Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 24, 2019 in International, Personal, Profesional | 0 comments

74 de ani de la înființarea ONU

Prima mea fotografie la ONU, în septembrie 2003

După mai mult de 70 de ani de activitate umanitară și de menținere a păcii, de la intrarea în vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945, Organizația Națiunilor Unite rămâne principalul organism internațional de cooperare între statele lumii.
Astăzi, la cea de-a 74-a aniversare, ONU are realizări notabile, precum reducerea la jumătate a numărului celor care suferă de foame la nivel mondial şi reducerea cu două treimi a mortalităţii infantile în ultimele aproape trei decenii.
Naţiunile Unite au reuşit până în prezent să îmbunătăţească viaţa a milioane de oameni şi să preîntâmpine o serie de crize. În prezent, ONU are pe agenda problemele de prim-plan cu care se confruntă umanitatea în secolul XXI, precum menținerea păcii și securității internaționale, protejarea drepturilor omului și promovarea dezvoltării durabile.
Participarea activă a României în principalele comitete, organe, comisii și programe ale Organizației, începând din decembrie 1955, reprezintă confirmarea sprijinului acordat de țara noastră diplomației multilaterale în cadrul ONU și dorința de a consolida contribuția României la activitățile specifice.
Astăzi, România este un important contribuitor la misiunile ONU de menținere a păcii, peste 10.000 de bărbați și femei din țara noastră fiind printre participanții la operațiunile “căștilor albastre”.
Prin misiunile sale de menținere a păcii, negocierile politice și eforturile de combatere a terorismului, ONU a condus în toți acești ani încercările la nivel global nu numai în sensul promovării păcii, ci și pentru construirea instituțiilor însărcinate cu asigurarea și susținerea securității, dezvoltării și a respectării drepturilor omului – ingrediente esențiale pentru a putea menține și garanta pacea pe termen lung într-un context internațional aflat într-o continuă schimbare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.