Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 11, 2019 in International, Politic, Profesional | 0 comments

22 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA

Alături de Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA (Washington DC, iunie 2018)

Astăzi, 11 iulie, se împlinesc 22 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A., Bill Clinton. Tot în acest an, pe 13 septembrie, se împlinesc opt ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, la Washington D.C. Ambele date reprezintă puncte de reper deosebit de importante din perspectiva relațiilor româno-americane.
De la preluarea mandatului de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României (ianuarie 2018), unul dintre obiectivele prioritare l-a reprezentat dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea relaţiei bilaterale cu Statele Unite, în baza obiectivelor comune consemnate în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
Parteneriatul strategic între România și SUA, bazat pe strânsa prietenie și alianță dintre țările noastre, este și un simbol al angajamentului împărtăşit reciproc pentru asigurarea securităţii în regiune și în spaţiul transatlantic, în cadrul cooperării la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, precum și al tuturor eforturilor în direcția promovării valorilor noastre comune și a unui viitor mai bun și mai sigur. Și în acest sens, România va rămâne pe viitor acelaşi partener strategic loial, consecvent și de încredere al SUA
Evoluţiile majore în dinamica bilaterală au demonstrat soliditatea relaţiei bilaterale şi aportul specific al țărilor noastre în atingerea obiectivelor comune și au dus Parteneriatul Strategic între România şi SUA, în prezent, în mandatul Guvernului Dăncilă, la un nivel de cooperare fără precedent. În continuare, însă, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămâne una dintre principalele priorități ale Guvernului, asumată prin Programul de Guvernare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.