Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 3, 2017 in International, Politic, Profesional | 0 comments

Intervenţie în cadrul sesiunii dedicate securităţii cibernetice a conferinţei parlamentare din cadrul Adunării Parlamentare a OSCE

În contextul participării la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), desfăşurată în Andorra La Vella, am susţinut, astăzi, o intervenţie, în calitate de preşedinte al delegaţiei Parlamentului României, în cadrul sesiunii dedicate securităţii cibernetice.

Am ţinut să atrag atenţia asupra pericolului pe care ameninţările şi vulnerabilităţile provocate de un mediu cibernetic instabil le aduc asupra tuturor, indiferent de ţară sau de regiune. În acest sens, am articulat pericolul pe care anumiţi actori îl aduc nu doar mediului regional şi internaţional, dar şi lor înşile, dacă aleg să recurgă la mediul cibernetic ca instrument împotriva altui stat sau organizaţie.

De asemenea, am subliniat în cadrul intervenţiei mele rolul pe care România îl are în acest domeniu, inclusiv în cadrul OSCE, unde până anul trecut a deţinut rolul de ”chef de file” din partea Uniunii Europene. În ultimii ani, ţara noastra s-a distins drept un actor relevant în domeniul securităţii cibernetice, atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional, în special datorită instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniu şi cooperării între sectorul public, cel privat şi mediul academic.

În continuarea intervenţiei, am susţinut necesitatea dezvoltării unei culturi de securitate în spaţiul cibernetic care să nu implice doar măsuri preventive, ci şi promovarea unor politici de educație în materie, pentru ca fiecare dintre noi să știe și să se poată proteja de pericolele unor posibile atacuri cibernetice

În contextul tulbure de securitate pe care îl traversăm astăzi, cooperarea trebuie să fie principalul nostru obiectiv, inclusiv în ce priveşte capacitatea de adaptare şi răspuns la ameninţările de securitate emergente, asimetrice sau din categoria războiului hibrid. Din acest motiv, mesajul pe care l-am transmis a fost că este nevoie să fim cu toţii dedicaţi unui obiectiv comun în ce priveşte perpetuarea securităţii cibernetice şi a luptei împotriva ameninţărilor cibernetice de orice fel.

Astăzi, riscurile, vulnerabilităţile şi ameninţările provenite din mediul cibernetic sunt parte a vieţii cotidiene. Nu ne putem permite ca acestea să facă parte chiar mai mult şi din viitorul nostru!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.