Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 18, 2018 in International, Personal, Social | 0 comments

18 octombrie – Ziua europeană împotriva traficului de persoane

Data de 18 octombrie a fost desemnată Ziua europeană împotriva traficului de persoane, în contextul asumării pe termen lung a angajamentului Comisiei Europene de a preveni şi combate acest flagel internațional.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul al XIX-lea, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ferită. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme. La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.
Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată. Alte tipuri de trafic de persoane sunt obligarea la cerșetorie și la comiterea de fapte ilegale.

Majoritate victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați. Femeile și copii au devenit categoriile cele mai vulnerabile, fapt ce reclamă intensificarea eforturilor de combatere a acestui fenomen. În statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor oficiale, există aproximativ 16 mii de victime ale traficanților de persoane, din care 15% sunt minori.

De aceea, data de 18 octombrie reprezintă un prilej de reflecţie la nivelul întregii Europe, fiindcă numai prin unirea eforturilor tuturor statelor putem preveni şi combate eficient traficul de persoane.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.