Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 24, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

România este furnizor de securitate la graniţa UE şi îndeplineşte toate criteriile pentru a fi primită în Schengen

1475942_618972151547890_4720982384674544314_n

România este furnizor de securitate la graniţa UE şi îndeplineşte toate criteriile pentru a fi primită în Schengen, acţionând ca un membru de facto al spaţiului Schengen

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a participat în perioada 23-24 februarie la reuniunea interparlamentară de la Bruxelles unde a fost dezbătut pachetul legislativ „Frontiere Inteligente. Încercări europene, experienţe naţionale, drumul de urmat”, întrunire organizată de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European.

“În cadrul dezbaterii ‹Pachetul pentru Frontiere Inteligente›, am subliniat că Schengen este soluţia şi nu problema pentru o Uniune Europeană mai sigură. Prin instrumentele pe care le oferă prin acquis-ul aferent, la a cărui consolidare ne-am adus cu toții contribuţia, spaţiul Schengen este indubitabil soluţia cea mai bună de afirmare și exercitare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor europeni, de manifestare a valorilor noastre comune, iar libertatea de circulație, sub toate formele sale, inclusiv libertatea de circulație a persoanei, rămâne baza construcției europene. Este de datoria noastră să nu lăsăm pradă populismului aceste realizări”, a declarat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că “România joacă deja un rol crucial în creşterea securităţii tuturor statelor membre UE, prin menţinerea unui nivel ridicat de cooperare în domeniul transfrontalier. Ştim cu toții ce reprezintă Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) pentru securitatea cetățenilor europeni. România, deși nu este membru Schengen, și-a asumat toate obligaţiile ce decurg din utilizarea SIS încă din noiembrie 2010, acționând ca un membru de facto al spațiului Schengen și participând activ inclusiv la programul pilot de control al frontierelor. Iar acesta nu este singurul exemplu de contribuție atipică, dar extrem de importantă a României la securitatea europeană. Pentru că vorbim astăzi de un grad tot mai ridicat de amenințare teroristă, am luat aminte de ultimele evaluări care au confirmat România ca ‹best practice› în aplicarea directivei Advanced Passenger Information (API)”. Totodată, Ana Birchall a ținut să precizeze că “plusul de securitate pe care România îl aduce, contribuind în fiecare zi la creșterea și întărirea securității statelor membre, trebuie recunoscut cât mai curând, inclusiv prin aderarea noastră la spațiul Schengen”.

La Bruxelles, deputatul Ana Birchall a avut o serie de întrevederi cu echipa preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, în cadrul discuţiei fiind abordată tema planului de investiţii prezentat la finalul anului trecut de către CE. Cu această ocazie, Ana Birchall a subliniat necesitatea ca de investiţiile prevăzute în planul Juncker să beneficieze un număr cât mai mare de cetăţeni, iar una dintre priorităţi să fie reducerea decalajelor de dezvoltare existente.

Deputatul Ana Birchall s-a întâlnit cu membrii Direcţiilor Generale (DG) Justiţie, Afaceri Economice şi Financiare din CE precum și cu membrii cabinetului comisarului Pierre Moscovici, printre proiectele discutate aflându-se Legea insolvenţei persoanelor fizice, aflată în dezbatere în Parlamentul României.

În cursul zilei de marți Ana Birchall s-a întâlnit cu domnul Markku Markkula, președintele Comitetului Regiunilor, cu domnul Jiří Buriánek, secretarul general al Comitetului Regiunilor, și cu doamna Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, în cadrul discuțiilor fiind identificate soluții pentru ca anumite regiuni din România precum Vaslui să beneficieze de un statut special și, în consecință, de fonduri speciale de la UE pentru reducerea decalajelor de dezvoltare economică. “Declararea județului Vaslui ca zonă defavorizată care să beneficieze de anumite fonduri și facilități fiscale care să ajute în efortul de recuperare a decalajelor de dezvoltare economică și socială este un proiect politic asumat împreună cu conducerea județului Vaslui și mă bucur că astăzi am avansat în realizarea acestui obiectiv”, a declarat Ana Birchall.

În a doua parte a zilei, deputatul Ana Birchall va avea o întrevedere cu Liene Balta, membru al cabinetului vicepreședintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans. În cadrul discuțiilor vor fi discutate aspecte referitore la eforturile Legislativului din România de reformare și de transparentizare a activității, pornind de la proiectul Codului etic demarat de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.