi modelează societatea. O lege a educaţiei trebuie să fie o lege de sistem şi nu doar o simplă lege a curriculumului şcolar sau universitar.”
Preşedintele PSD Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Cindrea a precizat paşii esenţiali unei reforme reale a educaţiei: „statul să finanţeze educaţia la acele meserii şi specializări care se cer pe piaţa muncii; să creăm un sistem de adaptare a învăţământului la nevoile reale ale economiei pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor absolvenţi”.
În ceea ce priveşte descentralizarea, în opinia prof. Constantin Catrina, şeful Departamentului de Educaţie al PSD Sibiu, „autonomia locală e importantă şi trebuie valorificată experienţa celor 8 judeţe-pilot privind descentralizarea”.
La rândul ei, Ana Birchall şeful Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare al PSD a declarat: „PSD susţine includerea în prevederile legilor educaţiei a unui pachet de măsuri sociale care să pună capăt abandonului şcolar din cauza sărăciei. Este inadmisibil ca peste 15% dintre copii să abandoneze şcoala din cauza sărăciei şi doar 24,54% dintre elevii din mediul rural să meargă la liceu”. Printre propunerile PSD se numără: introducerea unei burse sociale care să-l însoţească pe elev de la prima până la ultima zi de şcoală, stabilirea nivelului minim al burselor de studiu ale studenţilor egal cu nivelul salariului minim pe economie şi acordarea unui număr substanţial mai mare de burse speciale elevilor şi studenţilor aparţinând categoriilor defavorizate, pentru a-i ajuta şi încuraja să-şi continue studiile superioare. „Dreptul la educaţie este un drept constituţional, şi nu o favoare. Fiecare copil are dreptul să meargă la şcoală, indiferent de mediul din care provine, iar statul este obligat sa asigure şanse şi acces egal la educaţie tuturor copiilor”, a mai spus Ana Birchall.
Seria dezbaterilor publice organizate de Departamentul de Educaţie şi Cercetare al PSD va continua cu întâlnirea de luni, 28 ianuarie, în judeţul Argeş la Piteşti.

Solicit ministrului Adomniţei să facă publică situaţia reală la nivel naţional a tezelor cu subiect unic!
22 ianuarie 2008
Deşi în urma ordinului dat de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, inspectoratele şcolare judeţene au avut sarcina să facă liste comparative cu notele elevilor din cataloage şi notele de la tezele cu subiect unic, domnul Adomniţei probabil speriat de rezultatele reale tergiversează informarea opiniei publice.
Din această analiză rezultă clar maniera superficială şi neprofesionistă în care acest subiect de maxim interes pentru elevi şi părinţi a fost tratat de ministrul Adomniţei şi de ministerul pe care îl conduce.
Având în vedere suspiciunile de fraudă privind rezultatele la tezele cu subiect unic, ca de pildă în judeţul Iaşi, unde inspectorul general a recunoscut că „se constată în cazul a peste o sută de teze note umflate cu peste 3 puncte faţă de nivelul elevilor de la clasă”, precum şi în alte judeţe, ca de exemplu Vâlcea, Neamţ, Timiş şi Arad, solicit ministrului Adomniţei să informeze corect opinia publică şi să nu ţină sub cheie această situaţie.
În conformitate cu prevederile art. 12 din legea 544/2001, privind dreptul de a avea acces la informaţiile de interes public, solicit domnului ministru Adomniţei să dea publicităţii în regim de urgenţă situaţia reală la nivel naţional a analizei comparative întocmite de inspectoratele şcolare judeţene.
În situaţia în care domnul Adomniţei se încăpăţânează să ascundă aceste informaţii de interes public, Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD îl va acţiona în instanţă, pentru ca domnia-sa şi ministerul pe care îl conduce să fie obligaţi să pună la dispoziţia opiniei publice această analiză.

În loc să-i sprijine, Guvernul descurajează tinerii să-şi continue studiile!
11 ianuarie 2008
PSD condamnă decizia Guvernului de a nu mai plăti alocaţia şcolară tinerilor care împlinesc 18 ani, în condiţiile în care mulţi dintre ei ajung la vârsta majoratului înainte să termine clasa a XII-a sau chiar în clasa a XI-a.
Deşi are o valoare de numai 32 de lei, pentru multe familii cu venituri mai mult decât modeste, alocaţia şcolară a copiilor reprezintă singura sursă de venit şi unul dintre motivele care îi stimulează pe tineri să îşi continue studiile.
În loc să se preocupe să ajute şi să încurajeze tinerii să meargă la şcoală, Guvernul se zgârceşte exact acolo unde nu trebuie.
Este alarmant că în vreme ce în România rata abandonului şcolar este îngrijorătoare (peste 15%, conform statisticilor) şi mii de copii părăsesc şcoala din cauza sărăciei, Guvernul ia astfel de decizii absurde şi nejustificate.
PSD reiterează necesitatea instituirii unei burse sociale care să însoţească elevul din prima până în ultima zi de şcoală.
Departamentul de Educaţie publică şi Cercetare al PSD va iniţia un proiect de lege prin care să se revină la situaţia dinainte, în care toţi elevii primeau alocaţia şcolară până la terminarea studiilor liceale.
Reamintim Guvernului că dreptul la educaţie este un drept constituţional şi nu o favoare.

Sistemul de învăţământ românesc scoate şomeri tineri pe bandă
8 ianuarie 2008
Recentele studii ale Institutului Naţional de Statistică şi ale Institutului European de Statistică arată clar că România, cu un procent de 20,7%, deţine un trist loc doi în Europa în privinţa şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani.
Problema nu este nouă. Guvernul român a ştiut de această situaţie încă de anul trecut, când un alt raport al Băncii Mondiale arăta că peste 80% din tinerii români doresc să plece definitiv din ţară.
Tinerii absolvenţi se află în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă decent, pentru a pune în aplicare ceea ce au învăţat în anii de liceu şi facultate.
Neadaptarea curriculei la cerinţele pieţei muncii şi menţinerea acesteia în parametri învechiţi şi depăşiţi de dinamica societăţii înseamnă că fondurile cheltuite pentru instruirea tinerilor sunt irosite cu bună ştiinţă de către Ministerul Educaţiei.
PSD consideră că România este prea săracă ca să îşi permită să arunce pe fereastră fie şi un singur bănuţ, din pricina incompetenţei unui ministru prea mic pentru scaunul pe care îl ocupă.
Fără măsuri şi politici publice concrete, problemele tinerilor şi familiilor tinere nu se vor rezolva de la sine. Ba din contră, se vor agrava.
Reamintesc că încă din toamna anului 2005, PSD a lansat programul “Familia tânără – prioritate economică şi socială”, care cuprinde un set de măsuri şi politici publice concrete, destinate scăderii substanţiale a şomajului în rândul tinerilor.
Printre aceste măsuri se numără acordarea de facilităţi fiscale, pentru agenţii economici care angajează tineri sub 35 de ani, adaptarea programei şcolare la nevoile reale ale tânărului care va intra pe piaţa muncii după terminarea studiilor, precum şi facilităţi la acordarea creditelor pentru cumpărarea unei locuinţe pentru tinerii sub 35 de ani.
De asemenea, PSD a propus şi susţine mărirea alocaţiilor pentru copii şi acordarea de facilităţi fiscale pentru firmele care investesc în construirea de creşe şi gradiniţe aproape de locul de muncă al părinţilor.
PSD cere din nou guvernului să ia în serios şi să se preocupe cu adevărat de fenomenul şomajului în rândul tinerilor a cărui proliferare pune în pericol dezvoltarea societăţii româneşti pe termen mediu si lung.

1 Comment

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.