Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 20, 2014 in International | 0 comments

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor isi exprima ingrijorarea fata de violentele care au loc in capitala Ucrainei

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor urmăreşte cu maximă îngrijorare escaladarea violenţelor comise de autorităţile din Ucraina împotriva manifestanţilor din ultimele 48 de ore.

Ne exprimăm compasiunea faţă de victime şi transmitem condoleanţele noastre familiilor şi apropiaţilor celor dispăruţi.

Facem pe această cale un apel către autorităţile de la Kiev, să adopte de urgenţă măsurile necesare pentru stoparea violenţelor şi oprirea vărsării de sânge şi pentru identificarea unor soluţii politice pentru rezolvarea diferenţelor prin reluarea dialogului. „Armistiţiul” anunţat în seara de 19 februarie, nu este suficient.

Am urmărit cu maximă atenţie şi speranţă progresele Ucrainei în relaţiile cu Uniunea Europeană, inclusiv evoluţiile din cadrul Parteneriatului Estic şi respectăm aspirațiile forțelor politice și ale cetățenii Ucrainei care doresc reluarea procesului de integrare europeană.Uniunea Europeană este o uniune a valorilor, în care acţiunile nu se limitează la domeniul economic, ci vizează atingerea unui standard superior al democraţiei, libertăţii şi statului de drept.

Avem convingerea că, în mileniul trei, aceste valori nu pot fi negate şi respinse de niciun stat din lume, cu atât mai puţin de un stat din Europa şi că aspiraţiile în acest sens ale protestatarilor pro-europeni sunt perfect legitime şi nu pot fi anulate prin măsuri opresive.

Disperarea celor care protestează faţă de opacitatea conducerii politice de la Kiev, relativ la cererile lor de reluare a cursului politic firesc al Ucrainei, nu poate fi asimilată extremismului sau terorismului.

Salutăm poziţia adoptată şi mesajele transmise de oficialii Uniunii Europene, de Secretarul General ONU şi de Secretarul General al NATO şi sprijinim misiunea miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care vor fi prezenţi la Kiev, azi, 20 februarie.

Ne exprimăm încrederea că reuniunea Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene care va urma, va identifica cea mai bună cale pentru oprirea definitivă a violenţelor şi revenirea la logica dialogului şi a căutării consensului.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.