Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 3, 2017 in Economic, International, Politic, Social | 0 comments

Pentru o protecţie mai bună a drepturilor cetăţenilor români care obţin contracte de muncă în străinătate

Am votat în plenul Camerei Deputaţilor din această săptămână adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Prin această lege ne asigurăm că în viitor ofertele ferme de contracte pentru români de a lucra în străinătate vor cuprinde datele de identificare ale angajatorului străin, timpul de muncă şi de repaus sau condiţiile de transport şi repatriere ale salariaţilor români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces. De asemenea, se instituie obligativitatea încheierii şi în limba română a contractelor individuale de muncă în formă scrisă, pentru ţările în care există acest tip de obligativitate, anterior plecării salariatului din România şi se facilitează acordarea de asistenţă consulară în beneficiul lucrătorilor români din străinătate.

În contextul Brexit şi al evoluţiilor îngrijorătoare în privinţa migraţiei ilegale la nivel european era foarte important să îmbunătăţim cadrul legal pentru protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Prin intermediul acestei legi venim în întâmpinarea abuzurilor tot mai dese în domeniul recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate, oferind o protecţie mai bună a drepturilor cetăţenilor români care obţin contracte de muncă în străinătate.

O prioritate a mandatului meu de ministru delegat pentru afaceri europene a fost protejarea drepturilor cetăţenilor români din străinătate, în mod particular ale românilor din Marea Britanie, în calitate de cetăţeni europeni, după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană. Voi continua eforturile pentru ca toţi românii din străinătate să primească toate drepturile de care trebuie să beneficieze. Diaspora reprezintă ambasada sufletului românesc, a tradițiilor noastre în lume și o parte integrantă a poporului nostru, iar această guvernare va continua să lucreze şi pentru românii din afara graniţelor, nu doar pentru cei din ţară, după cum ne-am asumat în programul de guvernare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.