Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 21, 2016 in Cultural, International | 0 comments

Pe  21 octombrie 1833, se năștea suedezul Alfred Nobel, una dintre cele mai ilustre personalităţi ale secolului trecut şi unul dintre cei mai celebri inventatori din istoria omenirii. 

alfred-nobel-painting

Personalitate complexă, Alfred Nobel a rămas în istorie deopotrivă prin capacitatea sa de vizionar şi prin generozitatea de care a dat dovadă în relaţia cu semenii.

Provenit dintr-o familie de inventatori, savantul suedez a lăsat moştenire peste 355 de invenţii, printre care se numără dinamita, ciocanul perforator pneumatic, burghiul cu cap de diamant artificial, contribuind, prin cercetările sale, şi la inventarea cauciucului, pielii şi mătăsii artificiale.

Fire generoasă, Alfred Nobel a călătorit prin întreaga lume și a fondat mai mult de 90 de laboratoare și centre de producție în 20 de țări. În anul 1895, în cadrul Clubului Suedezo-Norvegian din Paris, Alfred Nobel anunța crearea premiului care avea să-i poarte numele, punând bazele fundației care oferă anual prestigioasele Premii Nobel şi cedându-şi toată averea pentru răsplătirea marilor realizări din domeniul științei și pentru eforturile depuse pentru instalarea păcii pe planetă, la care s-au adăugat ulterior domenii precum literatura, fizică, chimie sau medicină.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.