Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 8, 2008 in Aparitii media | 2 comments

Am infrant „The Sun”!

http://www.pcc.org.uk/news/?article=NDMwMg
Tabloidul britanic The Sun a recunoascut că a greşit şi a minţit atunci cand a adus jigniri grave României.
11 ianuarie 2007


Pe tot parcursul anului 2006 The Sun a dus o campanie de denigrare la adresa României care a culminat cu un articol publicat în data de 16 noiembrie sub titlul “Migrants’ AIDS epidemic threat” („Imigranţii – un risc de epidemie HIV”). Prin acest articol tabloidul alarma opinia publică din Marea Britanie, atrăgând atenţia asupra unui fals pericol: un val de imigranţi români şi bulgari, bolnavi de SIDA, va invada şi infecta Marea Britanie o dată cu 1 ianuarie 2007.
Pentru a contracara campania de denigrare şi defăimare dusă de acest ziar împotriva românilor, în data de 9 decembrie am trimis o scrisoare de protest la Press Complaint Comission (organismul care se ocupa de deontologia jurnaliştilor din Marea Britanie) prin care le-am solicitat să ia măsuri urgente faţă de această campanie falsă şi cu efecte denigratoare pentru imaginea şi demnitatea României.
În urma acestei plângeri Press Complaint Comission a obligat The Sun să publice o rectificare prin care să admită că a greşit şi că a minţit. Într-o dezminţire publicată în data de 27 decembrie 2006 tabloidul britanic The Sun recunoaşte pe fond că SIDA nu este un fenomen de masă în România, (ţara noastră fiind pe locul 39 din 52 de ţări în ceea ce priveşte riscul SIDA) iar pericolul alarmist anunţat anterior de The Sun este fals. Aceasta rectificare este un precedent bine venit si important pentru apărarea imaginii României şi a românilor.
Precizez că în cazul în care The Sun va mai fi tentat lanseze astfel de minciuni defăimătoare, voi acţiona în consecinţă. Aş dori să mulţumesc în special presei care m-a susţinut în acest demers.

Protest impotriva denigrarii Romaniei
13 decembrie 2006

Saptamanile trecute am demarat procedurile de protest impotriva tabloidului The Sun care duce o campanie de denigrare impotriva Romaniei, de cel putin un an de zile si accentuata in ultimele luni.
Primul pas l-am facut adresand o scrisoare catre conducerea tabloidului The Sun prin care imi manifestam protestul si indignarea fata de campania de denigrare si defaimare dusa de acest ziar impotriva romanilor, campanie care produce efecte alarmante pentru imaginea si demnitatea Romaniei. Ieri am primit raspunsul de la conducerea ziarului, raspuns total nesatisfacator. Astfel, asa cum am anuntat, voi continua demersul legal de protest, adresandu-ma organismului care vegheaza asupra deontologiei jurnalistilor din Marea Britanie, Press Complaints Comission.
Atasat veti gasi textul integral al acestei scrisori de protest adresata clubului britanic de presa: Stimabili domni, Consider ca articolul scris de Emma Morton, mentionat mai sus, a violat Articolul 1 (iii) si Articolul 12 din Cod. In termeni mai specifici, articolul a incalcat codul prin numarul injustificabil de presupozitii care au fost facute cu privire la posibilele efecte ale imigratiei masive a romanilor (si bulgarilor) in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007, data la care Romania (si Bulgaria) devine stat membru al UE. Nu s-a facut nici o mentiune legata de legalitatea sau intentiile acestor imigranti in masa. Acestia puteau fi cu usurinta turisti fideli sau sa se afle in cautarea unor locuri de munca inalt calificate. Acest potop de muncitori a fost in continuare subiectul unor alte speculatii, afirmandu-se in articol ca imigrantii romani (bulgari) vor contacta sau raspandi mult mai usor SIDA sau TBC, cu atat mai mult cu cat nici nu cauta din timp tratamente corespunzatoare. In calitate de cetatean roman casatorita cu un cetatean britanic, gasesc ca acest nivel de speculatii este cu adevarat jignitor si constituie o incalcare clara a codului deoarece jurnalistul nu a diferentiat in articol comentariul de speculatie de realitate. M-am adresat in scris editorului de la The Sun si am primit un raspuns lapidar de la o persoana din biroul sau, care a tinut doar sa mentioneze ca dansii sunt intotdeauna bucurosi sa primeasca mesaje din partea cititorilor fie ele critici sau laude…. Nu consider ca ziarul s-a straduit serios sa inteleaga petitia mea. Acest lucru nu m-a surprins, avand in vedere faptul ca ei au publicat in repetate randuri articole negative despre Romania si despre cetatenii romani, aceste articole facand parte din linia generala euro-sceptica pe care o promoveaza. In mod clar, aceasta linie editoriala a fost urmata fara a lua in considerare efectele pe care le are asupra romanilor cinstiti, care respecta legile. Prin urmare, cred cu tarie ca incalca Articolul 12 al codului, deoarece pune la indoiala si contesta romanii care respecta legea si care vor veni in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007, facand referiri peiorative sau de natura sa aduca prejudicii, despre rasa, culoarea, religia unui individ…. Noi suntem un popor care a fost acceptat in grupul democratic al Uniunii Europene. Cu toate acestea, articolul vizat sugereaza ca in realitate Europa are doua dimensiuni. Consider ca este necesar ca The Sun sa recunoasca faptul ca articolul este scris intr-o linie inalt speculativa si contine un numar foarte mare de presupozitii nefondate.
De asemenea, trebuie sa admita faptul ca este injust fata de romanii care vor veni in Marea Britanie pe cale legala dupa 1 ianuarie 2007, dintre care majoritatea fiind turisti cu vize valide sau persoane calificate aflate in cautarea unor locuri de munca respectabile, sa ii etichetezi ca reprezentand un risc exagerat pentru Marea Britanie de SIDA sau TBC.
SIDA sau TBC sunt subiecte care merita sa fie tratate nu prin comentarii bazate pe pure speculatii si banuieli sau prin remarci peiorative sau prejudiciase.

2 Comments

 1. ana cred ca esti intr-o situatie foarte delicata,nu stiu ce sa zic dar esti pusa in fata faptului implinit.nu stiu cine este tipul din film dar un lucru este cert ,protagonista esti tu.problema este ca sunt unele femei care sunt foarte naive si pun botul la toti jegosi.gandeste-te ca acel jeg ca nu pt sa ii spun om,a pus o camera de luat vederi pe bancheta din spate,si a premeditat totul,si a iesit cu acest filmulet sa ne arate cat este de impotent…..dar acum nu ramane decat sa rezolvi situatia cu apropiati si cei care te cunosc

 2. @gigi:
  comentariul tau suna ca si cum acum ai fi cazut din copac. sa te lamuresc:

  1. daca nu stii ce sa zici, taci

  2. protagonista nu e Ana. nu numai ca cei care o cunosc stiu ca Ana n-ar fi putut fi in veci in acel filmulet mizerabil, ci, mai mult, o expertiza oficiala demostreaza acest lucru

  3. consideratiile tale despre femei nu ne intereseaza. nici macar cele despre „unele” femei

  4.supozitiile despre personajul masculin din film sunt deplasate, absurde si gandite in spatele blocului

  5. Ana nu are ce situatie sa rezolve cu apropiatii, pentru ca familia si prietenii (cei de-o viata, cei mai noi si chiar si cei de pe internet) o sustin neconditionat, dupa cum am vazut cu totii

Trackbacks/Pingbacks

 1. ~Ana Birchall: Am infrant ” The Sun”! « ANALIZE ŞI FAPTE * stiri , comentarii , dezvaluiri - [...] ~Ana Birchall: Am infrant ” The Sun”! Avand in vedere ca “haitasii de oameni” au mai facut o victima si…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.