Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 1, 2019 in International, Personal, Politic, Profesional, Social | 0 comments

5 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul

Astăzi se împlinesc 5 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub denumirea de Convenţia de la Istanbul.

În calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, semnarea de către România a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele prioritare. Prin semnarea Convenției la 27 iunie 2014, eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor au fost încununate, România alăturându-se celorlalte țări care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen. Eforturile noastre nu s-au oprit aici.

Pe 29 februarie 2016, România a ratificat în Parlament Convenția de la Istanbul, asigurându-se astfel cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România. Introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică sunt doar câteva dintre măsurile care au putut fi adoptate grație ratificării Convenției.

Pe 23 mai 2016, am fost mândră și onorată să reprezint România într-un moment atât de important cum este cel al depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile, ca parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor.

Proiectul semnării și ratificării Convenției de la Istanbul a fost definitivat la 1 septembrie 2016, dată la care Convenția a intrat în vigoare în România, o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind o încununare a eforturilor tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România. De asemenea, sunt foarte mândră că printre primele acte normative adoptate de către Guvernul Dăncilă se numără prevederi care încep să pună în aplicare Convenția de la Istanbul.

Mulțumesc colegelor și colegilor, actorilor instituționali, societății civile, tuturor ONG-urilor care au susținut eforturile noastre de semnare, ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul. Fără sprijinul lor nu am fi avut astăzi acest proiect atât de important!

Alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei (2016)
În dialog cu doamnele Gabriella Battaini-Dragoni și Livia Rusu, prilejuit de depunerea instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul (2016)
Alaturi de doamna ambasador Livia Rusu reprezentant permanent al Romaniei la Consiliul Europei (2016)
Alaturi de Geraldine Grenet si Elise Cornu de la secretariatul Retelei parlamentarilor pentru combaterea violentei asupra femeilor (2016)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.