Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 18, 2019 in International, Politic, Social | 0 comments

18 octombrie – Ziua europeană împotriva traficului de persoane

Data de 18 octombrie a fost desemnată Ziua europeană împotriva traficului de persoane, în contextul asumării pe termen lung a angajamentului Comisiei Europene de a preveni şi combate acest flagel internațional.

Traficul de persoane este un flagel cu care trebuie luptat cu toate forțele și asta cu atât mai mult cu cât țara noastră se situează pe primul loc în Europa la numărul de persoane traficate, potrivit mai multor rapoarte.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Traficul de persoane este o formă gravă de criminalitate care se află într-o evoluție accelerată. Vulnerabilitățile economice ale victimelor sunt exploatate intens de rețele bine organizate, cu prejudicii ireversibile îndeosebi pentru victime, dar și pentru societate.

Ca ministru al justiției, în contextul teribilelor cazuri de la Caracal și Dâmbovița, am luat măsuri în sensul evaluării și îmbunătățirii legislației, inclusiv în ceea ce privește traficul de persoane.

Majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați. Femeile și copiii au devenit categoriile cele mai vulnerabile, fapt ce reclamă intensificarea eforturilor de combatere a acestui fenomen. În statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor oficiale, există aproximativ 16 mii de victime ale traficanților de persoane, din care 15% sunt minori.

De aceea, data de 18 octombrie reprezintă un prilej de reflecţie la nivelul întregii Europe, fiindcă numai prin unirea eforturilor tuturor statelor putem preveni şi combate eficient traficul de persoane.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.