Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 21, 2019 in International, Personal, Social | 0 comments

21 martie – Ziua mondială a Sindromului Down

În fiecare an, pe 21 martie este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Sindromului Down. Data nu a fost aleasă la întâmplare, cea de-a 21-a zi a celei de-a 3-a luni a anului simbolizează cei trei cromozomi pe care persoanele cu Sindrom Down îi au în perechea 21 a hărţii lor genetice. Această anomalie cromozomială, rezultată dintr-un accident genetic, este permanentă şi afectează anual la nivel mondial aproximativ unul din 700-800 de nou-născuţi. În România sunt diagnosticate în jur de 30.000 de persoane cu Sindrom Down.

Persoanele cu Sindrom Down sunt parte a societăţii noastre şi trebuie să le asigurăm un mediu adaptat, astfel încât să îşi aducă propria contribuţie la comunitate. Datorăm acest lucru lor şi familiilor lor şi, nu în ultimul rând, datorăm acest lucru familiilor noastre şi copiilor noştri pe care vrem să îi creştem în spiritul toleranţei şi al înţelegerii. În numele acestei datorii, trebuie să spunem că Sindromul Down nu este o boală, ci o anomalie genetică definitivă, și chiar dacă aceste persoane arată altfel, în realitate sunt la fel ca noi, au aceleaşi nevoi de dragoste, de înţelegere şi de comunicare ca şi noi şi că, dacă le acordăm o şansă, vom fi uimiţi de forţa lor spirituală şi de capacitatea lor de a învăţa. Cu sprijinul adecvat şi cu multă dragoste, persoanele cu Sindrom Down pot deveni adulţi fericiţi şi sănătoşi şi îşi pot găsi propriul loc în comunitate.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down, doresc să transmit respectul şi întreaga mea admiraţie persoanelor cu Sindrom Down şi familiilor lor, care ne oferă în fiecare zi un exemplu de dragoste, susţinere şi optimism.

Le doresc multă lumină, multă bucurie, multă putere şi, mai presus de orice, multă dragoste!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.