Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 26, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

România are un interes special, dar și datoria să sprijine eforturile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pentru integrarea europeană

photo-2 photo

România are un interes special, dar și datoria să sprijine eforturile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pentru integrarea europeană

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 24-26 ianuarie a.c., la cea de-a noua ediţie a Forumului „Europa-Ucraina”. Reuniunea s-a desfăşurat la Lodz, în Polonia, fiind organizată de Fundaţia Institutului pentru Studii Estice, cu participarea a înalţi oficiali guvernamentali europeni, parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic, ai unor ONG-uri de profil şi ai mass-media.

Principalele teme abordate în cadrul reuniunii au fost, printre altele, stadiul reformelor din Ucraina, analize ale politicului şi ale mediului de afaceri din Ucraina, obiectivele pe termen mediu şi lung ale statului ucrainean în actualul context politic, modul în care comunitatea internaţională se poate implica pentru a soluţiona conflictul ruso-ucrainean, rolul Ucrainei în securitatea Europei, cooperarea dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, Parteneriatul Estic.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii „Reformele din Ucraina – În aşteptarea unui progres”, sesiune în care a fost analizat procesul de modernizare şi europenizare al Ucrainei. În acest context, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că „un pas important în apropierea Ucrainei de UE îl reprezintă implementarea provizorie, de la 1 ianuarie 2016, a mai multor puncte din Acordul de Asociere, inclusiv din cadrul Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Reformele structurale de care are nevoie Ucraina, precum lupta împotriva corupţiei, reforma constituţională în domeniul descentralizării, reforma administraţiei publice sau reformele economice, de exemplu, trebuie adoptate şi puse în practică în primul rând pentru că sunt benefice şi necesare Ucrainei”.

Totodată, Ana Birchall a punctat importanţa reformelor din Ucraina în sensul consolidării Parteneriatului Estic, subliniind că România va fi în continuare alături de statele incluse în acesta, în parcursul lor către integrarea europeană şi euro-atlantică. „Ucraina este un partener-cheie în vecinătatea noastră de Est, al cărui succes sau eșec are impact asupra evoluției Parteneriatului Estic în întregime. România contribuie la consolidarea rolului UE în regiunea noastră şi susţine în continuare dezvoltarea democraţiei în statele vecine. De asemenea, România va sprijini în continuare statele din Parteneriatul Estic în etapele de asociere politică şi integrare economică cu UE, inclusiv prin oferirea de expertiză şi asistenţă în privinţa reformelor şi în procesul de implementare a Acordurilor de Asociere şi a celor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi în parcurgerea etapelor din procesul de liberalizare a vizelor. Ţara noastră are un interes special, dar și datoria să sprijine eforturile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei pentru integrarea europeană”, a arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a reiterat că „România rămâne un susținător activ al politicii europene de extindere, având în vedere că aceasta este una dintre politicile cele mai de succes ale UE și reprezintă un instrument puternic pentru consolidarea instituţiilor democratice, dezvoltarea economică și cooperarea la nivel regional și european”, subliniind că „avansarea reformelor și a procesului de liberalizare a vizelor pentru statele din Parteneriatul Estic reprezintă un stimulent important pentru cetăţenii acestor state”.

În cadrul Forumului „Europa-Ucraina”, Ana Birchall a avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai statelor din regiune precum Ivan Gabal, deputat, Parlamentul Republicii Cehe, Ivan Miklos, parlamentar în cadrul Consiliului Naţional al Slovaciei, Hynek Kmonicek, director în cadrul Departamentului de Afaceri Externe din cadrul Administraţiei Prezidentiale a Republicii, Cehe, Urszula Doroszewska, consilier în cadrul Cancelariei Prezidenţiale a Poloniei, David Bakradze, ministrul pentru Integrarea Europeană şi Euro-atlantică din Georgia, Dmytro Shymkiv şi Igor Iltoy din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, Zygmunt Berdychowski, preşedintele Consiliului însărcinat cu organizarea Forumului Economic din cadrul Fundaţiei Institutului pentru Studii Estice din Polonia, precum şi alţi parlamentari din regiune. „O mai strânsă colaborare asupra temelor comune de interes din domeniul afacerilor europene este necesară şi binevenită. Regiunea noastră are un potenţial pe care avem datoria să îl promovăm şi să îl dezvoltăm, aşa cum avem datoria să aratăm lumii că regiunea noastră este asemeni unui diamant care merită să fie lăsat să strălucească”, a declarat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.