Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 5, 2009 in Politic | 44 comments

NU non valorilor …depinde numai de noi

Astazi am avut o discutie cu un amic care m-a pus pe ganduri pentru ca nu am reusit sa argumentez credibil de ce sa nu plece definitiv din tara, de ce sa mai ramana acasa.

Sunt furioasa deoarece pentru a nu stiu cata oara stau de vorba cu cineva care are ceva in cap, care are diplome care ar trebui sa voloreze ceva si in practica nu numai pe hartie, are o scara a valorilor ok, pentru ca pana la urma tine la tara asta dar care s-a saturat sa  vada un stat nefunctional, care se simte sufocat de un sistem care nu este meritocratic, care s-a saturat sa fie, alaturi de multi altii din generatia noastra si nu numai, umilit desi nu vrea nimic mai mult decat sa fie lasat sa poate sa isi intemeieze o familie, sa demonstreze ca are ceva in cap, ca poate sa reuseasca fara sa fie „pila”nu stiu cui.

Trec peste faptul ca mi-a spus verde in fata ca am comis o mare greseala cand  in 2003 am decis sa ma intorc acasa si ca nu intelege de ce „imi mai pierd vremea stand aici sa ma lupt cu morile de vant”. Degeaba am incercat sa argumentez pentru ca din nefericire tot ce s-a intamplat si se intampla in ultima vreme este dovada vie ca in societatea noastra s-a impus dictatura  non valorilor, ca nu exista un sistem meritocratic, ca nu mai exista speranta si incredere ca te poti realiza profesional aici, acasa. Ca la 20 de ani de cand am fost in strada protestand impotriva dictaturii avem alta dictatura, dictatura non valorilor, si o criza moral a societatii in care traim.

Nici macar argumentul ca „bun pleci si  unde vrei sa te duci, in Italia etc etc” nu a tinut pentru ca am primit un raspuns la care nu am avut replica: „Plec in Suedia pentru ca acolo stiu ca statul functioneaza. Stiu ca acolo imi platesc darile la stat dar si primesc servicii pe masura”. Intamplator cunosc sistemul suedez, am si multi prieteni printre social democratii suedezi care m-au ajutat la proiectul meu pentru familia tanara asa ca nu am putut sa spun ca nu are dreptate in ceea ce spune. Ce puteam sa mai spun ? Sa spun ca avem un stat care functioneaza cand realitatea de pe teren ma contrazice??!!

Fara sa vreau mi-am adus aminte de cuvintele lui Cioran „Trebuie sa iti alegi locul unde vrei sa iti ratezi viata„.

Oare chiar nu mai e nimic de facut??!! Oare daca alegem sa ramanem in tara ne ratam viata??!!  Oare fuga din tara a ajuns sa fie din nou  singura solutie??!!

Eu inca cred ca putem schimba ceva dar pentru a reusi acest lucru trebuie sa trecem dincolo de vorbe. A venit timpul actiunii. A venit timpul ca toti cei care gandim la fel, indiferent de varsta, de profesie, de locul in care viata ne-a impins sau am ales sa traim sa tinem aproape si sa demonstram ca in Romania anului 2009 si mergand spre viitor NU  mai acceptatm dictatura non valorilor.

44 Comments

  1. Eu raman sceptic in privinta faptului ca putem oferi alternativa la ceea ce exista acum in Romania. Am incercat sau cel putin m-am gandit sa infiintez un alt sindicat, o alta asociatie a parintilor, o alta asociatie profesionala dar de fiecare data mi-am dat seama ca e o lupta cu morile de vant. Cred ca se poate schimba ceva, dar nu pornind cu totul de la 0, ci in cadrul structurilor existente. Nu voi inceta niciodata sa sper ca voi putea schimba macar o parte dintre lucrurile care nu-mi plac in societatea romaneasca

    • Daniel Malaelea,
      de acord cu ce spui…nu am sugerat nicio clipa sa luam totul de la 0 ci sa identificam si sa sustinem oameni de calitate, de valoare, adevarate modele in orice domeniu…. si sa fim putin mai uniti pt ca asa voci singulare se aud mai greu nu crezi?

  2. Nu cred ca se poate schimba ceva in Romania in afara structurilor existente. Am incercat de-a lungul timpului sau cel putin m-am gandit sa infiintez un nou sindicat, o noua asociatie a parintilor, o noua organizatie profesionala, dar de fiecare data am inteles ca e o lupta cu morile de vant. Nu voi inceta sa sper ca voi putea sa schimb macar o parte dintre lucrurile care cred ca merita schimbate. Dar ca sa poti face ceva semnificativ in Romania de astazi, trebuie sa ai putere de decizie, sa ai capacitatea de a influenta lucrurile. Daca acestea ne lipsesc, eu cred ca degeaba ne gandim sa schimbam ceva.

  3. Ana, ti-am spus ca mie mi-a placut mult mai mult perioada albastra a PSD-ului decat ca rosie? 🙂 Cred ca noul look e de bun augur, chiar daca am unele nelamuriri legate de blog roll 😉

    Treaba cu plecatul valorilor se rezolva de la sine atunci cand se reinstaureaza sentimentul de normalitate si de sperantza in mai bine. Haosul, nesigurantza si inversiune valorilor e cea care ii alunga pe oamenii talentati din tzara. Am constatat foarte bine acest lucru printre softistii cu care lucram la firma in perioada albastra a PSD-ului. Daca pe vremea cand tzara era condusa de cei 15000 de specialisti ai Aliantzei Civice nu mai stia care incotro sa plece, intre 2000 si 2004 multi refuzau suveran „oferte de nerefuzat” pentru a ramane in tzara.

    • Draghi,
      nu aceasta va fi forma finala a blogului….da sentimentul de speranta si incredere…dar cum il reinstauram in aceasta nebunie generala ???!!

  4. Cei care cred ca se poate schimba ceva sunt putini,insa acesti putini ar putea fi exemplu celor multi…exemplu prin care sa ajunga si ei sa creada…sa atunci cu siguranta am deveni multi…

    • Loredana,
      si eu cred ca puterea exemplului este mare

      • 🙂
        Si alte propuneri concrete in afara celor ale exemplului personal de cariera si viata?
        Ceva cu impact inspre institutii, inspre societate, un model (sau mai multe) care sa intoarca eforturile statului?
        Multumesc,
        Bogdan

  5. Nu mai e Suedia ce era altă dată…

    Adevărul este că şi „occidentul cu covrigi în coadă” este plin de acelaşi „bullshit” ca şi la noi, doar că este la un nivel al salariului minim mai ridicat şi, poate, jucat cu o anumită inocenţă. Am foarte mulţi prietenii plecaţi peste hotarele patriei şi toţi îmi spun acelaşi lucru, anume că lucrurile se repetă peste tot într-o istorie mondială comună, chiar dacă se exprimă printr-o formă sau alta. Lumea este dominată astăzi, de la est la vest, de o dictatură a clasei politice (iată, politica a ajuns din reprezentant de clasă socio-profesionale chiar reprezentantul unei clase politice care logic nu ar trebui să existe). Aparenţa democraţiei şi a scării valorilor în civilizaţia vestică este dată că mercantilizarea competenţei, competiţia valorilor nu apare ca urmare a unor mecanisme sociale sau morale, ci pentru că au un preţ de piaţă.

    Mercantilismul este la noi marcat de populism (mă refer la atitudine şi nu la mişcarea politică de secol XIX). Dictatura politică şi atitudinea populistă, lipsa de responsabilitate şi lipsa de competenţă, propaganda deşănţată a mass-mediei pentru non-cultură, toate acestea duc la specificul românesc.

    • Bubliotecarul,
      in general ai dreptate …dar in ceea ce priveste Suedia cred ca te inseli putin, general vorbind.

  6. nu are rost sa te bati cu ei . ca sa invingi non valorile trebuie sa invingi sistemul construit de ei. ori pentru asta nu iti ajunge o viata…
    da. ai facut gresala ca ai veniti aici. gandeste-te la faptul ca ai un copil care o sa creasca intr-o societate nefunctionala, anomica… edicatia de acasa nu este suficienta. el va fi influentat si de societate. societate care fie il va perverti fie va ramane un neinteles…
    deci?

    • McGogoo,
      asa cum ti-am mai spus, eu inca sper ca daca toti care gandim la fel, indiferent unde suntem, gandim la fel atunci putem invinge…putem zdruncina acest sistem.

  7. Ştiu că Suedia a avut o mică groapă în anul 2002-2004 după care indicatorii macroeconomici au sărit în sus, mai ales pe anul 2008, ceea ce pare să mă constrzică. Pe de altă parte PIB-ul suedez are o compoziţie sensibilă, cam 2% agricultură, industrie cam 23%, restul servicii. Părerea mea este că această criză va muşca puternic din bunăstarea suedeză.

    Sigur, este o părere personală care nu poate fi verificată mai devreme de 2011 şi, de ce să nu spun şi asta, nu am nici un fel de pregătire de economist, doar ce am mai prins şi eu pe ici şi pe colo.

    • Bibliotecarul,
      nu pun la indoaiala analiza ta economica dar mesajul principal era ca acolo statul este un stat functional…institutiile statului functioneaza…au scoli bune,,,spitale ok etc etc

  8. Doar din necredinta noastra vine neputinta de a schimba ceva in aceasta tara. In mod paradoxal traim intr-o tara majoritar crestina si in acelasi timp necredincioasa. Acest crestinism despre care se vorbeste atat de mult si este evocat cu orice prilej, este din pacate, doar o umbra neanteleasa, undeva la periferia existentei noastre, desi stim foarte bine cei mai multi dintre noi ca nu ar trebui sa fie asa.
    Atunci cand ne vom intoarce la credinta cea dreapta cu inima deschisa vom vedea cum totul in jurul nostru se va schimba. Dar aceasta intoarcere nu trebuie facuta doar de cateva persoane ci de majoritatea. Acelor cateva persoane (putine totusi in raport cu populatia tarii) care au facut deja acest pas trebuie sa le multumim ca nu este inca si mai rau pe pamantul romanesc.
    Fuga nu este decat o dovada de lasitate si tradare.
    Suferinta si indurarea celor ce raman este o jertfa, un sacrificiu care mai devreme sau mai tarziu va rodi negresit, pentru ca tot ce-i bun din sacrificiu vine, iar acest sacrificiu este vazut din cer si nu va ramane fara raspuns.

    • Agerstress,
      in primul rand bine ai venit pe acest blog. Interesant ce spui.

  9. Azi am revazut „Sleepers”, ecranizarea controversatului bestseller cu acelasi titlu, in care autorul, Lorenzo Carcatella pune in discutie moralitatea justitiei strazii atunci cand cea oficiala da gres. Mi-a zburat gandul la ceea ce se intampla in Romania si la cat de neputincios sa se primeneasca este sistemul.

    • DS Popa
      nu am vazut filmul dar pare interesant din ce spui tu.

  10. culmea, cu riscul de a primi „morala” (pe care o voi accepta cu mare drag) si eu sunt unul dintre „tradatorii” de patrie. exact acelasi gand de a pleca, il am si eu. nu acum. acum inca mai am studii de terminat. insa, asta e doar inca un an. apoi… mi-as dori sa evadez, doar pt a-mi putea realiza visul. nu pot detalia aici despre ce e vb, insa va spun fff sigur si ffff sincer, ca in Ro n-as putea realiza nici macar 1/4 din „dorinta sufletului meu”. si tin sa precizez ca nu tine de egoism, si ca nimic din ce visez nu e pt starea mea de bine si pentru o viata din belsug, la umbra unor conturi prin marile banci ale lumii. nu, e total opusul.
    si consider ca prin ceea ce visez sa realizez, numele de roman va fi onorat, nici pe departe,denigrat.
    poate ca… asta e alegerea corecta! si poate ca, asta e pretul platit…

    • Gand Licitat
      nu am spus niciodata si nu consider ca cei care aleg sa plece din tara sunt „tradatori”.Nu, ceea ce spun eu este ca este alarmant ca oameni de valoare, din toate generatiile, vad fuga din tara ca singura solutie de reusinta.

  11. Buna dimineata Ana Birchall
    Daca esti in interior poti schimba mentalitati,comportamente politice etc …Nu e rau sa faci in interiorul PSD o comisie asemanatoare cu cele parlamentare…o comisie de etica si deontologie politica in raport cu electoratul …Care sa monitorizeze activitatile din teritorii ale parlamentarilor PSD…unde sa se poata adresa electoratul pe probleme diverse…
    Poate in acest mod politicienii PSD ar deveni mai sociabili,mai cooperanti si mai responsabili fata de electorat …ceea ce ar aduce voturi pentru PSD….Activitatea parlamentarilor in teritoriu se rezuma la luna premergatoare alegerilor de orice fel…..In rest rutina de birou,vizite si multa indiferenta fata de electorat si viata in comunitatea unde a fost ales…..Foarte putina publicitate despre birouri parlamentare ,zile si ore de audiente ,intalniri cu electoratul etc….
    Tineri ca tine pot schimba cate ceva in PSD …Nici Presedintele Geoana nu e batran …deci ai sanse sa schimbi cate ceva in interiorul PSD pentru a ne oferi si noua electoratului sanse si sperante …..

    • C.Morosanu
      exista (cel putin formal) o astfel de comisie. Si eu sunt de acord ca poti schimba multe daca esti in interior, fie ca vb de un partid politic, mediul de afaceri etc etc…, numai ca cei care au curajul sa se lupte trebuie sa fie si sustinuti nu crezi??
      Sigur, tinerii pot schimba ceva dar eu cred ca tot atat de bine pot schimba si cei mai putin tineri (daca vb de varsta biologica). Pana la urma e foarte corect ce spunea bunica mea, toti oamenii sunt trecatori dar nu toti trecatorii sunt oameni…esti om indiferent de varsta si cred ca putem schimba prin puterea exemplului indiferent de varsta …desi e corect ca poate tinerii au mai mult entuziasm si de ce nu …mai multa „nebunie” in adevaratul sens al cuvantului.

  12. Apropos …PSD a numit in teritoriul meu Director la Directia de Cultura o cantareata ,solista de populara locala ….M-a dezamagit foarte tare aceasta numire si dispretul celor de la PSD fata de o institutie emblematica a culturii si spiritualitatii romanesti …unde ar trebui sa se regaseasca toate valorile si elitele locale si nationale din cultura romaneasca …
    De la numirea caraghioasa nu mai respect institutia Directiei de cultura pentru ca nu ma mai reprezinta …dar sigur in teritoriu comunitatea stie cine a sustinut numirea si nu e de bine pentru PSD…..Cel care a sustinut-o si ceilalti PSD trebuiau sa faca cultura acasa la ei ,la petreceri private iar directoare de ceremonii si pe partea artistica puteau sa o numeasca pe respectiva doamna …..
    Daca la atat se ridica nivelul intelectual al politicienilor PSD respectivi ma intreb la ce standarde se ridica nivelul moral si educational …
    O zi frumoasa

    • C Morosanu,
      nu stiu despre ce persoana vb…dar imi pare rau sa aud ca asa stau lucrurile..pacat

  13. Declinul gândirii
    Răspunsul clasei politice la încălzirea globală a ridicat suspiciuni cercetatorului APM (Agenţiei pentru Protecţia Mediului), Alan Carlin, ceea ce este remarcabil. Mantra invocată de către un oficial APM – şi loial reprodusă în întreaga mass-media – este că domnul Carlin “nu este un om de ştiinţă.” Acest lucru, desigur, nu l-a impiedicat pe Al Gore să devină un sfânt, patronul (ocrotitorul, protectorul) religiei mediului. (Gore a primit titlul de Doctor în care dintre ştiinţele recunoscute?) (n.r. nici Al Gore nu e om de ştiinţă de altfel)

    O afirmaţie de acest fel este o dovadă de anti-intelectualism care a metastaziat mediul academic şi s-a extins şi la alti lideri de opinie. Universităţile au devenit atât de dominate de insistenţa asupra inviolabilităţii diferitelor discipline, incat este nedemn să se discute despre probleme în legatură cu care un el sau ea nu au fost certificaţi de către colegii profesori universitari. A existat o vreme – cu multe decenii în urmă – cand “disciplinele liberale” erau privite ca un mijloc de a-i introduce pe oameni intr-o gamă largă de domenii, care să le permită să gândească şi să vorbească inteligent pe diverse chestiuni care afectează viaţa lor. Gândirea colectivă – care este permisă acum in campusuri – respinge o astfel de idee, conferind credibilitate în funcţie de o “expertiză” recunoscută.

    Când cartea mea “În Limitarea Comerţului” a fost publicată prima dată, cu doisprezece ani în urmă, un cadru didactic universitar de la un Departamentul de Istorie respectat, a petrecut mare parte din timpul său aducand la cunoştinţa cititorilor faptul că am predat într-o Şcoala de Drept, si nu la o Catedra de Istorie. Recenzia a ajuns să fie puţin mai mult decât o apărare stridentă şi o condamnare a eforturilor mele de a focusa atenţia asupra problemelor nefamiliare istoricilor.

    Îmi face placere să mă uit la Jonathan Hoenig în fiecare sambată dimineaţa pe Fox News’ la programul de analiză a investitiilor “Cashin’ In”. El este aparator vehement al pieţelor liberale, al libertăţii individuale, şi al proprietatii private. El a declarat recent că oamenii “trebuie să gândească, pentru a supravieţui“, dar că am început “externalizarea” acestei funcţii către alţii. O astfel de practică, în prezent prevalează in campusuri universitare, şi vine să explice de ce mediul academic este o sursă de gandire atât de puţin originală şi atat de lipsită de semnificaţii. Nu faceţi nici un efort să vă explicaţi ceva :”experţii” ale căror joburi sunt să vă explice ceea ce doreşte clasa politica să stiţi vor clafifica tot ce trebuie sa aflaţi!
    http://www.gandeste.org

    • Andrei,
      in primul rand bine ai venit pe acest blog. Interesant ce spui tu. Este corect ca un om trebuie sa gandeasca pentru a supravietui…absolut de acord. Astept si alte posturi. Numai bine.

      PS Nu inteleg ironia din ultima fraza dar ma rog…

  14. @Daniel, McGogoo si alti resemnatzi

    Nu stiu daca ati urmarit ieri emisiunea Sinteza Zilei, mai exact schimbul de replici dintre Bogdan Teodorescu si Oana Dobre legat de neparticiparea la vot, respectiv de neimplicare. Reiau analogia facuta de Bogdan Teodorescu: daca ai trece pe strada si ai vedea ca o femeie e violata, te-ai face ca nu vezi spunand: „ce imi pasa mie, nu e treaba mea!”? In fond exact asta e ceea ce fac non-valorile cu tzara noastra, cu cultura noastra cu fiintza noastra nationala. O siluesc… Putem ramane impasibili la asa ceva spunand ca nu ne priveste, si ca oricum ea e de vina ca „se lasa”?

  15. nu am pretins ca ne-ai fi numit „tradatori” . m-am autointitulat eu. poate ca nu voi pleca, sau poate ca da. inca nu stiu sigur ce-mi va rezerva viitorul si am cateva proceduri de urmat. insa, consider, ca in Ro n-as putea sa imi aduc visul la indeplinire, din pacate. 🙁

  16. Gand licitat daca poti sa iesi din tara nu ezita.
    Mai tarziu o sa regreti.In tara lucruriile vor merge din ce in ce mai rau.

  17. Si eu vreau sa plec. Am ales Germania. Am terminat cu mandrie la Universitatea Lucian Blaga in Sibiu Specializarea Sociologie cu 10. Am terminat masterul de psihologia resurselor umane la Babes Bolyai in Cluj. La ambele am fost bugetar.
    Si sunt vanzator de haine in mall. Din Noiembrie anul trecut si pana in februarie aplicasem undeva la 1000 de cv-uri pe site-urile de specialitate in recrutare cat si aplicari directe. Si pentru ce??? Sa aflu ca o licentiata la idd la Spiru Haret de 22 de ani lucreaza la Otopeni si este nepoata nu-stiu-cui??? Si are un salar de 3500 de lei fara sporuri??? Pentru asta???

    Am stat 5 ani si am fost (cu tot respectul pentru [uniiprofesori universitari) sluga sistemului universitar. Angajatorul asteapta de la tine sa dai randament acar 50% la angajare fata de un vechi angajat. de unde sa dai atat de mult daca in facultate a trebuit sa faci toate cursurile de istoria…., sau „materia’ generala … etc. Si de practica ce sa mai zic. Unde sa faca 1000 de studenti de la o specializare practica???

    Uite asa plec din Romania. Ma duc si lucrez in benzinarie in Germania si ma voi simti mai bine.

    Bogat si respectat decat sarac si bataie de joc!

    • Adrian,
      in primul rand bine ai venit pe acest blog. Ce pot sa mai spun?! Asta e nebunia unui sistem care nu promoveaza meritrocatia…asta trebuie noi sa schimbam indiferent de unde viata ne-a impins sau am ales sa traim. Sper sa vii in echipa.
      Numai bine

  18. Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!
    DOUA ROMANII!

    Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR – hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA- a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti. Suntem dezamagiti, obositi, paralizati in plan politic, mentinuti in aceasta stare de inertie, in mod premeditat, de clasa politica, multumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminti taxele, multumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Nimeni nu mai vrea sa riste, am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla.

    NU SE MAI POATE ASA!

    Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo si un cioban sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvantul Google. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri. Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inoculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc.

    SUNTEM MILIOANE DE ROMANI DESTEPTI!!!

    Suntem milioane de romani educati- ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea… ca sa ne conduca niste analfabeti acum?

    Suntem milioane de romani muncitori, corecti, integri, cu initiativa- intre 8 si 16 ore pe zi ne straduim sa adaugam valoare, in businessul nostru sau in businessul altcuiva, ne luptam cu taskuri, deadline-uri, traininguri, clienti dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, sedinte, stress- ca sa ne conduca si sfideze niste hoti si niste parveniti?

    Sunt milioane de romani care au plecat scarbiti din tara, cladesc economia altor tari, cu sufletul sfasiat de dorul de tara lor si tanjind dupa acel concept de Acasa, pierdut in mocirla cotidianului romanesc. S-ar intoarce fara ezitare in Romania, dar cum ar putea suporta haosul de aici, mai ales dupa ce au trait intr-o tara civilizata?

    Atatea milioane de oameni destepti, integri si cu bun-simt …suntem paralizati! Ne platim mecanic taxele si ne dam cuminti la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat, un hot sau o papusa blonda cu tupeu si cu un singur talent, platit mult prea scump, din banii nostri.

    ENOUGH IS ENOUGH! NE INTOARCEM ACASA!!!

    Nu se mai poate asa! Enough is enough! Facem apel catre toate persoanele integre, capabile, educate, care au cladit ceva prin munca lor, fara sa fure, sa ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afecteaza pe toti. Trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu balls si cu coloana vertebrala! O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti si suportam ce ni se intampla doar visand la urmatoarea iesire din tara.

    E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati , asa cum se intampla cand esti angajat intr-o companie multinationala, fara sa fie acceptati daca nu li se dovedeste integritatea si eficienta. O miscare a oamenilor care nu au mai fost implicati in viata politica, neintinati, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi. O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o miscare a oamenilor destepti, tineri, cu atitudine, experti in domeniul lor.

    BUCURESTIUL NU ESTE TEHERAN SAU CHISINAU!!

    Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. – este nevoie doar de oameni integri si capabili, dornici sa ia initiativa.Singura solutie viabila pentru Romania de acum este sa se uneasca toti oamenii capabili pe care ii avem in toate domeniile. Creierele vanate de toate companiile multinationale, oamenii care gestioneaza bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajati, sunt cosmopoliti, stiu sa negocieze /sa munceasca / sa comunice intr-un mediu international, intr-o piata globala- nu au doar viziune limitata de speculant din Pipera Tunari. Contabili, avocati, oameni din banci, din agentii de publicitate, din agentii imobiliare,din agentii de turism, din comert, din presa, intreprinzatori private, artisti, medici, scriitori ….chiar nu exista alternativa la Vanghelie si Becali????

    Dar cei mai mari dusmani pe care ii avem suntem noi insine, nu sistemul contra caruia dorim sa actionam. Caci daca noi am avea curaj, cum ar putea niste analfabeti limitati sa ne opreasca? Mai ales ca Bucurestiul nu este Teheran, sau Chisinau(….si totusi ei au avut mai mult curaj decat noi!)

    PENTRU O ROMANIE DE VULTURI, NU DE STRUTI!

    Aici si acum e momentul ca generatia noastra sa preia initiativa. Avem sufletul curat, demnitate, track record, si visul unei Romanii demne de istoria sa si de potentialul poporului – sa aratam ca ne pasa, ca suntem gata sa ne asumam raspunderi si atit poporul cit si marile capitale ale lumii ne vor sustine…masinatiile clanurilor politice sint descreditate atit in Romania cit si la Washington, Brusells si pina si la Moscova.
    Trebuie sa gasim si sa sustinem oameni de care sa fim mandri ca ne reprezinta. Sa identificam valorile si sa le convingem sa se implice. Trebuie sa luptam pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri. Pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei. Pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit nu din furat. Pentru un viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri, in tara noastra, nu printre straini. Pentru o Romanie de vulturi, nu de struti ( am ajuns niste struti, cu capul in nisip si posteriorul la dispozitia tuturor analfabetilor – sper sa nu va simtiti jigniti de exprimarea plastica, este doar realitatea!….suntem vulturi doar in businessul nostru, in zona noastra de comfort sau cand iesim din tara, asta daca nu ne trateaza vreun strain de sus ca avem pasaportul pe care il avem!) Ajunge. Haideti sa ne trezim! Haideti sa luptam pentru o Romanie cu balls!

    TE VREM!!

    Vrem nume de persoane carora tu le poti incredinta viitorul tau.
    Nu vrem critici, nu vrem sa ne plangem- toti stim care este realitatea, nu mai este nevoie de inca un catalog de plangeri. Vrem solutii, iar solutiile nu sunt posibile fara oameni capabili. Vrem nume. Nume de oameni integri, loiali, cu bun-simt, mandri ca sunt romani, pregatiti, care stiu ce inseamna un task, un deadline, o echipa. Poti fi chiar tu! Sau poate fi cineva care iti este apropiat. Sau o persoana pe care o admiri.

    Chiar daca multi nu ne dau nici o sansa, o vom face. Sta numai in mainile nostre sa ne schimbam viitorul- trebuie doar sa gasim oamenii carora sa il incredintam.

    Unii spun ca nu putem….BA DA, PUTEM!

    Pentru Copiii Nostri, Pentru Redobindirea Demnitatii de Roman- Treziti-va!

    COPYRIGHT Alexandra Svet
    Drepturile de autor ii apartin Alexandrei Svet
    Contact Info
    Email: [email protected]
    Location: Bucharest, Romania
    http://www.gandeste.org

  19. Meritrocatia este egal cu zero daca marele geniu pus intr-o functie de conducere sau responsabilitate are inima indreptata spre lauda si pupincurismu occidentului.Prefer intelighenta taranului carui inima bate pt neamul si tara lui decit toata stinta telighentului fanariot si pupincurist.

  20. @AnaB

    am intrat in echipa. Am di trimis un mail cu cv-ul meu pe adresa postata pe blog.

    • Adrian,
      multumesc si bine ai venit.

  21. vad ca tot o dati inainte cu meritocratia, de aceea am si eu o nelamurire: cum se face ca miss ana a ajuns la yale law school, cum se face ca s-a maritat cu acest nene anglo-saxon (ana, ne poti spune, te rugam frumos, cum l-ai agatat).

    • Axinte,
      pe acest blog exista o regula de respect inclusiv prin limbajul folosit. Eu sunt convinsa ca dvs. puteti respecta aceste regului de civilizatie si bun simt, inclusiv prin limbajul folosit in postarile dvs.
      In legatura cu nelamuririle dvs. va spun ca „am ajuns la Yale Law School” dupa ce am refuzat oferta Harvard Law School, Cambridge University, Oxford University, New York University. Mai multe si aici http://www.ziua.net/display.php?data=1999-06-20&id=26753&kword=ana+calin.
      Iar in ceea ce priveste „agatarea soltului meu”…l-am intalnit pe Martyn in anul 1997 si, oricat de greu va vine unora dintre voi sa credeti si sa acceptati intre mine si sotul meu este o frumoasa poveste de iubire care dureaza de 12 ani.

  22. -as pleca din tara, dar nu de diperare, mi-au trecut de mult disperarile la adresa natiei romane si acestea s-au transformat in certitudini;

    -sunt anumite aspecte in trasaturile acestei natii pe care nu le vom putea schimba vreodata, asta-i adevarul; si nu vorbesc de dragul de a ma auzi vorbind, pot da sute de exemple pe tema asta…

    -n-as plcea in Italia sau Spania, la munca, desi nu stau chiar pe roze cu situatia materiala, dar nici chiar rau nu stau: spre exemplu, nu mi s-a intamplat niciodata sa ma culc seara nemancat… 🙂

    -as pleca in Anglia, pentru 6 luni, doar din dorinta de a putea invata ceva mai bine limba engleza , atat!

    -poate mi-as dori sa traiesc ceva timp prin tarile nordice, fiindam auzit numai chestii misto despre nordici…

    -poate mi-as dori sa il cunosc personal pe „presedintele Norvegiei”…cine stie 🙂

    PS Sincer sa fiu, daca m-as fi facut de ras precum Lenutza, chiar c-as fi plecat definitiv din tara…sau mi-as fi cerut scuze profunde si as mai fi ramas un pic…

    http://smartnfunny.blogspot.com/2009/09/politica-ascensiunea-elenei-udrea.html

  23. Va admir si va sustin !

    Nu am nicio urma de incredere in PSD, dar in momentul in care 80% dintre liderii PSD vor fi la inaltimea dumneavoastra atunci …ma mai gandesc.

    In Romania s-a furat enorm si s-a risipit monstruos; peste aceste lucruri, consider ca cel mai mare rau il constituie numirea discretionara pe posturi ca practica mai mult decat larg raspandita la fiecare schimbare de guvern.

    Valoarea autentica este receptata ca o amenintare pentru combinatorii din partide, iar inscenarile cu care va confruntati acum confirma acest lucru.
    Sa va dea Dumnezeu puterea si intelepciunea de a continua si de a va realiza obiectivele; va dores acest lucru dumneavoastra, la modul personal, doresc acest lucru ca o sansa pentru ca undeva -candva sa avem o stanga autentica si mai doresc acest lucru pentru mine si cei ca mine care poate merita conducatori/ reprezentanti mai buni.

    Reprezentanti …. vom ajunge la o autentica democratie cand nu vom mai avea nevoie de a practica exercitiul democratic prin …. reprezentanti . O tema de care politicienii par a fugi ca necuratul de tamaie este cea a democratiei participative: translarea puterii de la reprezentanti catre cetateni . Mi-ar place sa citesc un coment pe blogul dumneavoastra privind aceasta tema.

    • Constant Grig
      multumesc pentru gandurile bune. Asa cum am mai spus, cei care au crezut ca ma pot elimina din politica prin astfel de trucaje si atacuri josnice s-au inselat amarnic…si desi m-au lovit, pentru ca este adevarat, am fost socata neinchipuindu-mi ca se poate ajunge la asemenea mizerii, nu au reusit sa ma ingenuncheze…din contra m-au ambitionat si mai mult si contez si pe tine sa spunem NU non valorilor din aceasta tara.

  24. Pai in primul rand trebuia sa-i spui ca acasa este intodeauna cel mai usor sa reusesti.
    Si cred ca cel mai important este ca din punct de vedere sentimental nicaieri nu te poti simti ca acasa.
    Faptul ca statul functioneaza in alta parte nu este de prea mare ajutor atata timp cat tu ca persoana nu esti in stare sa faci nimic. Si scuza-ma dar una sau mai multe diplome fara actiune nu prea valoreaza nimic.
    Intodeauna cel mai greu a fost cu pusul in practica. Totul, absolut totul depinede numai de noi si de deciziile pe care le luam, nu de guverne sau de altii.
    Ma rog, asta-i parerea mea si stiu ca se pot face multe si in Romania si ca putem creste in primul rand noi ca valoare si apoi ii putem ajuta pe cei din jur prin exemplul personal.

    • Iulian Ermeneanu
      exemplul personal este important si esential. Daca toti cei care gandim cat de cat la fel am decide sa nu mai ramanem insulte izolate ce bine ar fi!

  25. Nu stiu daca fuga de greutati este o reactie sanatoasa la nivel personal. Mai ales ca in Romania avem niste mecanisme cat de cat democratice pentru a ne croi o viata mai buna. Nu imi place sa dau exemple negative, dar in Somalia doar cu un AK-47 iti poti impune punctul de vedere. Noi avem noroc in Romania (sau poate e meritul nostru). Veti spune ca mecanismele astea democratice sunt greoaie, rigide, uneori nefunctionale. Raspunsul meu este: daca cei care le vad lipsurile pleaca cine le va mai repara?
    Bineinteles, daca viata ta sau a familiei este pusa in pericol – foame/frig/boala/razboi – atunci ai avea justificare sa pleci. Adevarata „justificare” pe care o au persoanele „valoroase” care pleaca este pierderea sperantei intr-un viitor mai bun. Iti pierzi speranta intr-un viitor mai bun cand nu mai ai incredere ca poti avea vreo influenta asupra lui. Vorbim deci de o „valoare” care nu se poate impune in fata „non-valorilor”. Nu suna cam aiurea rationamentul asta? Mai e atat de valoroasa „valoarea” si atat de nulitati „non-valorile”? Parca ar fi un mester care da vina pe instrumente :D.
    Sa recunoastem non-valorile pentru ceea ce sunt: persoane lipsite de educatie (fie profesionala, fie morala, fie ambele). Daca valorile pleaca cine ii va educa? M-am nascut pur intamplator in Romania? De ce nu m-am nascut in Somalia sau Suedia? De ce mi-a dat Dumnezeu ochi printre o multime de orbi? Imi las parintii, rudele, prietenii printre orbi?
    Repet, in afara de foame/frig/boala/razboi orice justificare tine de cel in cauza, nu de cei din jur. Ori nu are prea multi prieteni, ori nu se intelege bine cu parintii/rudele, ori a fost cocolosit si nu stie sa se tina singur pe picioare – o persoana inca neadaptata. Oamenii astia nu fug de Romania, fug de ei insisi.
    PS: daca e vorba de bani le propun urmatoarele doua tablouri: primul in care sunt la o masa de Craciun plina cu ce doresc ei, dar singuri si al doilea in care sunt la masa de Craciun cu ceai si paine prajita, dar inconjurati doar de persoane dragi. Te poti zbate cativa ani pentru bani. Nu poti sta singur la masa de Craciun toata viata, la un moment dat trebuie sa revii. La ce revii daca i-ai lasat pe orbi de capul lor :D?

Trackbacks/Pingbacks

  1. O provocare « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] il opreste din maturitate: acea maturitate care sa impuna un sistem meritocratic care sa aboleasca dictatura non-valorilor, cum ii…
  2. Circ in Parlament…episodul n « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] avem circ in loc de solutii serioase. Cu ce o fi gresit natia aceasta sa fie sufocata de aceasta…
  3. De ziua mondiala a Educatiei « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] de ministru decat de ce trebuie facut cu adevarat pentru ca si scoala sa contribuie la inlaturarea dictaturii non…
  4. Un protest al firii | Ana Birchall - [...] putere. Am scris de multe ori despre momentul în care vom putea să eliminăm din viață noastră dictatura non-valorilor…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.