Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 2, 2019 in International, Personal, Social | 0 comments

Ziua internațională a non-violenței

În 2011, în vizită la casa în care Mahatma Gandhi și-a petrecut ultimele zile din viață
Cărarea pe care Gandhi a mers pentru ultima oară la rugăciune
Sari, portul tradițional indian

Astăzi, 2 octombrie, este marcată Ziua internațională a non-violenței. Această zi a fost stabilită, printr-o Rezoluție, de către Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu 12 ani, deoarece 2 octombrie este și ziua în care se aniversează naşterea unuia dintre cei mai mari lideri ai omenirii, Mahatma Gandhi (1869-1948). Personalitate puternică, Mahatma Gandhi a rămas în istorie drept părintele mişcării de independenţă a Indiei şi, implicit, promotorul strategiei non-violenţei. Gandhi nu a trăit pentru a vedea India scoasă de sub dominația britanică, datorită eforturilor sale, fiind asasinat, pe 30 ianuarie 1948, de un extremist hindus. A avut parte de o procesiune funerară impresionantă, la care au participat peste 1,5 milioane de oameni.
„Non-violenţa este cea mai mare forţă la dispoziţia omenirii, mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere concepută de ingeniozitatea omului”, a spus Mahatma Gandhi.
Rezistența sa non-violentă în fața puternicei dominații britanice a fost o sursă de inspirație a mișcărilor pentru drepturile civile și libertate din întreaga lume, cu precădere în secolul XX.
Prin valorile promovate, Gandhi a devenit un lider inspirațional în mult zone ale lumii și un model demn de urmat. Idealurile lui Gandhi privind pacea, adevărul, umanitarismul, non-violența sau armonia comună nu doar că sunt valabile și în zilele noastre, ci reprezintă repere morale de urmat.
Mahatma a fost cu adevărat un „mare suflet” al omenirii și o sursă de inspirație pentru aceasta, iar tocmai de aceea, cred că astăzi, și nu numai astăzi, ar trebui să fim cu toții inspirați și să luăm ca exemplu cuvintele lui Gandhi. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” şi „Non-violenţa este cea mai mare forţă la dispoziţia omenirii”, îndemna marele gânditor. Cugetările sale pline de har şi blândeţe m-au inspirat și le țin aproape de suflet. Cred că ne revine fiecăruia dintre noi rolul de a promova mesajul şi îndemnurile sale, urmând exemplul dat de Mahatma Gandhi.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.