Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 14, 2018 in International, Personal, Politic, Profesional, Social | 0 comments

63 de ani de la aderarea României la ONU

Sigla Organizației Națiunilor Unite

Pe data 14 decembrie 1955, la 9 ani de la exprimarea oficială a cererii de aderare, România se alătura Organizației Națiunilor Unite, odată cu alte 15 state, printre care s-au numărat Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia şi Spania. Prin acest pas, ţara noastră a devenit membră a unuia dintre cele mai importante organisme internaționale cu rol în asigurarea păcii, stabilității și cooperării la nivel mondial, în respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional.

Astăzi, după 63 de ani, România este nu doar un membru de tradiție al ONU, ci şi un partener de încredere pentru statele membre, îndeplinind în repetate rânduri rolul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate şi în Consiliul Economic şi Social (ECOSOC).

Alături de calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, activitatea României în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite demonstrează adeziunea definitivă şi irevocabilă a ţării noastre la eforturile destinate menținerii păcii la nivel mondial, dezvoltării globale şi prevenirii şi combaterii terorismului şi a oricăror forme de manifestare a violenţei, marcând ataşamentul nostru pentru valorile democratice.

Anul trecut, România şi-a lansat oficial candidatura pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru mandatul 2020 – 2021, obiectiv asumat în programul nostru de guvernare. Ca viceprim-ministru, am promovat candidatura României la CS ONU în toate întrevederile bilaterale cu oficiali ai statelor membre. Candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate reprezintă angajamentul României în sprijinul eforturilor ONU de a asigura pacea și securitatea în plan internațional. Am convingerea că experienţa şi expertiza României pot fi de folos în soluționarea provocărilor globale actuale.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.