Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 13, 2017 in International, Politic | 0 comments

Marcăm astăzi şase ani de la adoptarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI cu Statele Unite ale Americii,document fundamental al relaţiei strategice dintre România şi Statele Unite care întăreşte Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări şi îi conferă un caracter durabil, predictibil şi dinamic.

Documentul este de o importanţă deosebită pentru aprofundarea integrării euro-atlantice a României, fructificând relaţia istorică privilegiată care există între cele două state bazată pe o strânsă legătură de prietenie şi ataşament faţă de valorile democratice occidentale şi a drepturilor omului.

Angajamentul comun al celor două state pentru asigurarea securităţii în regiunea extinsă a Mării Negre şi în întreg spaţiul transatlantic reprezintă un pilon esenţial în ceea ce priveşte politica externă şi de securitate a României, aprofundarea rolului pe care România îl are în NATO şi o asigurare a unei abordări comune a provocărilor globale ale secolului XXI.

În contextul Declaraţiei comune pentru secolul XXI a fost semnat şi Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România. Operaţionalizarea acestui sistem şi preluarea sa de către NATO reprezintă un element de bază pentru stabilitatea regională şi o garanţie pentru descurajarea ameninţărilor de securitate de la graniţa României. Sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu contribuie din plin la întărirea rolului şi a profilului strategic al României în plan regional şi internaţional, fiind un factor de stabilitate economică şi politică.

Dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI cu SUA, pe baza Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii este un obiectiv asumat în Programul de Guvernare şi trebuie să rămână prioritar pentru politica externă şi acţiunile diplomatice ale României.

Astăzi, la ceas aniversar, îmi exprim încrederea deplină în continuarea dezvoltării şi aprofundării temeinice a relaţiei privilegiată de prietenie şi colaborare care există între România şi Statele Unite ale Americii, cât şi a relaţiei speciale dintre români şi americani în domenii precum ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie sau cultură, în baza valorilor comune şi principiilor democratice împărtăşite, atât în plan bilteral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.