Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 16, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic, Social | 0 comments

Restaurarea încrederii cetățenilor în valorile, principiile şi instituţiile europene, precum şi a încrederii între statele membre şi Comisia Europeană este vitală. Din acest punct de vedere, este important ca opiniile parlamentelor naţionale să fie luate în considerare mult mai mult pe viitor, iar vocea acestora sa fie mult mai auzită şi mai respectată, cu atât mai mult cu cât instituția legislativului reprezintă vocea cetăţenilor

sesiunea-privind-uniunea-energetica20161114_113218

sesiunea-intitulata-securizarea-frontierelor-externe-ale-ue-in-contextul-migratiei-neregulamentare

sesiunea intitulata ‘Securizarea frontierelor externe ale UE in contextul migratiei neregulamentare’

sesiunea-intarirea-rolului-parlamentelor-nationale-in-uniunea-europeana-la-reuniunea-cosac

sesiunea ‘Intarirea rolului parlamentelor nationale in Uniunea Europeana’ la reuniunea COSAC

Ana Birchall: Restaurarea încrederii cetățenilor în valorile, principiile şi instituţiile europene, precum şi a încrederii între statele membre şi Comisia Europeană este vitală. Din acest punct de vedere, este important ca opiniile parlamentelor naţionale să fie luate în considerare mult mai mult pe viitor, iar vocea acestora sa fie mult mai auzită şi mai respectată, cu atât mai mult cu cât instituția legislativului reprezintă vocea cetăţenilor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 14-15 noiembrie a.c., la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), desfăşurată la Bratislava, în marja preşedinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene şi a fost prezentă, în calitate de vorbitor, în sesiunea intitulată „Întărirea rolului parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană”.

Principalele teme dezbătute în cadrul reuniunii COSAC s-au referit la stadiul implementării priorităţilor preşedinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene, întărirea rolului parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană, negocierile privind Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), iniţiativa europeană privind Uniunea Energetică, precum şi la securizarea frontierelor externe ale UE în contextul migraţiei neregulamentare.

În cadrul intervenţiilor susţinute la nivelul sesiunii dedicate întăririi rolului parlamentelor naţionale, Ana Birchall a transmis un mesaj referitor la necesitatea ca parlamentele statelor membre să beneficieze de o atenţie sporită la nivelul Uniunii Europene, în mod special în ce priveşte relaţia cu Comisia Europeană. „Comisia trebuie să ţină mult mai mult cont de propunerile îmbunătăţite primite din partea legislativelor statelor membre UE, cu atât mai mult atunci când este ridicat un cartonaş galben. Un bun exemplu pe care l-am subliniat în acest sens este legat de propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, când Comisia Europeană a ales să nu răspundă integral criticilor venite din partea a 11 parlamente naţionale şi la cartonaşul galben declanşat de acestea. Din punctul nostru de vedere, suspendarea avansării acestei propuneri, în paralel cu un efort de dialog direct şi discuţii directe cu toate cele 11 parlamente naţionale, astfel încât la finalul acestor discuţii să se vină cu o varianta de compromis îmbunătăţită faţă de actuala variantă, care să includă şi să reprezinte şi criticile şi observaţiile transmise, ar fi fost un exemplu de o mult mai bună şi mai transparentă cooperare între Comisia Europeană şi legislativele din cele 11 state membre”, a transmis Ana Birchall.

„De asemenea, am arătat că, la nivelul Comisiei noastre, am organizat dezbateri publice pe teme de interes, precum Planul Juncker, securitatea cibernetică, Parteneriatul Estic şi Politica de Vecinătate, Uniunea Energetică, piaţa unică digitală sau securitatea europeană şi internaţională, ale căror concluzii au fost incluse în opiniile adoptate de Camera Deputaților”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

La nivelul aceleiaşi sesiuni, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat sprijinul de care Comisia Europeană se bucură din partea parlamentelor naţionale în general, afirmând că „Din cele 85 de opinii adoptate de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor în acest an, doar 2 au fost avize motivate, generate de propuneri inacceptabile. În aceste situaţii specifice, ne-am fi aşteptat la o dovadă din partea Comisiei Europene că îşi respectă propriile angajamente de a îmbunătăţi relaţia cu parlamentele naţionale. Am afirmat, în cadrul reuniunii COSAC, că restaurarea încrederii cetățenilor în valorile, principiile şi instituţiile europene, precum şi a încrederii între statele membre şi Comisia Europeană este vitală. Din acest punct de vedere, este important ca opiniile parlamentelor naţionale să fie luate în considerare mult mai mult pe viitor, iar vocea acestora sa fie mult mai auzită şi mai respectată, cu atât mai mult cu cât instituția legislativului reprezintă vocea cetăţenilor”, a declarat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a susţinut alocuţiuni şi la nivelul altor sesiuni de dezbateri. În cadrul dezbaterilor referitoare la stadiul realizărilor preşedinţiei actuale a Consiliului UE, Ana Birchall a felicitat reprezentanții preşedinţiei slovace pentru realizările obţinute, precum acţiunile în sensul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a promovării Parteneriatului Estic, reiterând necesitatea continuării sprijinului pentru parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, inclusiv în ce priveşte implementarea Acordurilor de Asociere şi liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat sprijinul preşedinţiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. „Mi-am exprimat speranţa că statele membre care încă se opun aderării României la spaţiul Schengen vor înţelege importanţa contribuţiei noastre la securitatea frontierei externe a UE şi vor susţine acest obiectiv deosebit de important pentru noi. Am recomandat, în cadrul intervenţiei mele, şi menţinerea securităţii cibernetice ca prioritate pe agenda UE, apreciind că, printr-o colaborare strânsă, o armonizare legislativă şi dezvoltarea culturii de securitate cibernetică la nivel european, putem reduce semnificativ riscurile cu care ne confruntăm”, a evidenţiat Ana Birchall.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a susţinut o intervenţie în cadrul dezbaterilor referitoare la Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, subliniind că negocierile pentru semnarea acestuia trebuie să rămână în fruntea listei de priorităţi a Uniunii Europene pentru viitor şi să continue într-o manieră transparentă şi eficientă. „Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii trebuie văzut şi ca un angajament strategic între Statele Unite ale Americii şi Europa, un proiect fundamental nu doar pentru consolidarea comerţului internaţional, dar mai ales pentru cooperarea transatlantică, atât de necesară în actualul context internaţional de securitate. Acest acord are potenţialul de a stimula legăturile comerciale şi investiţiile între cele două continente şi de a aduce beneficii importante pentru ambele părți”, a adăugat Ana Birchall.

De asemenea, în cadrul intervenţiei avute în sesiunea referitoare la stadiul iniţiativei privind Uniunea Energetică, Ana Birchall a afirmat că „întărirea securităţii energetice trebuie să fie una dintre priorităţile Uniunii Europene. România este pregătită să sprijine proiectele care contribuie la consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în deplină concordanţă cu obiectivele şi reglementările UE referitoare la diversificarea rutelor şi a furnizorilor. În acelaşi timp, am susţinut necesitatea reducerii dependenţei unor state membre faţă de un singur furnizor, apreciind şi că o prioritate trebuie acordată regiunilor vulnerabile din punctul de vedere al securităţii energetice, cu precădere în Centrul şi Sud-Estul Europei, sens în care am subliniat importanţa menţinerii şi aprofundării cooperării în domeniu cu state partenere din vecinătate, România acordând o importanță deosebită şi interconectărilor energetice cu Republica Moldova.”

Nu în ultimul rând, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a susţinut o intervenţie în cadrul dezbaterii cu titlul „Securizarea frontierelor externe ale UE în contextul migraţiei neregulamentare”. Ana Birchall a subliniat că provocările multiple în materie de migraţie şi securitate cu care se confruntă astăzi UE pot fi diminuate numai prin acţiuni comune, coordonare şi o mai bună cooperare între statele membre, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea legii pe frontiera externă. „În acest mod, vom putea identifica mijloacele necesare pentru efectuarea unei selecţii mai bune a migranţilor şi a solicitanţilor de azil, astfel încât să fie prevenită intrarea sau revenirea pe teritoriul Uniunii Europene a unor persoane suspectate de terorism sau cu un istoric negativ”, a adăugat Ana Birchall. În acest context, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a reiterat rolul României care asigură cu succes securitatea celei de-a doua frontiere externe a Uniunii ca întindere şi contribuie substanţial la activitatea agenţiilor europene care acţionează în domeniul securităţii frontierelor, acţionând deja ca un stat membru de facto al spaţiului Schengen. „Inclusiv prin investiţiile importante în modernizarea facilităţilor aero-portuare şi a consulatelor cu echipamente de ultimă generaţie, România a demonstrat că dispune în prezent de întreaga capacitate pentru a asigura protecţia frontierelor externe la cel mai înalt nivel, consolidându-şi poziţia de furnizor de securitate pentru UE şi pentru cetăţenii europeni şi demonstrând că locul României trebuie să fie în Schengen. Este motivul principal pentru care am făcut apel la toate delegaţiile prezente la dezbaterile reuniunii COSAC să întreprindă măsurile necesare, astfel încât aderarea României la Schengen să nu mai fie sacrificată intereselor electorale din unele state membre”a încheiat Ana Birchall.

În marja participării la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), desfăşurată la Bratislava, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall a avut şi o serie de întrevederi cu preşedinţi şi membri ai comisiilor omoloage din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene, la nivelul cărora au fost dezbătute subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii COSAC, precum şi alte teme de interes aflate pe agenda Uniunii Europene. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Consiliul Naţional al Republicii Slovace, domnul Ľuboš Blaha, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi europene, apărare, cooperare şi imigraţie a Camerei Deputaţilor din Luxemburg, domnul Marc Angel, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene şi externe a Camera Reprezentanţilor din Malta, domnul Luciano Busuttil, preşedintele Comisiei speciale pentru UE din Camera Lorzilor, Lord Timothy Boswell, şi preşedintele Comisiei pentru control european din Camera Comunelor, Sir William Cash, din Parlamentul Regatului Unit, Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, doamna Danielle Auroi, preşedintele Comisiei pentru afacerile UE din Seim-ul polonez, doamna Izabela Kloc, preşedintele Comisiei pentru afacerile UE din Bundestag-ul german, domnul Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Ungariei, domnul Richárd Hörcsik, preşedintele Comisiei pentru afacerile UE din Senatul Republicii Cehe, domnul Vaclav Hampl preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Seim-ul Letoniei, doamna Lolita Čigane, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Reprezentanţilor olandeză, domnul Malik Azmani şi preşedintele Comisiei pentru afacerile UE din Parlamentul Estoniei, domnul Kalle Palling. De asemenea, doamna Ana Birchall a avut o serie de discuţii bilaterale şi cu reprezentanţii legislativelor din statele partenere ale Uniunii Europene, printre aceştia numărându-se doamna Zehra Taşkesenlioğlu, preşedintele Comisiei pentru armonizarea cu UE din Parlamentul Republicii Turcia şi domnul Levan Berdzenishvili, preşedintele Comisiei pentru integrare europeană din Parlamentul Georgiei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.